Активности библиотеке у ванредном стању

Обавештавам све кориснике библиотеке да позајмљене књиге могу да врате у време када школа буде наставила са радом!

Корисницима који би желели да читају, а због новонастале ситуације нису у могућности да позајме књиге из библиотеке, могу да препоручим бесплатне е-књиге (нпр. www.pinterest-onlineknjige). Одабир књига зависи од ваших жеља и потреба. На наведеној адреси налази се и роман ‘’Човек по имену Уве ‘’ ф. Бакмана, који је током претходне године проглашен за најчитанијег писца.

Љубитељи позоришта могу да погледају (on line) понуђене представе београдских позоришта. Списак се налази на адреси  www.nationalgeografic.rs.

Понуде виртуелних изложби пронаћи ћете на адреси www.bizlife.rs.

Позивам све заинтересоване да посете инстаграм  страницу библиотечке секције cool_tura.

Покушајмо да будемо ‘’ активно одговорни, а не пасивно изоловани‘’ !

Библиотекар,

Бранислава Сиљановић

Одлука о проглашењу ванредног стања у Републици Србији

Поштовани

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој триторији Републике Србије, која је ступила на снагу вечерас 15.03.2020. године, установе образовања и васпитања неће радити од понедељка 16.03.2020. године.

У току сутрашњег дана школе ће добити потребне информације и упутства за организовање и спровођење наставе на даљину почевши од 17.03.2020. године (уторак). Од директора школа и наставника очекује се да у току сутрашњег дана изврше потребне припреме и информисање ученика и њихових родитеља/законских старатеља о организованој настави на даљину. Потребно је планирати обавештавање ученика и координацију наставе на даљину тако да што мањи број запослених долази у установу, а да своје радне обавезе у највећој мери обављају од куће. Током боравка у установи сви запослени су у обавези да се придржавају здравствено-хигијенских мера, упутстава и наредби надлежних служби.

У данима који су пред нама Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће пружити потребну помоћ школама, ученицима и њиховим родитељима да наставу на даљину организују, спроводе и прате на делотворан и ефикасан начин.

Заједничким напорима, добром координацијом и синхронизованим активностима можемо допринети да се актуелна кризна ситуација за образовни систем, али и систем у целини, предупреди и тиме ублаже њене последице. У том смислу, позивамо Вас на посвећено деловање и одговорно поступање!

С поштовањем,

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

15.03.2020. године

Радионица за ђаке о вирусу covid-19

У току прошле недеље организована је радионица за ђаке о актуелној ситуацији са корона вирусом.

У првом делу радионице ђаци су упознати са основним чињеницама о вирусу короне. Затим је уследила дискусија где су ђаци постављали своја питања и дилеме у вези са актуелном ситуацијом око covid-19, а наставници покушали да им дају одговоре или  их упутили где да их потраже.

У наставку радионице ђаци су  подељени у мање групе, а свака група је имала задатак да направити постер или инфографик о covid-19. Инфографици су урађени на српском и енглеском језику. Радионицом су били обухваћени ђаци другог разреда наше школе, смера прехрамбени техничар и техничар за биотехнологију. Радионицу су организовале и водиле наставнице Марија Ракић-Љубомировић и Гордана Пешић.

РЕВИЈА ТАЛЕНАТА 2020.

Ревија талената одржана је у петак, 13.марта 2020. под слоганом „What a wonderful world“.
Од 2015.године до сада , Ревијa талената се организује у нашој школи са циљем да охрабримо ученике да превазиђу трему пред јавни наступ  и да покажу својим другарима какве све различите таленте негују.
Ове године,такмичили су се ученици свих разреда обе смене:ђаци су певали, играли, свирали,прикаѕали цртеже и уметничке фотографије.
Публика је заиста имала шта да чује и види: школски рок бенд, џез музичара на труби,једну пијанисткињу, етно и поп музику…
Жири је честитао свим учесницима, и једногласно изабрао прва три места: Жаклина Радосављевић,ученица III/7, победила је песмом „Јутро“, Анђела Марковић, уч.III/4 је са другарицом одиграла фолклорну нумеру,и освојила друго место, а треће место је припало Кристијану  Емини, ученику III/п2 за презентацију уметничких фотографија,које је направио на фото-секцији у школи.
Свим учесницима честитамо!

Радионица Центра за права детета

у оквиру пројекта „Учење о правима детета кроз вршњачке едукације у школама“ који Центар за права детета POČETNA – CPDорганизује и спроводи у основним и средњим школама од 1.децембра 2019. до 31.маја2020.године, у нашој школи је  одржана радионица 11.марта 2020.године.
У радионици су учествовали представници Ученичког парламента и Вршњачког тима школе, као и ученици првог разреда у оквиру рада тима за подршку ученицима у прилагођавању новој средини.
Активисти центра, Андреа Рајичић и Ненад Mилетић, иначе ученици III/3 наше школе, и Уна Љиљак, ученица првог разреда Четрнаесте гимназије, уз помоћ Тамаре Томашевић и Јасмине Миковић,из Центра за права детета, упознали су присутне  са основним информацијама о Конвенцији о правима детета, и препорукама Комитета за права детета, те показали публикације  „О теби се ради“, које јасним  и разумљивљивим језиком, прикладним дечјем узрасту,помажу деци и младима да разумеју своја права у различитим областима која се тичу њих самих, у образовању, правосуђу, социјалној и здравственој заштити… Више о томе на линку: http://tvojaprava.opd.org.rs
Током радионице, ученици су у групама размишљали о својим правима, те о томе дискутовали,делећи и своја лична искуства,из свог окружења,а потом у форми квиза, утврдили своја знања о овој, веома значајној и занимљивој теми.