НОВА И ПОСЛЕДЊА АВАНТУРА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „EAT SMART SAVE YOUR LAND“

Од 23. до 27. маја 2022. године одржана је  6th LTTA мобилност у Грчкој, у прелепом граду Nafpaktos-у. Ова мобилност је уједно и завршна мобилност у оквиру Erasmus+ пројекта „Еаt Smart. Save Your Land“.

1. дан:Нова и последња авантура 6th LTTA мобилност у оквиру пројекта „Еаt Smart. Save Your Land“ започела је срдачном добродошлицом Грчких домаћина у свечаној сали
Papacharalambous Hall уз уобичајено представљање партнера. Како би упознавање ђака било што упечатљивије и остало нам свима још дуго у сећању, свака од земаља,
учесника спремила је сценски наступ уз традицоналну песму државе из које долазе. Делић те неописиве атмосфере можете погледати на линку који следи: 

https://youtu.be/thmQgLrgopg 

Након уводног дела и ручка у организацији школе, ђаци су имали онлајн презентацију о одрживој исхрани, а потом су своја сазнања пренели и применили у међународним тимовима радећи на стрипу у оквиру активности Collaborative storytelling by making use of STEM comics. Ученици су свој радни дан завршили у оквиру Treasure Hunt, односно потраге за знаменитостима града, кроз игру.


2. дан:Културолошко путовање у Mykines, Nafplio i Ancient EpidavrosУзбуђење је почело вожњом трајектом до Патрe. Плаветнило мора као и мост у даљини никога није оставио равнодушним. Други дан наше мобилности био је препун прелепих утисака док смо обилазили археолошка налазишта у Микени, позориште из 4.века п.н.е. у Епидаурусу, чувено по својој изузетној акустичности, као и Нафплио, некадашњу престоницу Грчке, прелепом граду на мору.

3. дан: Дан за нова сазнања – Messolonghi и AitolikoТоком посете местима Месолонги и Аитолико бродићима посећујемо рибњаке Σαώ ΑΒΕΕ Υδατοκαλλιέργειες као и индустрију за прераду рибљег кавијара Botargo Stefos. Наравно уз демонстрацију поступка прераде кавијара имали смо прилику и да пробамо специјалитете.
Затим смо се вратили у школу за наше активности: Gallery walking: SDGs и планирање здравог оброка.

У оквиру активности Gallery walking: SDGs  или Шетња галеријом: СДГс, ђаци су имали задатак да шетајући од једног до другог паноа и  радећи у оквиру међународних тимова заједнички дају предлог за решавање ситуације која је приказана на том паноу. SDGs је скраћеница од The Sustainable Development Goals, односно Циљеви одрживог развоја која представља збирку од 16 међусобно повезаних глобалних циљева осмишљених да буду „нацрт за постизање боље и одрживије будућности за све“. Циљеви одрживог развоја су постављени 2015. године од стране Генералне скупштине Уједињених нација и требало би да буду остварени до 2030. године.

4.дан: Посета PatrasОбишли смо цркву Светог Андреја, затим уз врло укусне залогаје посетили индустрију ратлука ΚΟΥΛΟΥ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ, и на крају обишли винарију Achaia Clauss
Winery, у коме су некада правили бурад и производили вино, а данас само производе вино. Након ових посета и обилазака, вратили смо се у школу за наставак реализације 
активности као што су: дизајнирање собе за бекство, уређивање е-часописа – преносећи своја искуства, осећања и најзанимљивији моменте у оквиру мобилности, затим је следила  евалуација мобилности и завршна церемонија на којој су додељени сертификати и поклони.


5. дан: Довољно је рећи – AthensПоследњи, пети дан наше мобилости је заиста био посебан по много чему. Као прво, наша драга ученица и учесница у мобилности Ана Јевтић је напунила 18 година у петак 27.5.2022. и улазак у „свет одраслих“ ће јој свакако остати у сећању по својој посебности. Уз честитке и пољупце у јутарњим часовима, кренули смо пут Атине.
Ни врели дан није нас омео да стигнемо до наше финалне дестинације, импозантног Акропоља који заштитнички надгледа град Атину. Стрмовит пут до врха није  нас спречио у нашем походу да обиђемо храм богиње Атине, Ерехтеон и Партенон. Потом смо посетили и музеј Акропољ. У касним послеподневним часовима кренули смо и у панорамско разгледање града, као и Парламента. Након поздрава са нашим партнерима из Грчкке, Турске, Аустрије, Француске и Италије кренули смо пут Србије.  Нико од нас није могао да поверује да је ово била последња мобилност у овом пројекту.
Али, како рече Аспа, имамо још много посла.У наставку можете погледати пар фотографија и видео 

https://youtu.be/-DJgK8wfAOgснимљени током ове мобилности али и два кратка видеа која су припремиле ученице Емилија и Јана из II8 под називом „Мобилност у Грчкој из ђачког угла“.  Видео припремилa Емилија: 

https://youtu.be/26z7JJ29iIQи Јана