Values are Universal – завршетак пројекта

Values are Universal ( Вредности су универзалне) је међународни, интердисциплинарни пројекат у коме су чествовали ђаци из различитих школа из шест земаља света ( Турске, Јордана, Италије, Португала, Румуније и Србије). Девет ученика наше школе са задовољством су учествовали  у овом пројекту, и за свој труд и рад обезбедили похвале и сертификате, и мале поклоне које им је обезбедила проф. Бојана Станкић, у улози координатора и ментора пројекта.

Пројекат је трајао од септембра 2021. до краја школске године, а основни циљ је да млади постану свесни које су то универзалне вредности које треба неговати, а о којима ће се разговарати, и на креативан начин им се приближити, за бољи, срећнији живот. Очекивани исходи су, између осталог, да се ученици повежу, стекну увид о различитим културама земаља-учесника у пројекту, а све кроз учење енглеског језика, на забаван и оригиналан начин.

Овај пројекат је био и део плана и програма Вршњачког тима, а кроз интердисциплинарни приступ и пројектно учење, учење кроз игру, и савремене методе -другачије од традиционалног модела образовања ученици су развили многе вештине.

Због короне, део рада је био и хибридни начин учења, онлајн договори, а кад год смо могли, састајали смо се у школи,што је увек подстицало већу мотивисаност ђака. Кроз интерактивне игре, квизове,размену идеја,долазили смо до занимљивих и креативних, оригиналних решења.  

Ђаци су:

• припремили лого и постере пројекта,размишљали о најбољим решењима за слоган пројекта, бирали речи за облаке речи, инфографику са кључним речима о универзалним вредностима

• радили су интервјуе и кратке видео записе о томе шта је доброта и љубазност,

• припремали „пакетиће доброте“,

• представљали су своје школе, градове-земље , учествовали у „изазову“, квизу,

 • размењивали своје идеје, знања и искуства о људским правима

•снимали делове за заједнички видео о Декларацији љуских права • присуствовали и допринели састанцима на Зум-у, дописивали се са вршњацима,размењивали лепе жеље за празнике, међународни дан матерњег језика,

•писали делове за заједничку песму о вредностима у акро-стиху

• размишљали о јаким женама и одабрали приче за заједничку е-књигу,

 • учествовали у састављању и решавању игара, квизова…

 • разговарали-дискутовали о пројекту и евалуирали своја и туђа постигнућа.

 Ученици су у пројекту размењивали своје идеје и креације, постере, речи, поступке који су изазвали пажњу свих у школи, јер смо правили и изложбе радова и интервјуе са професорима и ђацима школе, а на састацима Тима то и представљали.

Стекли су говорне вештине и изражавање својих мисли пред публиком,

Радили смо и на рачунарима, често он-лајн, те тиме побољшали дигиталне компетенције и информатичке вештине ученика, с циљем да ђаци буду свесни важности безбедног коришћења интернета. Стекли су вештине за решавање свакодневних животних проблема. Интердисциплинарни приступ је био заступљен и врло ефикасан у нашем пројекту.

Сарадња између школа је била одлична, сви партнери су се трудили да својим идејама и активностима допринесу успеху пројекта.Поделили смо ђаке у комбиноване тимове, заједно су четовали и договарали се о заједничкој песми. С обзиром да је ово био мултидисциплинарни пројекат, сваки партнер покушао да из свог угла и предмета који предаје да неку информацију и користи различите Веб 2.0 алате за све активности у пројекту.

Ученици су радили заједно у школи кад год је било могуће, размењивали су идеје и решења, бирали најбоља решења за лого-постер пројекта, за избор речи и питања за квиз, заједно су састављали текст за песму, који су вежбали и сами снимали, итд. Са другим ђацима су размењивали идеје,запажања преко чета и на сатанцима Зум-а. Постепено и кроз интерактивност, тимски рад, ученици су допринели и коначним резултатима пројекта.

https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/2163053
https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/1934600
https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/2273694
https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/2239555

Овај пројекат је веома позитивно утицао на рад ученика и рада Вршњачког тима, а што је значајно и за укупни рад школе. Осим тога, школу и наш рад смо промовиосили код партнерских школа кроз различите промотивне материјале школе,града,земље. Пројекат је био врло динамичан, пун различитих информација,те је корист школе и да ђацима буде занимљиво док уче и да могу да сазнају нове појединости о својим вршњацима-ђацима из других народа, а такође и о ученицима из партнерских школа из наше земље.