ОдржанТрећи еколошки фестивал у организацији наше школе

У четвртак, 23.новембра 2017. одржан је Трећи еколошки фестивал науке ХПТШ у Дечијем културном центру.
Наша школа се представила различитим занимљивим огледима, причом о јадариту, литијуму и учењу о својствима хемијских елемената и периодном систему кроз игру картама на српском и на енглеском језику.
Представљена су оба подручја рада, сви образовни профили наше школе као и пројекти који се у школи активни, а са ученицима и њиховим наставницима из основних школа успостављена је лепа сарадња и за будуће активности.
Посета фестивала је била изузетно велика, и све је протекло у најбољој атмосфери.

Радионица у ОШ „Веселин Маслеша“

У сарадњи са Тимом за професионалну оријентацију и каријерно вођење и саветовање, пројекти „Пронађи праву формулу“ и „Girls can do IT“ представљени су у основној школи „Веселин Маслеша“.
У среду 25. октобра 2017. године, ученице наше школе Ана Јовић, Јована Јокић и Наталија Вирић, учеснице ACES пројекта „Girls can do it – you and me in IT“ са професорком Весном Јевтић, и професорком Бојаном Станкић испред Тима за професионалну оријентацију школе, посетиле су основну школу „Веселин Маслеша“ и одржале радионицу одабраним ученицама седмог и осмог разреда на тему жена у ИТ сектору.
Наши другари из ОШ „Веселин Маслеша“ и њихове наставнице и стручни сарадници били су дивни домаћини, али и заинтересовани слушаоци.
После уводне презентације, уследила је занимљива дебата – размена идеја и ставова о важности одлуке о избору занимања и већег учешћа девојака у IT сектору.
Наши домачини   исказали су жељу за поновним дружењем. Хвала на гостопримству, другари!

Чукарички експеримент

У суботу 14.10.2017. одржана је манифестација „Дан науке – Чукарички експеримент“ на тргу „Код чесме“ у Пожешкој улици, на Бановом брду. Други по реду „Чукарички експеримент“ отворио је председник општине  Чукарице, Срђан Коларић, која је била и покровитељ манифестације.

Хемијско-прехрамбено технолошку школу представљало је двадесетак ђака из оба подручја рада, који су своје умеће и стечено знање током школовања показали посетиоцима. Један део ђака је кроз занимљиве огледе: Ватра без пламена, Магичне чаше, Запаљиви балони од пене …. показао магичну страну хемије. Други део ђака је показао и објаснио:  Шта то „грицка“ наше зубе, како се одређује Тврдоћа воде, како се прави Лосион за лице….показујући примену стеченог знања.
Поред ученика наше школе , на манифестацији су учествовали и ђаци из XIII београдске гимназије и О.Ш. „Милош Црњански“. Циљ манифестације је био популаризација науке првенствено код младих нараштаја, али и шире.
Пешић Гордана, професор хемије

Обележен јубилеј-60 година Хемијско прехрамбене технолошке школе

У присуству великог броја гостију-наших пријатеља из Суботице и Сарајева, социјалних партнера, представника Општине Чукарица, бивших и садашњих радника школе као и наших ученика, 20. октобра прославили смо значајан јубилеј-60 година наше школе.

Свечана академија одржана је у свечаној сали Културног центра Чукарица. Кроз подсећање на догађаје који су обележили деценије које су за нама, евоцирали смо сећања на све  потешкоће и успехе који су пратили оснивање и развој наше школе.

Подсетили смо присутне на активности које се одвијају у нашој школи као и на многобројне успехе наших ученика.

Прославу су улепшали и наступ хора и фолклорне секције.

Радионица “ ЕU Europass“

Дана 18.10.2017.године  са почеток у 11:00 часова у Хемијско-прехрамбеној технолошкој школи, Љешка 82, у Београду реализована је радионица под називом “ ЕU Europass“. Циљ радионице је упознавање наставника са врстом и структуром Еuropass докумената. Задаци радинице израда Europass биографије (CV) и израда Europass документа о мобилности су реализовани. Наставнци који похађају курсеве у иностранству су попунили пријавни онлајн образац за  Europass документа о мобилности. Наставници су упознати са формом Europass биографије и накнадно ће доставити свој CV на енглеском језику координатору пројекта.

Радионица је најављена на eTwining порталу  (https://live.etwinning.net/events/event/34309) и истој је присуствовала колегиница из Предшколске установе Чукарица која спрема свој Тим за мобилност.

Аутор и реализатор радионице

мр Биљана Марић

eTwining радионица

У скполу припремних активности за реализацију пројакта, координатор пројекта мр Биљана Марић присуствовала је радионици eTwining-почетни кораци. Радионицу је реализоваo национални  eTwining тим у канцеларијама организације Еrazmus+  дан 10. октобра 2017.год.

Europass

Дана 06. октобра 2017. године координатор пројекта мр Биљана Марић присуствовала је Euroguidance конференцији где се, од стране националне канцеларије Europass  центра као дела европске мреже, упознала са врстом и структуром Europass докумената који омогућавају боље представљање квалификацијаа, знања, вештина и искустава појединаца.

 

Посета удружењу „Милутин Миланковић“

Ученици првог разреда наше школе, у пратњи својих професора, посетили су Удружење „Милутин Миланковић“, где су имали прилику да погледају филм о Милутину Миланковићу, погледају изложбу и чују неке занимљиве детаље о његовом животу и раду.