Посета Иновалабу и Хемијском факултету

У оквиру КА229 Еразмус+ пројекта „Eat Smart Save your Land“ од 28.03 до 1.4. 2022. године одржана је четврта LTTA мобилност у Београду. У овој мобилности учествовали су ученици и наставници партнерских школа из Грчке, Француске и Турске.

Једна од планираних активности током ове мобилности била је посета Иновалабу – лабораторији за испитивање аутентичности хране и Хемијском факултету. Добродошлицу и уводне речи о улози и значају Иновалаба пожелела нам је проф. др Душанка Милојковић-Опсеница. Ученици и наставници су имали прилику да слушају предавање о различитим методама утврђивања аутентичности намирница, са посебним освртом на анализу меда, које је одржао В. проф. др Филип Андрић.

Након тога, учесници ове мобилности обишли су лабораторије Иновалаб и упознали се са организацијом рада у њима. За крај наше посете оставили смо обилазак Музеја великана српске хемије, где смо могли да видимо заоставштину великих хемичара – Симе Лозанића, Марка Лека, Вукића Мићовића и других, као и опрему и прибор из хемијске индустрије. лабораторије из 19. и 20. века.

Ученици и наставници су уживали у посети и гостопримству особља Иновалаба и Хемијског факултета.Захваљујемо се проф. др Душанка Милојковић-Опсеница и њеном тиму који нам је изашао у сусрет и омогућио да реализујемо ову посету.