ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ и МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

6.10.2022. – Поводом Дечје недеље и Међународног дана менталног здравља одржан је састанак Вршњачког тима, на коме су били представници одељења из обе смене. Поред координатора Тима, проф. Бојане Станкић, на састанку је била и проф. географије Марија Дуканић, и психолог школе Снежана Павловић.

Слоган  Дечје недеље ове године је „ Шта детету треба да расте до неба?“, па смо се сви сложили да су то љубав, разумевање, подршка, поверење…и да деца, као и одрасли, траже срећу. Нисмо заборавили да деца, као и одрасли,  имају права, али и обавезе, како у  школи, тако и у породици, заједници и друштву уопште.

Било је речи и о превенцији вршњачког насиља, које није само физички чин,већ може бити и емоцијално, психолошко, електронско насиље. Жртве таквих различитих форми насиља неретко упадну у  депресије и слична стања која се морају лечити.

 Ученици су погледали једну презентацију о превенцији насиља, а потом и кратак филм о депресији, која је честа код адолесцената управо због мањка самопоуздања, страха од подсмеха других, доживљеног емотивног или физичког насиља, неиспуњености…

Дискутовали смо како да препознамо ту болест, како да спречимо да она узме маха, колико је важно да се о проблемима разговара са неким у кога имамо поверење… како су лепа реч и подршка често лек који може да охрабри младе, али ако је потребно ,наравно, да треба потражити и стручну помоћ – психолога, па и психијатра.

Учешћем у разним ваннаставним активностима у школи, спорту, фолклору, секцијама, пројектима, наши ученици имају прилику да осмисле своје слободно време и да на квалитетан начин проведу пријатне тренутке радећи или вежбајући у тиму, развијајући различите вештине. Вршњачки тим их у томе увек охрабрује.