ЗАВРШНА СВЕЧАНОСТ И ПОДЕЛА СЕРТИФИКАТА  НА КРАЈУ е – TWINNING ПРОЈЕКАТА

У оквиру Тима та пројекте наше школе, у четвртак 1. јуна 2023.године организован је финални састанак, као и мала свечаност поводом завршетка пет е – Twinning пројеката који су били актуелни ове школске године. Том приликом, присуствовали су ученици – учесници пројеката, ка о и њихови ментори, наставнице Гордана Пешић, Марија Ракић Љубомировић, Јелена Танасковић и Бојана Станкић.

Пројекти на којима се радило ове године су :

  1. Natural is good, Chemical is bad!
  2. Diet Inspectors
  3. „Причамо о чоколади“
  4. Stories that Matter to Us
  5. Imagine- Think Big!

На почетку су истакнути значај и основни циљеви, као и остварени резултати на пројектима. Важно је напоменути да се у свим пројектима ради тимски, на развијању различитих вештина и знања ученика.

Ученици  су се добро повезали и дружили и непосредно, у школи- на састанцима и договорима, као и онлајн, радећи задатке и активности током школске године, и са другарима из других земаља које су учествовале у пројектима.

Уз дипломе-сертификате који потврђују учествовање на пројектима, подељене су и појединачне награде за посебан допринос и велики труд.

На крају, уз пуно осмеха и среће,и послужење, сви ученици су изразили жељу да се и следеће школске године ради на пројектима са различитим темама.Атмосфера је била одлична, о чему сведоче и лепе слике.

Најавили смо и и да ћемо 9.јуна 2023. присуствовати церемонији свечане доделе  eTwinning ознака за школе, јер је наша школа добила то престижно признање по други пут заредом.

Стигао нам је мејл од Националног eTwinning  тима следеће садржине:

Честитамо Вам на додељеној eTwinning ознаци за школе за 2023. и 2024. годину.

МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ ЗА 10

Манифестација Музеји за 10 је понудила седам дана бесплатног програма у музејима широм Србије. Чланови секције „Креативна технологија“ су искористили ову прилику да посете неке изложбе у музејима у Београду.

Стари аутомобили изложени у Музеју аутомобила увек привлаче велико интересовање и имају посебан значај за упознавање развоја и техничког напретка аутомобилизма. За ова ретка возила су везане и интересантне приче, које смо чули од љубазних запослених у овом музеју. Најстарији аутомобил у овом музеју је Marot – Gardon (Француска), трицикл из 1897. године.  Ту је и Ford T (САД) из 1925. године, први аутомобил израђен у великој серији, на монтажној траци. Charron (Француска) из 1908. нас је одушевио својим дизајном. У њему се кратко време возио и краљ Петар I Карађорђевић. Посебно место заузима икона свог доба, црвени Ferrari 308 CTS (Италија) из 1978. Видели смо прве покретне бензинске пумпе, коришћене у Београду и прву возачку дозволу.

Посетили смо и Музеј примењене уметности. Стална поставка обухвата уметничке предмете – накит, намештај, гардеробу, керамику, стакло, порцелан, фотографије, графике, књиге.

Изложба посвећена нашој првој жени фотографу Камили Или Кофлер (1911 – 1955) нам је привукла велику пажњу. Ту су дивне фотографије животиња, ухваћене у невероватним моментима.

Посетили смо и Мајску изложбу „Светла будућност“ и видели интересантна уметничка дела од стакла, керамике, затим графике, цртеже, фотографије, скулптуре, као и дела из области архитектуре.

Е – Twinning  пројекат: IMAGINE- THINK BIG!

Пројекат који је за основни циљ имао да ученици постану свесни својих жеља и стремљења у вези будуће професије, да кроз примере значајних научника, књижевника и других успешних људи размишљају о сопственом путу – приближава се крају!

Одличан тим који су покренуле наставнице из Турске и Италије, а коме смо се одмах  на почетку и ми придружили, и дали значајни допринос, веома је добро радио и заједнички смо дошли до нашег финалног производа – електронске књиге ( е-book) коју можете видети на линку

https://www.storyjumper.com/book/read/152963461/Im-Fulfilling-My-Dream

И на крају пројекта, остаје нам да напишемо и коначан извештај рада  и пријавимо се за ознаку квалитета. Наравно, да прославимо завршетак пројекта и поделимо сертификате о учешћу.

STORIES THAT MATTER TO US

Пројекат STORIES THAT MATTER TO US  („ Приче које су нама важне“ ) приближио се крају. Током ове школске године, много активности , кроз четири фазе рада, довеле су до очекиваних исхода.

 Заједничким радом, тимски, и врло креативно, ђаци су показали интересовање за многе животне теме и испробали да  испричају занимљиве приче кроз технику дигиталне приче(Digital storytelling).

Ученици и наставници шест земаља су учествовали, размењивали идеје и анализирали сваку причу током треће и четврте фазе рада ( DO / SHARE).

Као наш финални производ,  заједно смо саставили електронску књигу ( е- book), коју можете видети на линку

У завршници, треба да напишемо и извештај са пројекта и наравно да поделимо сертификате!

НОВИ SCIENTIX АМБАСАДОР

Задовољство нам је да поделимo са вама успех наставника који су кроз разне СТЕМ активности подстакли интересовање ученика за СТЕМ и помогли им да открију своје  СТЕМ идентитете.

Овом приликом желимo да честитамo драгим колегиницама:

  • Гордани Пешић која од 2021. године има звање Scientic Aмбасадора и промовишеу школи и ван ње СТЕМ активности и даје подршку својим колегама, као и
  • Марији Ракић-Љубомировић новом амбасадору Scientix-а.

Добродошли у Scientix клуб!

А шта је Scientic Aмбасадор и како се постаје, прочитајте у тексту испод!

Scientic као и сваке године је тражио динамичне, мотивисане и креативне наставнике и друге едукаторе да се придруже њиховом панелу Aмбасадор Scientic – a .  Панел Aмбасадор Scientic – a  већ се састоји од више од 1000 Aмбасадора Scientic – a  који су одабрани из претходних и актуелних издања Scientic – а

Scientic Aмбасадори су активни или пензионисани наставници и други едукатори. Они долазе са било ког места у свету и вољни су да подрже ширење Scientic а, као и размену праксе и знања између свих заинтересованих страна у СТЕМ образовању.

ЗАДАЦИ:

Scientic Aмбасадори помажу у дељењу Scientic активности на националном нивоу и играју активну улогу у подршци иновацијама у СТЕМ образовању у својим земљама. Њихов рад је од суштинског значаја за ширење и консолидацију заједнице чије су основне вредности дељење добре праксе у учионици у области СТЕМ-а и обезбеђивање да ученици буду оспособљени вештинама које су им потребне за успех као одрасли. 

услови које је наставник требало да испуни  и задовољи критеријуме за избор за SCIENTIC АМБАСАДОРЕ 2023-2024.

Scientic Aмбасадори делују на добровољној основи:

1) Попуњавање обрасца за пријаву.

2) Успешно попуните један Scientic МОOC са ове листе:

– Теrra Misssion MOOC: Подучавање одрживости за акцију 

– STEM ван оквира: STEM приступ субјектима који нису STEM

– Oтворено школовање 

– Истраживање решења заснованих на природи у вашој учионици реприза 

3) Регистровање најмање једне СТЕМ активности на мапи SТЕМ Discovery Campaign 2023 .

4) Одобрење од стране министарстава образовања у одговарајућим земљама (Европска школска мрежа задужена за овај корак и директно повезана са релевантним министарствима образовања).

5) Успешно завршен Шести On line курс за обуку Aмбасадор Scientic – a (SATC). 

РОК ЗА ПРИЈАВУ био је:  7. април 2023.

Е-Магазин „Fake News“

Велики број људи има страх од „хемикалија“ али они треба да знају да природа развија  једињења, механизме  и структурe далеко компликованије и непредвидљивије од било које супстанце или производа који можемо произвести у лабораторији. 

Кроз eTwinning пројекат „Natural is good, Chemical is bad!“, ученици су имали прилике да разумеју четири  основне ствари о хемији:

1. Сва материја је направљена од супстанце (хемикалија, хемије);

2. Да ли је производ вештачки или природан не говори нам колико је та супстанца опасна;

3. Познавање и разумевање основа хемије је корисно у свакодневном животу;

4. Наше знање и разумевање хемије нам може помоћи у препознавању лажних вести о чудотворним супстанцама које лече све болести и продужавају живот.

Током пројектне активности „Fake News“, о лажним вестима и њиховом препознавању, ученици партнерских школа су креирали радове (постере, инфографике, презентације…) од којих је направљен финални производ пројекта.  Све радове ученика и наставника партнерских школа можете погледати у е-магазину „Fake News“, тј. финалном производу, на линку који следи.

Fake News

Храна без глутена!

Дијета без глутена је план исхране који искључује храну која садржи глутен. То је популарна дијета међу људима који желе да се изборе са симптомима цилијакије или онима који верују да ће на тај начин побољшати здравље, изгубити тежину и енергију.

Глутен је протеин који се налази у пшеници, јечму, ражи и тритикалеу. Делује као везиво, држећи храну заједно и додајући „растегљив“ квалитет. Без глутена тесто би се лако поцепало – распало.

Ми смо показали какав је глутен када га потпуно издвојимо и одвојимо од скроба.

БУДУЋНОСТ ЗА МЛАДЕ

25.маја 2023. године одржан је стручни скуп под називом

„Будућност за младе: За здраво и безбедно одрастање“ у  Добрачиној 59б, на Дорћолу.

Позив нашој школи стигао је од Центра Е8, уз ове речи:

„Будући да смо сви сведоци тренутних дешавања и неопходности деловања, надамо се да ћете прихватити овај позив и својим присуством употпунити овај стручни скуп…“

На скупу је било говора о важности превенције насиља, родној равноправности, здравственом образовању и стицању животних вештина код младих, у школама.

Панелисти -учесници говорници скупа истакли су вредности којима треба да се посветимо , као што су: равноправност, неговање различитости, развијање иновативности и креативности , солидарности, одговорности и транспарентност, као и омладински активизам . Активности треба да креирају млади за младе.

Промене које су неопходне укључиле би промене у ставовима о превенцији насиља, животним вештинама и здравственом образовању.

Buducnost-za-mlade-Strucni-skup-POZIV-1

ЗАЈЕДНИЧКИ ОДЛАЗАК У ПОЗОРИШТЕ „НА ДРИНИ ЋУПРИЈА“  у КЦ „ЧУКАРИЦА“

25.маја 2023. године,петнаестак ученика и наставника наше школе заједно су после наставе, кренули у КЦ “ Чукарица“ да би гледали монодраму по тексту нобеловца Иве Андрћа “ На Дрини ћуприја“.

На вечерњој сцени КЦ “ Чукарица“, наш глумац Тихомир Станић маестрално  је говорио о мосту на Дрини, Мехмед паши Соколовићу, Вишеграду, нашој историји, временима и људима са наших простора.

Публика је уживала, а на крају, после бурног аплауза, глумац нас је наградио и рецитовањем песме Бранка Ћопића “ Моја мала из Босанкске крупе“.

Диван доживљај који ћемо дуго памтити.