ШВАЈЦАРСКИ ЂАЦИ У ПОСЕТИ НАШОЈ ШКОЛИ

Само десетак дана након повратка наших ђака из Швајцарске, поновни сусрет са   ученицима одељења 9ц и њиховим наставницима Марком Минигом и Розмари Бишоф, и директором школе у Лису, Ролфом Буркхардом, остварен је у понедељак, 8.маја када је група из Швајцарске своје путовање по Србији започела управо посетом нашој школи.

У оквиру пројекта размене ученика Србије и Швајцарске, у групи су били још и ђаци допунске школе из Берна, са наставницом Јеленом Митровић, која је уједно и председница Удружења жена „Милева Марић Ајнштајн“ из Цириха, као и Зоран Јовановић, члан управног одбора тог удружења.

Срдачна добродошлица, на традиционалан начин, уз погачу и со, и потом, љубазни поздравни говори директора школа, Наташе Парезановић и Ролфа Буркхарда, били су леп увод у презентације и размену утисака и искуства ученика, заједничку песму и игру.

О школи, пројектима који нас повезују, професионалној оријентацији и развоју предузетништва и ученичкој компанији говориле су  Ивона Мадарас и Кристина Лилић. Фолклорна група наше школе одушевила је госте, као и предивни гласови ученица Анђеле и Марије које су извеле две етно песме. Швајцарски ђаци поделили су са нама своје утиске о заједничком дружењу у Лису кроз видео снимак најинтересантнијих момената, а песмом Тамо далеко и заједничким колом заокружен је овај диван сусрет ђака у школи.

Одлична атмосфера настављена је и током разгледања школе и у прехрамбеном кабинету, где смо за госте припремили послужење.

У поподневним часовима, ђаци наше школе били су и добри домаћини и водичи у разгледању знаменитости Београда. Посетили смо Народну библиотеку, крипту храма Светог Саве, а у шетњи Калемегданом стигли смо и до споменика Победнику, и предивног погледа на место где се Сава улива у Дунав. На крају овог дугог дана, вечера у Скадарлији, игра и песма, и договор да се дружење настави и у Сремским Карловцима и Новом Саду, и поново и Београду.

12.маја посетили смо и музеј Николе Тесле, заједно разгледали Београд из отвореног аутобуса. На крају, растали смо се уз жеље и договор за наставак сарадње.

Сваки тренутак проведен заједно незаборавно је искуство ђацима и из Србије и из Швајцарске. Учење уз дружење, разговор, размену идеја и искустава обогаћује знања и шири видике, заједнички је закључак свих учесника овог пројекта.