ХПТШ у Словачкој на Академији ACES

Опет смо били у Сенецу на годишњој конференцији у организацији аустријске Академије централно-европских школа (ACES)!
Конференција, одржана од 25. до 29.9.2017. год. у словачком граду Сенецу крај Братиславе, организована је као годишњи сусрет и подршка школама учесницима пројеката ACES – Act Local иницијативе ове аустријске организације подржане Ерсте Фондацијом и словачком организацијом Надација.
Као представнице школе конференцији су присуствовале професорка Весна Јевтић и ученица трећег разреда Наталија Вирић. У Сенецу су имале прилику да се упознају са пројектним тимовима осталих 39 школа и да презентују наш овогодишњи ACES пројекат „Girls can do it – you and me in IT“ који се бави оснаживањем девојчица да се определе за тзв. „мушке послове“ – програмирање и софтвер инжењеринг.
Осим тога, наш тим је учествовао у радионицама организованим на семинару где је добио нову инспирацију у пољу инклузије и солидарности за све. Поред тога, направљено је пуно нових пријатељстава, уз разгледање Братиславе и пријатне тренутке разговора са колегама и другарима из Румуније, Бугарске, Молдавије, Албаније, Црне Горе, Словеније, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине.
Било је то право мало глобално село, пуно осмеха, добре енергије и невероватних идеја. Ово је завршни циклус у ACES програму, те као школа можемо рећи да смо поносни што смо имали прилике да два пута будемо део ове лепе приче.
За даље информације о школском пројекту „Girls can do it – you and me in IT“ који ће трајати до новембра, посетите нашу Фејсбук страницу Girls can do it – you and me in IT