Национално такмичење „ ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ“ 2023.

Од 790  средњошколаца који су ове школске године учествовали на „Пословном изазову“, њих 85, из 42 града и чак 67 средњих школа,  1. и 2.фебруара 2023. такмичили су се и потрудили да осмисле производ или услугу која ће помоћи наставницима и ученицима да на лакши и функционалнији начин приступају учењу. Концентрација и мотивација је у опадању, па је задатак био како решити тај изазов модерног доба.

Подељени у 17 тимова, ученици су имали прегршт занимљивих идеја.Уз помоћ и подршку ментора, радили су тимски и поделили улоге међу собом да на најбољи начин презентују своје компаније, произове и услуге пред жиријем. Са страшћу и пуни самопоуздања бранили су своје концепте и као прави предузетници говорили о идејама, буџету, финансијском оквиру, дистрибуцији и др. Међу њима  је била и ученица II -2, из наше школе,  Емили Удин, у тиму број 16 са идејом дигиталних наочара.

Победничко постоље припало је тиму број 3 који је осмислио платформу која ради по принципу ЦхатГПТ и која је намењена просветном кадру како би лакше и брже припремали час по наставном плану.

Сребрну медаљу на такмичењу освојио је тим број 4 који је осмислио иновативни софтвер који пребацује Word документ или белешке корисника са рачунара или телефона у MP3 формат аудио снимка.

На постоље за треће место попео се тим бр. 9 чија је идеја производња биоразградивих стрипова који садрже QR кодове помоћу којих се приступа онлајн страници са детаљнијим информацијама о датој области.

Четврто место освојио је тим број 6 ова екипа осмислила је дигиталну књигу која на иновативан начин пружа мотивацију при учењу и побољшава концентрацију. Књига у себи садржи бесплатне материјале за учење и збирке задатака. Њихов производ Inno Book био би намењен и наставницима и ученицима. 

 „ Пословни изазов“ у организацији „Достигнућа младих“ увек је врло занимљиво и драгоцено искуство, подразумева тимски рад, размену идеја и дружење, склапања нова пријатељства и позива на сарадњу. Више о томе на линку : https://www.ja-serbia.org/porglaseni-nacionalni-pobednici-izazova/