,,ПРАВО ДЕЦЕ И МЛАДИХ НА КУЛТУРУ’’

Дечји културни центар Београд и институција Омбудсмана Србије – Заштитника грађана организовали су стручни скуп  и циклус радионица за децу и младе под називом

,,ПРАВО ДЕЦЕ И МЛАДИХ НА КУЛТУРУ’.

Округли сто, и у оквиру њега панел дискусија, „Култура – људско право деце и младих“ и „Култура као облик образовања и начин заштите од штетног садржаја“ одржан је у четвртак, 13. фебруара у Малој сали ДКЦБ-а.

Учесници панел дискусије били су: мр Зоран Пашалић – Заштитник грађана, мр Драган Марић – директор Дечјег културног центра Београд, Јелена Стојановић – заменица Заштитника грађана, Милан Мариновић – Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности, Александра Ђорђевић из Министарства културе и информисања, мр Љиљана Симовић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Иван Карл – Секретар за културу Градске управе – Града Београда, Љубивоје Ршумовић – песник и аутор књиге „Буквар дечјих права“, Љубица Белјански Ристић – драмски педагог, ауторка приручника „Како са Букваром дечјих права?“ и добитница међународне награде за животно дело „Мали принц“ за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, Миња Субота – композитор, певач, водитељ и добитник Вукове награде за 2019. годину, Ива Ераковић – представница Мреже организација за децу Србије, Гордана Новаковић – представница Савета за штампу, Маја Ромчевић Кнежевић – секретарка Одбора за образовање, културу, спорт и омладину (Сталне конференције градова и општина).

Циљ Округлог стола био је да окупи стручњаке из области културе, медија, државне управе и невладиног сектора, као и значајне јавне личности које раде са децом и за децу, како би се заједничким снагама унапредила област дечјих права са нагласком на право на културу и право на информације.

Наша школа сарађује са ДКЦБ-ом у креирању едукативних програма за децу и младе, те је на позив организатора, овом скупу присуствовала Бојана Станкић, наставник енглеског језика.

Дискусија је била веома динамична и занимљива, покренуто је низ значајних тема о праву деце на културу,било је речи о Буквару дечјих права, креативним радионицама, као и како да се деца заштите од штетног утицаја медија.

Више о томе:

Право деце и младих на културу – „Чаробна земља дечјих права“