ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ 2023.године

Регионално такмичење „Пословни изазов“– за ученике средњих школа са територије Београда одржано је 17. новембра 2023.године, у организацији „Достигнућа младих Србије“, има за циљ да ученицима пружи увид у савремени начин пословања и мотивише их да размишљају проактивно и своје идеје спроведу у дело.

Развијањем вештина на иновативан начин, ученици развијају свој предузетнички дух и тиме се повећавају њихове шансе за запошљавање.

Ове године , „изазов“ који су представници академског и бизнис сектора поставили пред око 100 ученика, подељених у 22 тима, био је да се повежу циљеви одрживог развоја са Олимпијским играма у Паризу и да се осмисли производ или услуга која ће допринети да се испуни један од 17 циљева одрживог развоја.

Наше ученице  II/3, Анђела Богићевић, Тамара Стевановић и Милица Еремић, учествовале су у овом такмичењу. За такмичење их је припремила и на самом такмичењу подржала проф. Бојана Станкић.

Током целог дана, тимови су осмишљавали пословну идеју и бизнис план, те припремали презентацију коју је пред жиријем у 3 минута требало одбранити. Сваки тим имао је и пословног волонтера-ментора, да им помогне саветима, предлозима и искуством.  Критеријуми за оцењивање обухватају квалитет бизнис плана, иновативност-креативност идеје, квалитет презентације и тимски дух и сарадња чланова тима.

Било је дивних предлога, везано за укључивање познатих спортиста у промовисању циљева одрживог развоја, смањењу сиромаштва, осигурању обновљивих извора енергије, рециклаже, одговорном односу према производњи и потрошњи ресурса, укључивању маргиналних група становништва, помоћи слабовидима и сл.

Наше ученице су презадовољне учешћем на овом такмичењу, иако нису избориле пласман на следећи ниво такмичења. Ипак, искуство стечено током рада у тиму са вршњацима из других школа, идеје које су се могле чути биће им од користи за осмишљавање идеје за ученичку компанију.