МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ : „ШЕКСПИР И МИ“

Као и сваке године, и ове године 23.априла обележили смо Дан књиге. Повезали смо Шекспира и обележавање 180.годишњице од рођења Лазе Костића.

На већ традиционалној прослави, уз чај и колачиће, о Шекспиру и Лази Костићу говориле су ученице IV/4 : Валентина Јовић и Катарина Жарковић о великој креативности и универзалним темама које је Шекспир у својим делима обрађивао. Марија Ђурковић је припремила презентацију о првим преводима Шекспирових дела које је Лаза Костић приредио још 1859 године, као велики поштовалац његових дела. Одломке из „Ромеа и Јулије“ објављивао је у разним часописима, а на 300. годишњицу Шекспировог рођења, 1864.године, завршио је и превод „ Краља Ричарда  III”,а коју годину касније и „Хамлета“.  Шекспир  и Лаза Костић писали су љубавне сонете, најпознатији су Шекспиров 18.сонет  и  „Santa Maria della Salute”Лазе Костића.

На нашој прослави, уживали смо уз оригиналне композиције инспирисане Шекспировим делом, Милоша Божовића, ученика IV/7. Имали смо прилике да погледамо и видео-спот где  ученици наше школе говоре Сонет 18 и на енглеском језику и у преводу.

И ђаци и присутни професори уживали су у овој лепој активности овог пролећа у школи.

РЕВИЈА ТАЛЕНАТА 2021:

 ТАЛЕНТОМ И СМЕХОМ ПРОТИВ СТРАХА, СТРЕСА И СОЦИЈАЛНЕ ДИСТАНЦЕ

Ове  године, иако су услови отежани због епидемијске ситуације, нисмо желели да дустанемо и прекинемо вишегодишњу традицију. Током марта смо преко Вршњачког тима позвали ђаке да шаљу своје креативне, оригиналне прилоге.

Циљ организовања РЕВИЈЕ ТАЛЕНАТА био је да, и овог пута, оснажимо ђаке да развијају своје таленте, да се баве хобијима, да науче да организују своје слободно време на креативан начин. Ученици обе смене наше школе приказали су веома различите и занимљиве таленте.

Ђаци певају, свирају, компонују, пишу поезију, цртају… Милош Бајчета свира гусле, Анђела Матијевић прелепо црта, Лука Филиповић пише песме…

 Милош Врховац, ученик IV/9, освојио је прво место својом презентацијом уметничких фотографија, „Magic of Photography”.

Друго место освојила је Жаклина Радосављевић, ученица IV/7 , а треће место деле Петар Јовановић, II/2 и  Милош Божовић, IV/8.  Они се баве музиком, певају, а Милош свира клавир и компонује.Честитамо свим учесницима овог такмичења!Вршњачки тим и
проф. Бојана Станкић

проф. Весна Јевтић

Утицај климатских промена на животну средину – Impacts of climate change

Ђаци и наставници ментори, учествовали су у међународном састанку на мрежи,  који је одржан 18. априла 2021 године у оквиру Erasmus+ пројекта „Eat Smart. Save Your Land.“. У овој активности учествовали су ђаци из шест земаља – Француске, Италије, Аустрије, Турске, Грчке и Србије, који су кроз различите облике подучавања и учења, обрадили тему из Модула 2 – Утицај климатских промена. Ђаци су радили у шест мешовитих група са наставником ментором на под темама, као што су: вода, ваздух, земљиште, флора и фауна, земља, шуме и дивље животиње. Састанак је организован преко платформе Microsoft Team. Наш тим су представљали ђаци из обе смене и наставници Марија Ракић-Љубомировић и Гордана Пешић. Хвала свим ђацима и наставницима који су учествовали у овом међународном састанку и свом издвојеном времену преко викенда за ову активност.

Радионице о родној равноправности

У току месеца марта, у нашој школи организоване су радионице на тему стереотипних родних улога кроз методу партиципативног театра. У зависности од епидемиолошких услова, радионице су одржаване уживо у школи, као и онлајн путем платформи Зум и Гугл мит. Ова активност одвијала се у сарадњи са Асоцијацијом за сексуално и репродуктивно здравље, у оквиру међународног пројекта под покровитељством ЕУ, под називом „Social Theatre to transform harmful gender roles among 4800 young people (12-25) from Serbia, Romania, Latvia and Estonia-Youth SpectActors“. Радионице су водиле наше професорке Катарина Марковић и Весна Јевтић.

Нови Еразмус+ пројекат наше школе – Натциклирам, околину санирам

Након успешно реализованог Еразмус+ пројекта размене младих „Млади, рецимо ДА здрављу“, наша школа је са истим партнерима (Средњом школом Словенска Бистрица и Техничко-саобраћајном школом Баја Сприје из Румуније) добила нови двогодишњи пројекат, који је званично почео 4. априла ове године. У овом пројекту идемо даље, и наше напоре усмеравамо на рециклирање, натциклирање и смањење отпада. У оквиру пројекта требало би да буду реализоване три посете, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, а прва посета планирана је за почетак следеће школске године. Радујемо се поновној сарадњи са нашим драгим партнерима из Словеније и Румуније!За информације о даљим активностима на овом пројекту, пратите нашу званичну Фејсбук страницу школе, као и школски сајт.