ПУТ ЗА ОШ И ХТЕЛИ СУ ЈОШ

У оквиру КА229 Ерасмус+ пројеката  „Eat Smart Save your Land“, у периоду од 7. до 11. фебруара одржана је 3. ЛТТА мобилност.. На пут за Француску, град Аuch (Ош), упутили су се ученици: Вукашин Илић, Жељана Момчиловић, Магдалена Лукић и Лука Видић са наставницом Маријом Ракић-Љубомировић.  Тамо се учило, упознали смо нове обичаје, крајеве и дружили се са новим људима, али и неким већ познатим. Путовали смо преко Франкфурта.

  1. Дан, 7.2.2022. године: Школа Lycée Pardailhan – Oш

Дан је почео пријатном добродошлицом коју нам је пожелео директор школе. Након тога су се представили наставници и ученици партнерских школа у пројекту а све је пропраћено видео презентацијом градова и школа из којих долазимо.

Данас се међународни тимски рад заснивао на активностима око ¨Кратких ланаца снабдевања и набавке¨.

После укусног ручка, прошетали смо градом у малим групама уз говор студената домаћина БТЕЦ туризма.

Финале је било у школи у решавању Каhoot квиза о граду Oш и поклонима за победнике.

2. Дан, 8.2.2022.године: Фарма Котон – „La ferme en coton“ – Preignan

Уз „чашицу“ занимљивих прича видели смо органски чуване зеке, пилиће и свиње. Ни блато нас није спречило у нашем подухвату.

Затим смо наставили до локалне компаније која прави различите производе, као и продавницу тих производа.

Вратили смо се у школу како би ученици урадили активност о Safe Internet Day и тако обележили светски дан безбедности на интернету.

3. Дан, 9.2.2022. године: Винарија Ескверо – „Domanie de la Higuére, Les vignobles“ у Мирепоику

Овај дан смо започели конференцијом „La masion de l’Europe“о могућностима које нуде Еразмус и Каhооt. Добро je познавање ове области код ученика.

А онда смо се, после занимљиве приче „Ethiquable“ – Задруге, грађана и солидарног друштва, засладили укусном црном чоколадом без лецитина и попили природни сок од разног медитеранског воћа.

Прелеп сунчан дан пратио нас је у обиласку винарије „Лес вигноблес де ла Хигуере“ са господином Esquiro, у Мирепоику. То је винско имање које производи вино и Armagnac.

4. Дан, 10.2.2022. године: Тулуз

Црвени град Тулуз. Прва станица туре била је “ Halle de la machine“ атракција машина, које служе за потребе високобуџетних филмова и позоришних представa , али смо се возили и у великом змају са звучним ефектима.

Овај сунчан дан искористили смо да обиђемо важне институције града (споменик џез музичару, цркву, трг и централну општину и улице карактеристичног стила Тулуза).

5. Дан, 11.2.2022. : Школа Lycée Pardailhan – Oш

Последњи дан наше мобилности започео је новинарској атмосфери где су ученици имали прилику да напишу чланак о једном дану који је на њих оставио најјачи утисак, све праћено фотографијама које су они сами забележили.

Након ручка уручени су сертификати ђацима и наставницима.

Финале је било у Escape собама где смо били детективи и проналазили решења за излазак. Предивно искуство.