Хемофобија – страх од хемије и хемикалија

Шта је хемофобија?

Једноставно речено, хемофобија је страх или одбојност према хемикалијама и хемији.

Од првоаприлске шале до страха од дихидроген-моноксидаПрвог априла 1983. локалне новине града Дуранда, савезна држава Мичиген, објавиле су како се у цевима градског водовода појавила материја звана дихидроген моноксид, а која, уколико се инхалира, може бити фатална по живот. Људи су потписивали петиције против DHMO, звали локалне власти да реагују и паника се почела ширити. Због чега?
Цела прича око DHMO била је првоаприлска шала која је неколико пута поновљена. Људи су насели на ову причу, због незнање, недовољног познавање природних наука и недостатка критичког мишљења. DHMO или дихидроген-моноксид је једињење састављено од два атома водоника и једног атома кисеоника и познато је под називом вода или H2O.Ни опасност од дављења и пропратних појава конзумације воде не звуче тако страшно као назив дихидроген моноксид. Овај назив звучи као назив неког опасног отровног органског једињења.
Ђаци су имали прилику да oдиграју  онлине игру „Bad News“. Кроз улогу особе која објављује текстове  на интернету, проверавали су  колико је лако или тешко пласирати лажну вест. Ђацима се игра веома допала и сматрају да ће им ово искуство помоћи да информације на интернету боље процене и анализирају. Па шта чекате…одиграјте игру и проверите да ли је лако пласирати лажну вест. 

У наставку се налази линк за ову игрицу: „Bad News“