E Twinning project: FIRST A MESS, THEN NO STRESS (Најпре у хаосу, а затим без стреса)

Након међународног E Twinning  семинара, оджаног у октобру 2023.године https://hptskola.edu.rs/medjunarodni-seminar-nase-skole-mesto-srece-i-uspeha/, проф. Бојана Станкић и колегиница из Финске, Ана Милимаки, написале су план за  E Twinning project: FIRST A MESS, THEN NO STRESS (Најпре у хаосу, а затим без стреса). Будући да је ово тема која је одабрана за ову школску годину на европском нивоу, наш предлог пројекта је одмах одобрен, али договор је био да се пројекат активира са почетком 2024.године.

Пројекат има основни циљ да ученици, као и наставници, постану свеснији сигнала стреса и покушају да нађу начине и решења да се стрес смањи или сведе на разумну меру. Покушаћемо да многим конкретним примерима, као и препорукама и саветима, помогнемо једни другима у превазилажењу тешкоћа са којима се свакодневно суочавамо.

Током јануара, проф. Бојана Станкић завршила је и двонедељни семинар на тему “Well-being in the classroom: The What,Why and How of fostering social and academic learning”. Током ове обуке, било је више прилика да се о овој теми дискутује на форумима и да се са колегама из Европе размени искуство и знање.

У јануару и фебруару 2024.године, поред наше две средње школе, придружили су се и ђаци у наставници из Хрватске и Турске, тако да је већ отпочео рад на пројекту.

Поред уобичајених почетних активности, представљања ученика и наставника, школа, градова и земаља, као и  анкете за ученике и наставнике, радили смо већ на креативним решењима за лого, постер и слоган пројекта.

 Током марта смо отворили Инстаграм страницу за пројекат и бавимо се питањем како да препознамо прве знаке и сигнале стреса, шта је оно што нас мучи, чини нервозним и у стресу, а шта је оно што нас чини срећним, опуштеним, задовољним животом.

У наставку рада на пројекту, планирамо да изађемо у природу и да размењујемо искуства и приче из нашег окружења, да разговарамо и покажемо на делу начине како да се сви осећамо боље у својој кожи.