Stories That Matter

Design For Change модел детету пружа оквир за стварање нових идеја у процесу решавања одређеног проблема. ЈА МОГУ супермоћ чини да свако дете буде СВЕСНО света око себе, да ПОСЕДУЈЕ вештине за предузимање акције и ЗНА како да дизајнира жељену и одрживу будућност – ДАНАС.
__________________________________________________________________________________________________

Од 23.до 29.08.2022. године у оквиру Еразмус + пројекта „ Stories that Matter”, одржана је међународна обука наставника на којој је учествовали наставници и стручни сарадници из Белгије и Србије, а међу њима и професорка Бојана Станкић.

Након обуке, одушевљена разменом идеја, стеченим знањем и искуством, као и методологијом о којој је било речи током обуке, наставница је говорила својим ђацима о овом пројекту и могућности да и у нашој школи,  а у сарадњи са другим школама, буде покренут е Twinning пројекат на тему: Digital Storytelling.  

Ученици су одмах прихватили идеју, а први сусрет и објашњење циљева новог пројекта десио се 8.09. 2022. када су нам у госте дошле Бисерка С., проф. италијанског језика из Београда и  Софи Т., социјални радник из Брисела. Уз презентацију о дигиталном приповедању, и основним постулатима и фазама рада, размену идеја о причама које су нама важне, ученици II/2 и  IV/2 имали су прилику да на енглеском језику изразе своја осећања, мисли , идеје… Говорили су о проблемима младих, одрастању, мањку самопоуздања, треми и страху пред јавни наступ…и како све то превазићи. Тиме смо практично и започели нови пројекат.

_______________________________________________________________________________________________

Дигитално приповедање је кратак облик продукције дигиталних медија који омогућава обичним људима да поделе своје приче. Медији који се користе могу укључивати неке елементе филмске технике, фотографије, аудио или неки други запис које појединци могу користити да испричају причу или представе неку идеју. Кроз дигитално приповедање могу се покренути многе приче које су нама заиста важне: о школи, одрастању, здрављу, спорту, екологији, солидарности, будућим професијама итд.