Припремна настава за пријемне испите из хемије

БЕСПЛАТНО !!!

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ИЗ ХЕМИЈЕ

ЗА ПРИЈЕМНЕ ИСПИТЕ ЗА УПИС НА ФАКУЛТЕТЕ

ЗА УЧЕНИКЕ ОБА ПОДРУЧЈА РАДА

ПОЧИЊЕ ОД УТОРКА 20.02.2024.

Х-смена пре подне / П-смена после поднезадужени наставник
понедељак 13.30   –  14.15Даница Друловић
уторак      12.25   –  13.10Славенка Недић
Х-смена после подне / П-смена пре поднезадужени наставник
уторак  13.15   –  14Даница Друловић
среда     13.15   –  14Славенка Недић

у учионици 49 или 50

наставнице Славенка Недић и Даница Друловић

Виртуелни састанак – Светски дан борбе против рака

У среду, 14. фебруара 2024.године, одржан је састанак на мрежи у оквиру KA210 Erasmus+ project „Addressing Health and Well-being at schools“. Италијански тим је организoвао састанк којем су присуствовали ученици и наставници из партнерских школа из Словачке, Грчке, Италије и Србије. Тема састанка је обележавање Светског дана борбе против рака. У оквиру састанка, ученици и наставници су били у прилици да чују предавања доктора са Универзитета у Палерму о „Пројекату у школама о правилној исхран“,  „Женама и превенцији рака“ и о  „Добровољном давању коштане сржи и крви“. У другом делу састанка ученици партнерских школа су презентовали своја истраживања и радове на тему Светког дана борбе против рака. Нашу школу су представљале ученице Дуња Ђ. III9,  Софија И. III7 и Нера Р. III9 под менторством наставнице хемије Гордане Пешић.

Презентација наших ученика обухватала је три теме:

1. Фактори ризика и превенција рака (Дуња Ђ.), 

2. Оптерећење рака у Србији и национални скрининг програм (Софија И.) и 

3. Доза чини отров и све је хемиja, чак и ти (Нера Р.). 

Састанку су присуствовали ученици II9 (Андреа и Нина), III7 (Софија), III8 (Ана, Наташа и Милош) и  III9 (Теодора К., Теодора В., Теодора С., Николина Н., Нера Р., Дуња Ђ. и  Ирена Ђ.) и наставнице Марија Ракић-Љубомировић и Гордана Пешић. 

МОЋ ДОБРЕ ПРАКСЕ!

У периоду од 5.2. до 8.2.2024. године имали смо задовољство да угостимо Кубру Ерсан (Kübra Ersan) колегиницу из Кирикале – Турске, која је у оквиру пројекта за праћење послова (Project for job shadowing) изабрала нашу школу као школу добре праксе а у име Еразмус+ пројекта мобилности у области школског образовања.

Присуствовала је  часу аналитичке хемије код наставнице Гордане Пешић, посетила више теоријских часова прехрамбене технологије (у другом и трећем разреду), као и  лабораторијске вежбе из практичне наставе за 2. разред код наставнице Марије Ракић – Љубомировић као и теоријски час енглеског језика код наставнице Бојане Станкић и  лабораторијске вежбе из хемије код наставнице Златице Алемпијевић.

С обзиром да смо често у прилици да сарађујемо у eTwinning и Erasmus+ пројектима нашли смо изузетне наставне јединице које су применљиве и код њих у школи, као и добри примери за часове енглеског језика.

Ову посету смо искористили за обилазак културне знаменитости наше земље Србије, а из доба Турака, па смо је повели на пут у Ниш. Обишли смо Ћеле кулу, Бали бегову џамију и Нишку тврђаву. Колега историје Витомир Станковић је као и увек био изузетан туристички водич. Али смо обишли и некадашњи концентрациони логор Црвени крст, који и данас изгледа срцепарајуће и стравично.

Нисмо занемарили ни знаменитости Београда, тако да јој је жеља и са те стране испуњена. Шетала је обалом реке Дунав, хранила лабудове, попела се на врх Гардоша и ручала гурманске специјалитете у једној пријатној земунској кафаници.

Уједно смо ову посету искористили за истицање квалитета наставе у нашој школи.

Хвала Кубра на твом избору!

САСТАНАК ВРШЊАКОГ ТИМА : ФЕБРУАР – месец обележавања безбедног интернета

На састанку  одржаном у петак, 9.фебруара 2024.године главна тема Вршњачког тима била је Безбедност на  интернету – саветима и препорукама за безбедно коришћење интернета, као и кроз дискусију о томе шта је сајбер насиље и како препознати и  заштитити се од потенцијалних опасности на нету разменили смо знања, искуства , идеје о теми.

На састанку нам је гошћа била и Кубра, проф.енглеског из Турске , у пратњи педагога школе Слађане Ђурић Радовановић и проф. Марије Ракић Љубомировић.

У другом делу састанка, ученици су чули о пројектима и плановима „Подстрек“ тима за пролеће: о конкурсу „ Испеци, па реци“, Ревији талената,такмичењу Ученичке компаније у марту, као и Креативној недељи током априла 2024.године.

Вебинари и семинари издавачке куће „ДАТА СТАТУС“

Почетак другог полугодишта обележио је низ веома квалитетних и  занимљивих вебинара које нам је обезбедила издавачка кућа „ДАТА СТАТУС“:

23.јануара 2024. Превенција вршњачког насиља– др Љиљана Плазинић

24.јанура 2024. Стрес и сагоревање наставника и технике превладавања– др Наташа Симић

25. јануара 2024. за професоре енглеског језика : Grammar: the building blocks of English!

26.јануара 2024.  Интервенције у ситуацијама вршњачког насиља– Биљана Михајловић

1.фебруара 2024. Једнаке шансе за све – превазилажење изазова инклузивног образовања – Биљана Михајловић

Многи наши професори, педагог и психолог школе, присуствовали су овим корисним вебинарима, где се могло чути од стручњака како да се у реалним ситуацијама у школи и животу ухватимо у коштац са овим значајним и све чешћим појавама и изазовима.

________________________________________________________________________

Као шлаг на торту, наставници енглеског језика- Љиљана Галовић и Бојана Станкић – позвани су на семинар који се одржао у суботу,10. фебруара 2024.године у хотелу „Москва“ . Дата статус у сарадњи са ММpublications приредили су нам јединствен догађај са два реномирана предавача о темама релевантним за професоре енглеског језика – 

  • One size does not fit all: Traditional vs differentiated instruction – Nadia Theochari (BA, MSc)
  • Nurturing Social and Emotional Wellness in our students: Essential, now more than ever! – Gregg Sotiropoulos (BA, MBA)

У пријатној атмосфери, интерактивним предавањима и размени идеја , дружећи се са колегама из целе Србије и током пауза и ручка– провели смо квалитетно време и сазнали неке нове технике и приступе у раду са ученицима.

РЕВИЈА ТАЛЕНАТА  „ ЗА ЧИСТУ ДЕСЕТКУ“

Задовољство нам је да вас позовемо на Таленат Шоу- Ревију талената наше школе који ће се одржати у петак, 8.марта 2024. године са почетком од 13 часова.

Под слоганом „ ЗА ЧИСТУ ДЕСЕТКУ“ обележавамо десетогодишњицу одржавања ове ревије, која за циљ има откривање и развијање различитих талената ученика наше школе, стицање самопоуздања и развијања вештина јавног наступа.

Пријаве за учеснике отворене су до

5.марта 2024. директно код проф. Бојане Станкић

или преко е-мејла:  podstrek.hpts@gmail.com

Представите се наступом до 3 минута( игра, песма, свирање инструмента, поезија,ликовни, литерарми радови…)

ПРИЈАВИТЕ СЕ!

ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ И ПУБЛИКА!
ДОЂИТЕ ДА УЖИВАМО И ДРУЖИМО СЕ!

МУЗИЧКО ПУТОВАЊЕ У КОЛАРЧЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ

У Коларчевој задужбини ВИС Антика нам је приредио дивно музичко путовање кроз ренесансну и средњовековну Европу. Чланови овог ансамбла, одевени у гардеробу која се носила у то доба су нам представили музику која се свирала у Енглеској, Француској, Италији, Шпанији, Норвешкој од XIII до XVI века. За чланове секције „Креативна технологија“ ово је било ново искуство.

Осим музике у којој смо уживали, пажњу су нам привукли и необични инструменти као што је ребек. То је жичани инструмент и свира се гудалом попут виолине. Подсећа на гусле. Тело и врат ребека су спојени и кад се свира не држи се на рамену као виолина, него се наслања на руку у зони пазуха. То је био јако популаран музички инструмент у средњем веку.  

ИСТОРИЈСКА ШЕТЊА БЕОГРАДОМ

У петак, 2.фебруара 2024.године ученици и професори прехрамбене смене наше школе имали су предивну прилику да се у вођеној тури прошетају Београдом и сазнају многе историјске и културне појединости о нашем главном граду.

Повећа група састала се на Тргу Републике. Водич  је био наш професор историје, Витомир Станковић, који је са лакоћом, уз пуно детаља, говорио о многим дешавањима у Србији и Београду током неколико векова. Богата историја, традиција,култура нашег народа,испричана је са љубављу, вером и надом да ћемо очувати наше историјско и културно наслеђе. 

Од почетне станице, испред споменика Кнезу Михајлу Обреновићу, преко Кнез Михајлове улице- главне пешачке зоне града, па све до Калемегдана, затим до Саборне цркве и кафане „?“ , уз разгледање фасада зграда,приче о значајним институцијама, као и о Калемегданској тврђави и парку, Сахат кули и Победнику,уз много занимљивих анегдота , ова шетња је била веома поучна, али и прилика за дружење ђака и наставника.

СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА 2024.године

Са почетком другог полугодишта, од 22. до 29.јануара 2024. планирана и реализована Светосавска недеља, обухватила је низ активности у припреми приредбе и прославе школске славе, као и организовање хуманитарне акције сакупљања ствари- поклона за децу из свратишта.

Током ове недеље, пробе за  културно – уметнички програм, рецитал , програм фолкора и школског бенда, чуле су се у школском холу.

Најсвечанији део био је на Дан Светог Саве, 27.1.2024.године,  када је у школи било низ активности: Светосавски квиз, такмичење за најбољи славски колач и  уз сечење колача, уз жито, свећу и вино, као и молитву нашег свештеника и његов инспиративан говор, уследио је и  пригодан, врло лепо осмишљен програм ученика.

На Дан Св.Саве, уручене су и пригодне награде и похвалнице за наставнике, и награђене ученике и њихове менторе, који су у претходном периоду освајали запажена признања. У публици су, осим запослених и ученика, биле и многе наше колегинице и колеге у пензији, као и наши бивши ученици.

« од 3 »

Одржано је градско такмичење у шаху

Градско екипно такмичење средњих школа у шаху одржано је 13.12. 2023. у Београду у организацији Високе школе академских студија „Доситеј“ и Шаховског савеза Београда.

Нашу школу је представљала четворочлана екипа у саставу: Огњен Мартиновић II3, Лука Крушић IV8, Лука Галић IV9 и Марко Костадинов IV9.

Екипа наше школе освојила је једанаесто место од седамнаест школа које су се такмичиле што је сасвим солидан резултат с обзиром на јаку конкуренцију,