ПОСЕТА МУЗЕЈУ ЧОКОЛАДЕ У БЕОГРАДУ

У петак, 10. фебруара, ученици и наставници, Хемијско-прехрамбено технолошке школе, посетили су Музеј чоколаде у Београду. Посета је била организована као активност у оквиру eTwinning пројекта „Причамо о чоколади – We’re talking about chocolate „. У пријатној музејској атмосфери упознали су се са историјом и начином производње чоколаде. Ученици су имали прилике да направе своју јединствену чоколаду. У наставку прочитајте шта су о посети написале ученице Теодора В. II9 и Наташа Б. II8, погледајте постере и слике које су направиле  Нера Р. II9,  Дуња Ђ. II9, Ана Ћ. II8,   Емилија М. II8 и Николина Н. II9. Такође можете погледајти и видео прилог о овој посети https://youtu.be/p2oOB2hcU34

Теодора В. II9

Музеј чоколаде се налази у центру Београда. У њему смо имали прилике да чујемо како је чоколада настала и од чега се припрема, како се кроз векове мењао начин њене припреме и конзумације, као и начин њене производње,  да би данас имали чоколаду коју знамо. У музеју смо видели у прве три просторије експонате који су се тада користили у џунгли, Европи и Србији за производњу какаа и чоколаде., а у четвртој су нам дозволили да будемо креативни и уз помоћ слаткиша и сланиша смо могли да направимо нашу идеалну чоколаду. 

Прву чоколаду су открили Астеци и Маје 600 година пре нове ере. Интересантно је да су они у млевени какао додавали љуту паприку и тако је конзумирали. Још једна занимљивост за тај период јесте да су зрно какаа гледали као злато и да си са 100 зрневља какаа могао да купиш човека. Друга соба је била Европа и ту смо сазнали да је чоколада тада била у течном стању и пила се. Прву чоколаду у Европи донео је шпански освајач Мексика Ернан Кортес, представио је шпанском краљу и од тада је Шпанија била главна за производњу чоколаде. Шпанци су променили рецепт и уместо паприке су додавали шећерну трску, шећер и цимет. Прву чоколаду коју ми знамо направио је тим хемичара почетком 19. века у Холандији, а најзаслужнији је Конрад Ј. ван Хоутен који је измислио пресу која је дробила какао у прах. У трећој соби су нам причали како је све то изгледало код нас и како се мењала амбалажа и укус. У четвртој смо правили нашу чоколаду, по мени ово је најзанимљивији део посете где смо показали нашу креативност. Све у свему јако лепо искуство и ако имате времена требало би да посетите.

Наташа Б. II8

Посета Музеју чоколаде је била веома занимљива. Доста нових чињеница смо чули о историји, припреми и конзумацији чоколаде. Најзанимљивији део посете је било прављење аутентичних чоколада, а још занимљивије дегустирање наших креација.  Посете је протекла у  пријатној атмосвери уз дружење и смех.