„Где се прошлост сусреће са будућношћу“ – ретроспектива активности, позитивне енергије и искустава са пројеката 2018.

Заједничком иницијативом Тима за подршку у прилагођавању школи ( и психолога Снежане Павловић) и Вршњачког тима наше школе (и координатора тима, наставнице Бојане Станкић),у  четвртак, 27.12.2018. у  школи је организован сусрет вршњака: у публици су били ученици првог и другог разреда наше школе из обе смене, а са њима су своје утиске, доживљаје и искуства током рада на пројектима или са путовања, поделили ученици који су током 2018.године учестовали у различитим активностима, у оквиру неколико школских пројеката.

2018.година проглашена је за годину европског културног наслеђа, а слоган „Где се прошлост сусреће са будућношћу“ је заиста одговарао ономе чиме смо се и ми у школи кроз различите активности бавили.

Да је важно да се о знаменитим личностима науке и културе учи, да су и наше активности у школи и граду наш допринос очувању културног наслеђа, а да се истовремено развијају вештине потребне за школовање и живот и рад, потврдио је и ученик Лука Аћимовић. Он је отворено говорио и о почетној треми коју је осећао када је први пут стао пред публику, и како се осећај сигурности и самопоуздања полако развијао сваком следећом презентацијом и учешћем  на пројектима.

Након пројекта о Милеви Марић Ајнштајн, пројекат „Трагом Милутина Миланковића“ отворен је у фебруару 2018, а у мају је у Дечјем културном центру Београда одржан велики скуп пред бројном публиком, ученицима основних и средњих школа Београда. Било је то значајно искуство и за Валентину Јовић и Давида Спасића, Бојана Дабовића и Ненада Милетића…   Наставница Миленија Јоксимовић најавила је и наредне активности, планиране за 2019.годину, као и наградни конкурс са темама везаним за живот и рад Милутина Миланковића.

2018.година је и година обележавања стогодишњице Првог светског рата, те смо се уз слике и искуства са путовања у Солун, присетили и емотивног сусрета са чика Ђорђем на Српском војничком гробљу,Зејтинлику, његове беседе и заједнички отпеване песме „Тамо далеко“. Кристина Благојевић говорила је и другим доживљајима и различитим искуствима која се током путовања стичу, у сусретима са различитим људима и културама.

„Градимо мостове на Балкану“, пројекат који је у току, а о последњим активностима говорили су Андреа, Ненад, Вања и Валентина, ширећи причу о толеранцији и важности повезивања вршњака из региона. О заједничким доживљајима и утисцима који су веома свежи – сусретима у  Скопљу, Сарајеву и недавно у Београду, о доброј енергији која је подстрек за учење и даље активности, надахнуто је говорила Валентина Јовић.

И на крају, ученица Леонора Лепојевић пренела је своју одушевљеност искуствима које је стекла на научном кампу у Пекингу, и уз слике се присетила шта је све видела и научила са другарима из 28 земаља света том приликом.

Све у свему, на измаку 2018. а у сусрет 2019.години, овим вршњачким сусретом и непосредном разменом, ширила се позитивна енергија, а  уз  пуно елана упућен је и позив да се и други ђаци наше школе укључе у различите активности које тек предстоје.