POSETA MUZEJU NAUKE I TEHNIKE I NAŠE MATURSKO VEČE IZLOŽBA: „TANKA LINIJA IZMEĐU LEKA I OTROVA“

Matursko veče je veoma važno jer smo tada možda i po poslednji put svi na okupu. Želeli smo da naša proslava bude posebna, drugačija od ostalih.

 Razredna nas je oduševila idejom da posetimo muzej, a potom odemo na zajedničku večeru u Skadarliju. Muzej nauke i tehnike je zaista predivan, svi su pratili izložbu od početka do kraja, čak i oni koji ne vole takav vid obilaska.

Čuli smo koliko je tanka linija između otrova i leka, kao i koliko je zapravo mera u svemu važna. Priče su bile veoma zanimljive, iz života, jedna na drugu su se nadovezivale. Sat vremena sa autorkom izložbe Jelenom Manojlović, koja nas je nadahnuto vodila kroz postavku, prošao je kao tren.

Takođe, drago nam je bilo da je pored naše razredne, Bojane Stankić, sa nama na izložbi bila i naša profesorka tehnologije Snežana Žuža.

Posle izložbe smo prošetali do „Velike Skadarlije“. U Skadarliji je bilo fantastično. Svako je poručio omiljenu hranu i piće, a ukupnu atmosferu je ulepšavala boemska muzika. Više nije bilo važno ko se s kim najviše druži, svi smo bili veoma  složni i emotivni. Čitavo veče čuli su se samo smeh i pesma.  Jako su nas raznežile pesme koje je za kraj druženja poručila naša razredna: „Moji su drugovi“ i „A sad adio“. 

 Ovo je možda i jedna od najlepših noći u našim životima do sada.Na najlepši mogući način smo obeležili kraj jednog lepog i bezbrižnog perioda. Verujemo da je svima matursko veče bilo predivno iskustvo i da ćemo ga se svi sećati sa osmehom na licu, možda i ponekom suzom u oku. 

Kristina Đokić IV-3   

Emilija Bojić IV-3

Танка линија“ је пројекат који су осмислили кустоси Иван Станић из Музеја науке и технике, Јелена Манојловић из Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду и кустос Светлана Митровић. Главна идеја водиља кустоса приликом осмишљавања пројекта била је музеолошка контекстуализација динамичне границе између отрова и лека кроз историју.

Пројектом се указује на важност сазнања, преношења искуства и савремених научних достигнућа, на заблуде које некада доводе до прогреса у различитим пољима људских деловања.

Феномен граница између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и шири друштвено-историјски- природњачки контекст, са територијалним фокусом на подручје Србије. Поред историјских перспектива кроз Зборник и изложбу је представљена и савремена валоризација.