ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ И 456.ГОДИШЊИЦЕ ШЕКСПИРОВОГ РОЂЕЊА

У нашој школи, од 2014.године сваке године у априлу прослављамо међународни Дан књиге и причамо о Шекспиру из различитих углова посматрања његовог живота и дела.

Ове године, у специфичним условима у којима смо се нашли, традиционална чајанка заказана је за 23.април у пет по подне: свако у свом дому, са својим укућанима,попио је шољу чаја, али сви заједно били смо у контакту, „ на мрежи“.
Овај дан обележен је занимљивом интерактивним задатком који је професорка енглеског језика Бојана Станкић задала својим ученицима. Ученици су размењивали занимљиве изреке, мисли, цитате славног писца из његових најпознатијих дела. Анализирали су их и тумачили значење и контекст када су настали, време куге и карантина у Шекспирово доба, упоређујући са садашњим тренутком и околностима.
Валентина Јовић и Катарина Жарковић, ученице III/4, разматрале су у својој презентацији како би то било кад би се Шекспир сада пробудио, и закључиле да не би губио време, већ би био креативан и писао , остављајући поколењима дела од изузетне важности. Њихове другарице из одељења, Катарина Којић, Анђела Матијевић, Сара Белошевић, такође су, веома инспиративно сагледале Шекспира као писца, објашњавајући његов животни ток и цитирајући његове мисли о свим важним аспектима живота и смрти.

Ученици III/9, Илија Петровић и Милош Врховац, урадили су занимљиве онлајн постере, а ученици I/2 , II/3, II/4 тумачили су цитате о радозналости, пријатељству, поштењу, знању, добру и злу итд..

Ово је био изузетан дан,са низом активности, које су духовно спојиле ученике и њихову професорку, упркос физичкој удаљености због вируса. Креативност није изостала!