НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ : „МИЛАНКОВИЋЕВА ВРЕМЕНСКА КАПИЈА“

У уторак, 5.новембра 2019.године у изложбеном простору Народне банке Србије свечано је отворена изложба у част Милутина Миланковића, у оквиру обележавања двоструког јубилеја: 140.годишњице од рођења славног научника, и 110.годишњице од како је Миланковић дошао на Универзитет у Београду.
 
Изложба носи назив „ Миланковићева временска капија- од Леденог доба до Атомске бомбе“, а организатори изложбе су Удружење „Милутин Миланковић“ и Народна банка Србије, под покровитељством  Министарства културе и информисања Републике Србије.
Изложба хронолошки приказује период од доласка Милутинових предака у једној од српских сеоба, школовање у Даљу, Осијеку и Бечу, грађевинску активност у Бечу, рад на Универзитету и Академији  у Београду, боравак у Будимпешти, учешће на православним конгресу у Цариграду 1923, до богате грађевинске активности у Србији и Југославији.
 
На изложби су представљени архивски материјали из више области(грађевинарства,астрономске теорије о климатским променама,реформе календара, научно популарних дела) и други артефакти( оригинали старих издања књига,фотографије, преписка) и др.

Изложбу је отворио председник Удружења „М. Миланковић“, г-дин Славко Максимовић.

Изложба траје до 12.децембра 2019.године.

Група ученика трећег разреда наше школе, у пратњи професорке Бојане Станкић, била је на отварању изложбе.