еTwinning пројекат “ NATURAL IS GOOD, CHEMICAL IS BAD“

У медијима, на телевизији и интернету, наилазимо на различите теме везане за здраву храну која подиже имунитет, продужава живот и има лековито дејство за многе болести. Врло често ове чињенице о храни нису тачне и повезане су са веровањем да су синтетичке хемикалије штетније од природних. Већина људи верује да када кажу „ово је природно“ мисле да су ствари безбедне и здраве, док појам хемикалије или „синтетичког“ повезују са штетним својствима. 

У оквиру овог пројекта покушаћемо да разоткријемо неке лажне вести везане за хемију. Зашто храна садржи хемикалије? Које хемикалије се најчешће додају храни? Шта су то Е бројеви? Да ли синтетички адитиви обавезно имају штетна својства? Ученици ће истраживати различите теме везане за храну у оквиру међународних тимова, а током завршне активности  направиће заједничку е-књигу о својим запажањима и активностима током пројекта.

АУТОРИ ПРОЈЕКТА: 

Гордана Пешић, Хемијско-прехрамбена технолошка школа, Београд, Србија

Ирена Футивић, Гимназија Антон Густав Матош, Забок, Хрватска

ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА:

Током школске 2022/2023 године 

ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА:

– побољшати/појачати знање ученика из хемије, биологије, енглеског језика и информатике
– побољшати/појачати иницијативу ученика – способност излагања својих идеја, предлога и постављања одређених питања,
– побољшати преговарачке вештине
– да побољшају своје практичне вештине при извођењу експеримената
– да стекну/побољшају своје знање о лажним вестима, хемофобијима, нутријентима, Е бројевима
– побољшати/ојачати своје критичко мишљење
– стицање знања о другим културама
– побољшати знање ученика о могућностима склапања међународних пријатељстава

ПЛАН АКТИВНОСТИ ТОКОМ ПРОЈЕКТА: