26.септембар – Европски Дан језика

На иницијативу Савета Европе, Европски дан језика се прославља 26. септембра сваке године од 2001. – у сарадњи са Европском комисијом.

И ове године, на Европски Дан језика, на Тргу Републике је било веома живо. На позив ДКЦБ-а и Савета Европе, уз пригодан програм на различитим језицима и уз штандове културних центара и амбасада европских земаља, сви присутни имали су прилику да уживају и понешто науче о земљама и језицима.

Циљ овог дана је да се нагласи богатство култура и различитих језика, и да се промовише учење језика. Сaвeт Eврoпe oхрaбруje свих 700 милиoнa Eврoпљaнa, грaђaнa 46 држaвa члaницa, дa учe  jeзикe без обзира на године и окружење. Вeруjући дa je jeзичкa рaзнoликoст нaчин зa пoстизaњe вeћeг стeпeнa мeђукултурoлoшкoг рaзумeвaњa и важна компонента бoгaтoг културолошког нaслeђа нaшeг кoнтинeнтa, Сaвeт Eврoпe прoмoвишe вишejeзичнoст у цeлoj Eврoпи. 

У нашој школи, овај дан је обележен изложбом ђачких радова на тему имена.”What’s in a Name?” је активност коју је осмислила проф. Бојана Станкић са својим ученицима првог и другог разреда. Ђаци су се представљали помоћу придева који описују њихове особине личности. Ученици су на креативан начин приступили задатку и тако научили многе нове речи на енглеском језику.  Изложба је уприличена у холу школе, на паноима.

 

Фестивал „Science on Stage Serbia“

У суботу, 23. септембра 2023. године, одржан је други по реду фестивал „Science on Stage Serbia“ у организацији Института за модерно образовање, Савремене основне школе и гимназије.На овом фестивалу учествовало је двадесет најбољих СТЕМ пројеката из Србије који су изабрани у првом кругу од приспелих  пријава пројеката за фестивал. У првом делу фестивала, представљени су пројекти. Један од тих пројеката је био и пројекат наше школе „Kuhinjska čuda – Kitchen Wonders“ 

и  у првом кругу заузео 5. место односно 85 бодова од 100. Наш пројекат представили су ученици Нина и Андреа II9, Нера, Николина и Теодора III9 са наставницама Горданом Пешић и Маријом Ракић-ЉубомировићУ оквиру пројекта „Kuhinjska čuda – Kitchen Wonders“, ђацима је омогућено да комбиновањем различитих СТЕМ активности развију своје компентенције кроз експериментални рад,  критичко мишљење и решавање проблема. Рад је организован тако да се у току једног месеца проучавала једна врста хранљивих материја кроз три главне активности: а) проучавање и прикупљање основних информација о хранљивим материјама; б) проучавање навика у исхрани и упознавање са другим културама и њиховом локалном кухињом; в) и експериментални део који обухвата СТЕМ активност у оквиру којих су проучаване физичке и хемијске особине хранљивих материја.У другом делу фестивала организоване су радионице за наставнике и ученике у оквиру којих смо се ближе упознамо са применом виртуелне реалности у образовању, упознали са Pepper – хуманоидним роботом који је способан да комуницира са људима кроз разговор и свој екран. Погледали смо неколико интересантних и едукативних експеримената које је представио специјални гост фестивала. Специјални гост фестивала је био Мајкл Грегори, наставник природних наука и Scientix амбасадор из Канаде који живи и ради у Француској. У току 2022. године, наставник Мајкл је путујући бициклом обишао је 15 земаља света на 4 континента и том приликом је презентовао омиљене и едукативне експерименте.  Током експедиције под називом „Експерименти – светска тура“ промовисао је науку и примере добре праксе. У најбољем светлу, на јединствен и оригиналан начин представили смо рад наших ученика и нашу школу. На сликама које следе можете видети делић атмосвере са фестивала „Science on Stage Serbia“. 

Годишња eTwinning коференција „Роботика и вештачка интелигенција као алати за учење“

У оквиру „Недеље Школа“, коју је организовала Фондација Темпус од 4. до 8. септембра 2023. године, реализоване су различите активности. Циљ ових активности је да заинтересоване просветне раднике информише о могућностима које пружају Erasmus+ програми али и да их повеже са колегама из других школа ради размене знања и искустава.
Годишња eTwinning коференција „Роботика и вештачка интелигенција као алати за учење“ одржана је 8. септембра 2023. године. Циљ конференције је био да учесницима приближи годишњу тему eTwinning мреже „Иновација и образовање – креативност са eTwinning-ом““ кроз представљање предности и изазова коришћења вештачке интелигенције (АI) у образовању. 
Специјални гост конференције Др Џон Рогошић, едукатор и иноватор, експерт у области коришћења роботике у образовању из Хрватске, говорио је о Роботичким такмичењима као моћном педагошком средству. 
Посебно место на овој конференцији заузима представљање професора физике Јовице Милисављевића и његових ђака из Математичке гимназије у Београду. Ученици Математичке гимназије, чланови школске секције о роботици, пренели су нам своја искуства и делић креативности у осмишљавању и реализацији пројеката везаних за роботику. Представили су нам пројекат са којим су освојили прво место на Националном купу у роботици.
Конференција је завршена са Свечаном доделом Националних Ознака Квалитета за 2022/23 школску годину. Ове године је 119 наставника добило 161 eTwinning Националну Ознаку Квалитета. Драго нам је да су међу награђеним наставницима и три наше колегинице, којима је додељено шест Националних ознака квалитета за успешно реализованих eTwinning пројекта: 
Бојани Станкић, професору енглеског језика за eTwinning пројекте „Stories that Matter to us“ и „Imagine Think Big“ 

Марији Ракић-Љубомировић, наставнику технолошке групе предмета за eTwinning пројекте „Diet Inspectors“ и „Natural is good, chemical is bad!“ и

Гордани Пешић, наставнику хемије за eTwinning пројекте „Natural is good, chemical is bad!“ и „Diet Inspectors“
eTwinning Национална Ознака Квалитета је награда коју добијају просветни радници за лични допринос eTwinning пројекту. Ова ознака показује да је наставник испунио критеријуме које прописује eTwinning централна служба за подршку и који су исти на нивоу целе eTwinning заједнице. Ови критеријуми се односе на организацију наставе на иновативан начин путем међународне сарадње и коришћењем дигиталних технологија. 
Честитамо колегиницама на додељеним Националним Ознакама Квалитета и са нестрпљењем очекујемо вести о Европским Ознакама Квалитета.

На састанку Вршњачог тима о асертивној комуникацији

На првом састанку Вршњачог тима на почетку ове школске године, у петак, 8.септембра 2023.године тема је била АСЕРТИВНА КОМУНИКАЦИЈА.

Састанак је сазвала и водила проф. Бојана Станкић, а присуствовала је и педагог Слађана Ђурић Радовановић. Позвани су представници свих одељења школе, а као посебан гост присуствовала је и студенткиња Факултета политичких наука ( одсек за социјални рад) и волонтерка организације „Дај ми руку“,  Анђела Савић.

Након формирања тима и избора Јелене Матовић, ученице одељења IV/4 за представника свих ученика Тима, као и основних информација о почетку школске године и у вези са пројектима који ће ускоро бити покренути у школи, главни део састанка је био о стиловима комуникације и, посебно, асертивној  тј.емпатичној, ненасилној комуникацији, као најпожељнијем стилу комуникације који сви морамо неговати.

Приказан је кратак филм и објашњени стилови комуникације ( пасивни, агресивни, пасивно-агресивни и асертивни), а затим је уследила кратка дискусија.

Анђела Савић се представила, говорећи о својим активностима и на факултету и ван њега, говорећи о значају развијања различитих вештина, и асертивне комуникације, о волонтерском раду и омладинском активизму, предузетништву и др.

У радионичарском делу, ђаци су учествовали у активности „4 столице“, где су мењајући столице на којима седе, приказали и причали како се из различитих углова може сагледати нека ситуација, или проблем.

Први састанак тима био је користан, јасан , ефектан, јер су ученици, поред осталог, имали прилику и да размене своје идеје и ставове са једном младом, амбициозном студенткињом, будућом социјалном радницом.

НОВА ПРИЗНАЊА – НАЦИОНАЛНЕ ОЗНАКЕ КВАЛИТЕТА ЗА ПРОЈЕКТЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

Крајем августа стигле су нам ознаке квалитета за пројекте који су реализовани у нашој школи током школске 2022-2023.године.

 За пројекат „Stories that Matter to us”  стигао нам је следећи коментар:

Професорка Бојана Станкић и њени ученици радили су на два пројекта која су оцењена највишим оценама.

Congratulations! You have been awarded with a National Quality Label for your project STORIES THAT MATTER TO US.

Comments: This is a very dynamic project with many good quality activities and results such as videos and e-books that can be used for project dissemination and for teaching practice in the future. Students were actively involved and had an opportunity to develop various skills and competences together with their peers from other countries.

А за пројекат “Imagine Think Big” Национална агенција за е- Twinning написала је следеће:

Congratulations! You have been awarded with a National Quality Label for your project IMAGINE THINK BIG.

Comments: This eTwinning project is an example of good practice in VET schools. ICT was used in a crative an meaningful way. Students were motivated, inspired to think about their future plans, actively involved and worked in international teams. Project results such as e-book can be used after the project as well.

Нашим драгим колегиницама, Марији Ракић-Љубомировић и Гордани Пешић, Фондација Темпус доделила је две Националне Ознаке Квалитета за eTwinning пројекте „Natural is good, Chemical is bad!“ и „Diet Inspectors“.

У наставку можете прочитати коментаре које је Фондација Темпус навела поводом ових награда. 

Коментар за eTwinning пројекте „Natural is good, Chemical is bad!“:

„Радећи на овом пројекту и суделујући у разним СТЕМ активностима, ученици су побољшали, унапредили своје знање из различитих школских предмета, повезујући своја теоријска знања са практичним радом у лабораторији. Кроз међународну сарадњу са вршњацима из партнерских школа, ученици су имали прилику да истраже и сазнају Шта су и како препознати лажне вести, шта је то хемофобија као и да разоткрију неке заблуде о хранљивим материјама.“

Коментар за eTwinning пројекат „Diet Inspectors“

„На занимљив начин, кроз различите заједничке активности, пројекат „Diet Inspectors“ освестио је ученике о важности уравнотежене исхране, као и о добрим и лошим странама најпопуларнијих дијета.“ 

National-Quality-Label-2960012-1

National-Quality-Label-2959933

ПРИЈАВА ИСПИТА ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ У ШКОЛСКОЈ 2023/2024. ГОДИНИ

ИСПИТНИ РОКДАТУМ ПРИЈАВЕ
Новембарски25.9.2023. – 12.10.2023.
Јануарски20.11.2023. -7.12.2023.
Априлски12.2.2024. -8.3.2024.
Јунски17.4.2024.-8.5.2024.
Августовски10.6.2024.-28.6.2024.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ИСПИТА

(убацивањем пријаве и ОРИГИНАЛ уплатнице у сандуче у холу школе)

НАКНАДНЕ ПРИЈАВЕ СЕ НЕЋЕ ПРИМАТИ !!!

УСПЕХ НАШЕ УЧЕНИЦЕ ЕМИЛИ УДИН

Емили Удин, која је у јуну завршила други разред наше школе као редован ђак, уписала се на Факултет драмских уметности (ФДУ), студијски програм : глума. Од јесени ће наша Емили бити  студент глуме у класи проф. Драгана Петровића- Пелета. Припрема, аудиција, испити- и  велика радост када је изашла коначна листа примљених кандидата – сада су иза Емили.

Овај изузетан успех наше ученице за који смо чули током јула 2023.године све нас је обрадовао, али не и изненадио, јер смо њен таленат, упорност, самопоуздање приметили одмах. 

У првом разреду се посебно истакла на нашој Ревији талената, у априлу 2022. као и на Шекспировој чајанци. 

Као ученица другог разреда, певала је, свирала гитару, глумила много пута: имали смо прилике да уживамо у њеном таленту у разним програмима представљања школе, у пројектима, те током поетске вечери у јуну ове године.

Током јула, потврда за њену креативност стигла је и са такмичења Leonardo4children, за учешће са песмом “Peace & Love”. То је  песма коју је Емили на гитари одсвирала и отпевала, а тема и речи су резултат тимског рада у оквиру пројекта „ Вредности су универзалне“ (Values are Universal).Пројекат је био активан од септембра 2021. до јуна 2022. а координатор пројекта у нашој школи је била проф. Бојана Станкић, која је и послала видео снимак песме и кратку презентацију пројекта за ово такмичење, током маја 2023.године.

Ученици и наставници школе честитају Емили на изванредном успеху, са жељом да даље учи и напредује у послу којим ће се бавити у будућности.

КУЛТУРОМ ПРОТИВ НАСИЉА

На позив БАЗААРТ-а, од 2.до 4.јула 2023. и наша школа, и проф. Бојана Станкић, учествовала је на 9. међународној конференцији у организацији Базаарт-а под називом „ Културом против насиља“.

Конференцију подржава Министарство културе РС и  Секретаријат културе града Београда.

На линку http://bazaart.org.rs/konferencija-bazaarta-kulturom-protiv-nasilja/  могу се видети програм и детаљи манифестације.

 A на линку  https://www.facebook.com/CSOBazaArt могу се видети слике са одржаних радионица и добра атмосфера током учешћа у  3 дана манифестације.

Пуно занимљивих идеја и људи на једном месту, које спаја жеља да се културом, читањем, песмом, глумом, позориштем промени нешто бар мало у комуникацији  и да се бар мало културом допринесе бољитку нашег друштва.

Распоред полагања матурских испита за ванредне ученике у августовском испитном року

РАСПОРЕД  ПОЛАГАЊА  ВАНРЕДНИХ ИСПИТА У    __АВГУСТОВСКОМ__ИСПИТНОМ  РОКУ   шк. 2022/2023.год

ПОДРУЧЈЕ РАДА : ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО

ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ  : _четири___ године  ;     

РАЗРЕД : ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈА

МАТУРСКИ ИСПИТ

ПРЕДМЕТ  ДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАБРОЈ КАНДИДАТАИСПИТИВАЧСТАЛНИ ЧЛАН
Српски језик и књижевност24.08.2023. у 9h (писмени)2Весна Митровић ИвановИвана Манојловић
Органска хемијска технологија (изборни предмет)25.08.2023. у 8.301Даница ДруловићАнита Павковић
Електроаналитичке методе (изборни предмет)25.08.2023. у 11h  1Вучковић МилкаЛела Ивановић
Органска хемијска технологија (матурски практични рад)28.08.2023. у 10h1Даница ДруловићАнита Павковић
Електроаналитичке методе (матурски практични рад)28.08.2023. у 10.151Вучковић МилкаАнита Павковић

Председник комисије Даница Друловић