21.мај 2021. – МЕЂУНАРОДНИ ДАН КУЛТУРНЕ РАЗНОЛИКОСТИ ЗА ДИЈАЛОГ И РАЗВОЈ

Ђаци-учесници пројекта „A CULTURAL JOURNEY“( Путовање кроз културу) са проф. Бојаном Станкић обележили су данас Светски Дан културне разноликости за дијалог и развој, помињући УНЕСКО, организацију Уједињених Нација која се бави очувањем и заштитом културног наслеђа, како материјалних тако и нематеријалних вредности земаља света.

Према подацима, 75% свих сукоба у свету имају културну димензију.  Изузетно је важно да ученици током школовања имају прилику да се ангажују и уче о разликама и сличностима међу народима, различитим аспектима културе, да умеју да поштују и вредности свог народа, као и других народа света, да науче да буду толерантни, са циљем очувања мира и стабилности, и да би се подстакао развој.

Пројекат „A CULTURAL JOURNEY“( Путовање кроз културу)управо нам је омогућио да на  веома занимљив начин склопимо коцкице о народима и културама десетак европских земаља –учесница пројекта.Данашњи скуп била је и прилика да се заједнички погледају резултати и продукти различитих активности, у којима  су и ученици  наше школе самостално, или тимски, учествовали током бављења овим пројектом. Ту су приче,легенде, кулинарски специјалитети, традиционални плес, музика-песме и игре, народне ношње и др.
Такође, заједно смо проценили учинак и попунили  анкету- евалуацију пројекта, и већ почели да се договарамо за неке следеће пројекте!

Традиционалне игре и ношње

Песме и певачи

Традиционалне кухиње

Традиционална уметност и уметници

Е-часопис „Food Systems“

У оквиру Ерасмус+ пројекта „Eat Smart. Save Your Land“ објављен је е-часопис под називом „Прехрамбени системи“  или „Food Systems“, креиран уз помоћ  апликације Madmagz.

Овај е-часопис је први у серији од 9 предвиђених часописа засниваних на STEM модулима  које је осмислио тим наставника. Часописи представљају образовни материјал за наше ученике, наставнике и локалну заједницу уз помоћ кога могу  повезати свој избор хране са економском, социјалном и еколошком димензијом прехрамбених система.

У наставку се налази линк преко кога можете прегледати овај часопис. Уживајте у читању и пратите нас на Facebook и Instangram страницама @eatsmart.saveyourland.

https://madmagz.com/magazine/1846989?fbclid=IwAR0oK_JupKo-9LJhX487XS5isL8z_nX-AjyH8vYLIl0vdLzpXR3ay4grGCo#/

Hellenic and internacional conference on „STE(A)M Educators and Education“, May 7-9

Регионални центар за планирање образовања западне Грчке, Институт за рачунарску технологију и штампу „Diophantus“ и Хеленски отворени универзитет су организовали од 7. до  9. маја  Панхеленску и међународну конференцију о „СТЕ (А) М едукаторима и образовању“. Организатори су путем ове конференције тежили да направе „ корак ка академском дијалогу чланова научне и образовне заједнице Грчке и Европе, као и других заинтересованих страна, о савременим научним приступима и политикама у области СТЕ (А) М образовања. Као резултат  презентација стручних и угледних научника из Грчке и иностранства, остварен је  добар  дијалог о развоју и примени СТЕ (А) М образовног приступа у грчком и европском образовању “.

Имали смо велику част и задовољство да је на овој конференцији презентован и наш интегрисани сценарио учења под називом

 „СТЕМ приступ који користи ИКТ и образовну роботику: Контрола квалитета припремне прераде воћа и поврћа“ .  У овом сценарију учења бавили смо се темама везаним за квалитет и безбедност хране кроз повезивање различитих наставних предмета – прехрамбене технологије, хемије, физике, математике, информатике . Овај план лекције настао је сарадњом између наставника Aspasia Mylone и Vasiliki Bezaiti,  EK Nafpaktou, Грчка и Гордане Пешић, Хемијско-прехрамбена технолошка школа, Србија

No Images found.

e –Twinning: A CULTURAL JOURNEY (ПУТОВАЊЕ КРОЗ КУЛТУРУ)

Ове школске 2020-21.године , десетак ученика другог и трећег разреда наше школе са професорком Бојаном Станкић, придружило се међународном пројекту који је за циљ имао да се развије свест о култури сопствене земље, као и да се упознају различите културе земаља-учесница пројекта.

Кроз различите активности, радећи тимски по задацима током целе школске године,  ђаци су успоставили контакт са другарима из Турске, Грчке, Албаније, Бугарске, Шпаније, Италије, Румуније, Поругала, Хрватске, Пољске.

Припремали су прилоге о различитим аспектима културе: језику, музици, песми и игри, традиционалној ношњи,  уметности, гастрономији…писали о својим омиљеним јунацима из митова и легенди, састављали песму у акро- стиху, поделили са осталима рецепт за омиљено јело… Били су веома креативни, а истовремено су развијали и језичке и ИКТ вештине, користећи различите алате да осмисле лого пројекта, постер, видео клип, презентацију…

  • Било је ово једно фантастично “виртуелно“ путовање на коме смо научили много тога и о нашој Србији и о другим земљама! –углас кажу Петар, Милица и Ивана, ученици II/2.
  • Било би предивно када би некада могли и да посетимо сва ова места у нашој земљи као и у иностранству, о којима смо много тога сазнали кроз овај пројекат!- кажу Милица, Ива и Сања, ученице III/4.

Ускоро се пројекат завршава, а као продукти пројекта остаће нам  и електронска књига са рецептима, књига легенди и митова, збирке уметничких, музичких и других вредности земаља-ученика пројекта.

Завршен је наградни конкурс „Осликај и усликај васкршње јаје“

Прославили смо најрадоснији хришћански празник – Васкрс -уз традиционални поздрав и фарбана јаја као симбол живота…

Комисија за оцену ученичких радова једногласно је донела одлуку да за уложени труд и креативност награди све учеснике конкурса. Награде ће бити уручене на крају школске године.

Захваљујемо се и честитамо свим учесницима!

На крају, погледајте све радове пристигле на конкурс:

World Health Day, April 7th

Ученици Хемијско-прехрамбене технолошке школе из Београда, обележили су Светски дан здравља проучавањем улоге и значаја хранљивих састојака за правилан раст и развој тинејџера. Обележавање Светског дана здравља је једна од активности у оквиру КА229 Еrasmus+ пројекта „Eat Smart. Save Your Land.“ У оквиру вежби из хемије, ђаци су урадили лабораторијске огледе којима су доказали шећере, скроб и витамин Ц у воћу и поврћу. Током овог догађаја припремили су и уживали у укусима салате од воћа и поврћа.

У прилогу се налази линк за видео на којем  можете видети слике са овог догађаја.

Промоција уписа на Пољопривредни факултет у Београду

Драги будући студенти,

Овим путем вас позивамо да се пријавите на онлајн вебинар: „ПРОФЕСИЈА 21. ВЕКА“  који ће се одржати 20. маја 2021. године у 15 часова на платформи „Zoom“.

Тада ћете имати прилику да чујете зашто је СМЕР УПРАВЉАЊЕ ЗЕМЉИШТЕМ И ВОДАМА на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду најбољи избор за вас.

Учесници вебинара су:

          Будући студенти,

          Професори,

          Компаније којима је потребан наш кадар и

          Студенти који каријеру граде у струци.

Сазнаћете све неопходне информације како о самом студирању, тако и о важности који овај смер има за очување природних ресурса, али и унапређивање технологија у биљној производњи.

Такође, чућете и које то погодности добијате уколико се одлучите да упишете смер 

УПРАВЉАЊЕ ЗЕМЉИШТЕМ И ВОДАМА.

Уколико волите природу, рад на терену али и на компјутеру, изаберите професију 21. века!

Регистрација је обавезна и доступна је путем следећег линка: https://forms.gle/7JGVeWauRLV7Z9xS7

Приступ вебинару: https://zoom.us/j/92262396775?pwd=L0I4QlQydFVieVdwWEdiZG9IT2dqZz09

Meeting ID: 922 6239 6775

Passcode: 9TgK6Q

Видимо се на вебинару, а за сва додатна питања, стојимо вам на располагању.

Контакт особе:

                             Гордана Матовић:  gmatovic@agrif.bg.ac.rs       

                             Алекса Липовац:    alipovac@agrif.bg.ac.rs    

                             Марија Ћосић:        c.marija@agrif.bg.ac.rs  

УПИС-ИНФО_пољопривредни-факултет

МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ : „ШЕКСПИР И МИ“

Као и сваке године, и ове године 23.априла обележили смо Дан књиге. Повезали смо Шекспира и обележавање 180.годишњице од рођења Лазе Костића.

На већ традиционалној прослави, уз чај и колачиће, о Шекспиру и Лази Костићу говориле су ученице IV/4 : Валентина Јовић и Катарина Жарковић о великој креативности и универзалним темама које је Шекспир у својим делима обрађивао. Марија Ђурковић је припремила презентацију о првим преводима Шекспирових дела које је Лаза Костић приредио још 1859 године, као велики поштовалац његових дела. Одломке из „Ромеа и Јулије“ објављивао је у разним часописима, а на 300. годишњицу Шекспировог рођења, 1864.године, завршио је и превод „ Краља Ричарда  III”,а коју годину касније и „Хамлета“.  Шекспир  и Лаза Костић писали су љубавне сонете, најпознатији су Шекспиров 18.сонет  и  „Santa Maria della Salute”Лазе Костића.

На нашој прослави, уживали смо уз оригиналне композиције инспирисане Шекспировим делом, Милоша Божовића, ученика IV/7. Имали смо прилике да погледамо и видео-спот где  ученици наше школе говоре Сонет 18 и на енглеском језику и у преводу.

И ђаци и присутни професори уживали су у овој лепој активности овог пролећа у школи.

РЕВИЈА ТАЛЕНАТА 2021:

 ТАЛЕНТОМ И СМЕХОМ ПРОТИВ СТРАХА, СТРЕСА И СОЦИЈАЛНЕ ДИСТАНЦЕ

Ове  године, иако су услови отежани због епидемијске ситуације, нисмо желели да дустанемо и прекинемо вишегодишњу традицију. Током марта смо преко Вршњачког тима позвали ђаке да шаљу своје креативне, оригиналне прилоге.

Циљ организовања РЕВИЈЕ ТАЛЕНАТА био је да, и овог пута, оснажимо ђаке да развијају своје таленте, да се баве хобијима, да науче да организују своје слободно време на креативан начин. Ученици обе смене наше школе приказали су веома различите и занимљиве таленте.

Ђаци певају, свирају, компонују, пишу поезију, цртају… Милош Бајчета свира гусле, Анђела Матијевић прелепо црта, Лука Филиповић пише песме…

 Милош Врховац, ученик IV/9, освојио је прво место својом презентацијом уметничких фотографија, „Magic of Photography”.

Друго место освојила је Жаклина Радосављевић, ученица IV/7 , а треће место деле Петар Јовановић, II/2 и  Милош Божовић, IV/8.  Они се баве музиком, певају, а Милош свира клавир и компонује.Честитамо свим учесницима овог такмичења!Вршњачки тим и
проф. Бојана Станкић

проф. Весна Јевтић