Циљ и исходи пројекта
- Развој еколошке свести и односа према здрављу
- Стицање вештина у изради презентације и јавном наступу на енглеском језику*
- Развијање међупредметних компетенција код ученика (компетенција за учење, комуникација, рад с подацима и информацијама, сарадња, дигитална компетенција, естетска компетенција, компентенција за целоживотно учење, решавање проблема, одговоран однос према здрављу, одговоран однос према околини)
Продукт и дужина трајања пројекта
Резултат пројекта: презентација, усмена презентација/излагање пројектног задатка и резултата истраживања на енглеском језику, по групама
Дужина трајања пројекта: 4 недеље
Активности ученика и наставника
Активности ученика:
- ученици сами формирају групе за рад;
- упознају се са са темом пројекта и захтевима;
- планирају све фазе пројекта и ток рада уз помоћ наставника;
- прикупљају узорке са различитих површина, засејавају бактерије и анализирају добијене податке (број колонија, боја бактеријских колонија итд.)
- на основу свих информација и сазнања до којих су дошли раде на изради пројекта;
- презентују резултате рада – пројекат;
- учествују у самооцењивању и вредновању резултата рада.
Активности наставника:
- планира пројекат – одређује тему и циљ,
- упознаје ученике са темом пројекта/представља пројекат,
- помаже у осмишљавању и изради пројекта,
- прати, пружа подршку и усмерава рад,
- подстиче сарадњу и тимски рад,
- помаже у превазилажењу неочекиваних проблема и ситуација,
- заједно са ученицима учествује у вредновању резултата процеса и пројекта.
Реализација пројекта
I недеља (Хемијско-прехрамбена школа)
- Ученици се деле у четири групе од по четири ученика (ученици у оквиру групе би требало да имају посебан задатак) и упознају се са циљевима и реализацијом самог пројекта.
- Ученици дају предлог са којих површина желе да прикупљају узорке (нпр. мобилни телефон, тастатура, под…) и прикупљају узорке са различитих површина.
- Групе дају хипотезу која површина би садржала највише а која најмање различитих бактерија.
- Засејавање бактерија на хранљиве подлоге.
- Ученици уче правила израде презентације на енглеском језику
II недеља (Савремена гимназија)
- Ученици се упознају са изгледом и карактеристикама бактерија користећи најсавременије доступне технологије (виртуелну реалност, интернет апликације, итд.)
- Ученици, подељени у групе, решавају квиз у вези бактерија
- На интернету траже информације из различитих извора о начину живота бактерија, условима потребним за развој бактеријских култура, о врстама које живе у нашем окружењу
- Ученици уче вештине презентовања на енглеском језику
III недеља (Хемијско-прехрамбена школа)
- Посматрање, тумачење и фотографисање изгледа Петри-шоља након раста колонија
- Бојење бактерија по Граму
- Могућност прављења кратке репортаже у оквиру групе која ће се убацити у презентацију
- Тумачење резултата
- Израда презентација и увежбавање презентовања
IV недеља (Савремена гимназија)
- Презентовање сазнања и налаза на енглеском језику
- Вредновање различитих група од стране професора и ученика
Планирани начини вредновања рада група током реализације пројекта:
Инструменти вредновања :
Наставник периодично прати напредовање рада на пројекту и даје повратне информације на основу следећих информација :
- Међу члановима групе постоји јасна подела задужења.
- Сви чланови групе подједнако учествују у активностима.
- Ученици поштују задате рокове за израду рада.
- Ученици користе адекватне ресурсе у изради пројекта.
- Начин организације информација.
- Резултат начина рада током израде пројекта сходно добијеним повратним информацијама које им даје наставник.