POSETA MUZEJU NAUKE I TEHNIKE I NAŠE MATURSKO VEČE IZLOŽBA: „TANKA LINIJA IZMEĐU LEKA I OTROVA“

Matursko veče je veoma važno jer smo tada možda i po poslednji put svi na okupu. Želeli smo da naša proslava bude posebna, drugačija od ostalih.

 Razredna nas je oduševila idejom da posetimo muzej, a potom odemo na zajedničku večeru u Skadarliju. Muzej nauke i tehnike je zaista predivan, svi su pratili izložbu od početka do kraja, čak i oni koji ne vole takav vid obilaska.

Čuli smo koliko je tanka linija između otrova i leka, kao i koliko je zapravo mera u svemu važna. Priče su bile veoma zanimljive, iz života, jedna na drugu su se nadovezivale. Sat vremena sa autorkom izložbe Jelenom Manojlović, koja nas je nadahnuto vodila kroz postavku, prošao je kao tren.

Takođe, drago nam je bilo da je pored naše razredne, Bojane Stankić, sa nama na izložbi bila i naša profesorka tehnologije Snežana Žuža.

Posle izložbe smo prošetali do „Velike Skadarlije“. U Skadarliji je bilo fantastično. Svako je poručio omiljenu hranu i piće, a ukupnu atmosferu je ulepšavala boemska muzika. Više nije bilo važno ko se s kim najviše druži, svi smo bili veoma  složni i emotivni. Čitavo veče čuli su se samo smeh i pesma.  Jako su nas raznežile pesme koje je za kraj druženja poručila naša razredna: „Moji su drugovi“ i „A sad adio“. 

 Ovo je možda i jedna od najlepših noći u našim životima do sada.Na najlepši mogući način smo obeležili kraj jednog lepog i bezbrižnog perioda. Verujemo da je svima matursko veče bilo predivno iskustvo i da ćemo ga se svi sećati sa osmehom na licu, možda i ponekom suzom u oku. 

Kristina Đokić IV-3   

Emilija Bojić IV-3

Танка линија“ је пројекат који су осмислили кустоси Иван Станић из Музеја науке и технике, Јелена Манојловић из Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду и кустос Светлана Митровић. Главна идеја водиља кустоса приликом осмишљавања пројекта била је музеолошка контекстуализација динамичне границе између отрова и лека кроз историју.

Пројектом се указује на важност сазнања, преношења искуства и савремених научних достигнућа, на заблуде које некада доводе до прогреса у различитим пољима људских деловања.

Феномен граница између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и шири друштвено-историјски- природњачки контекст, са територијалним фокусом на подручје Србије. Поред историјских перспектива кроз Зборник и изложбу је представљена и савремена валоризација.

НОВА И ПОСЛЕДЊА АВАНТУРА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „EAT SMART SAVE YOUR LAND“

Од 23. до 27. маја 2022. године одржана је  6th LTTA мобилност у Грчкој, у прелепом граду Nafpaktos-у. Ова мобилност је уједно и завршна мобилност у оквиру Erasmus+ пројекта „Еаt Smart. Save Your Land“.

1. дан:Нова и последња авантура 6th LTTA мобилност у оквиру пројекта „Еаt Smart. Save Your Land“ започела је срдачном добродошлицом Грчких домаћина у свечаној сали
Papacharalambous Hall уз уобичајено представљање партнера. Како би упознавање ђака било што упечатљивије и остало нам свима још дуго у сећању, свака од земаља,
учесника спремила је сценски наступ уз традицоналну песму државе из које долазе. Делић те неописиве атмосфере можете погледати на линку који следи: 

https://youtu.be/thmQgLrgopg 

Након уводног дела и ручка у организацији школе, ђаци су имали онлајн презентацију о одрживој исхрани, а потом су своја сазнања пренели и применили у међународним тимовима радећи на стрипу у оквиру активности Collaborative storytelling by making use of STEM comics. Ученици су свој радни дан завршили у оквиру Treasure Hunt, односно потраге за знаменитостима града, кроз игру.


2. дан:Културолошко путовање у Mykines, Nafplio i Ancient EpidavrosУзбуђење је почело вожњом трајектом до Патрe. Плаветнило мора као и мост у даљини никога није оставио равнодушним. Други дан наше мобилности био је препун прелепих утисака док смо обилазили археолошка налазишта у Микени, позориште из 4.века п.н.е. у Епидаурусу, чувено по својој изузетној акустичности, као и Нафплио, некадашњу престоницу Грчке, прелепом граду на мору.

3. дан: Дан за нова сазнања – Messolonghi и AitolikoТоком посете местима Месолонги и Аитолико бродићима посећујемо рибњаке Σαώ ΑΒΕΕ Υδατοκαλλιέργειες као и индустрију за прераду рибљег кавијара Botargo Stefos. Наравно уз демонстрацију поступка прераде кавијара имали смо прилику и да пробамо специјалитете.
Затим смо се вратили у школу за наше активности: Gallery walking: SDGs и планирање здравог оброка.

У оквиру активности Gallery walking: SDGs  или Шетња галеријом: СДГс, ђаци су имали задатак да шетајући од једног до другог паноа и  радећи у оквиру међународних тимова заједнички дају предлог за решавање ситуације која је приказана на том паноу. SDGs је скраћеница од The Sustainable Development Goals, односно Циљеви одрживог развоја која представља збирку од 16 међусобно повезаних глобалних циљева осмишљених да буду „нацрт за постизање боље и одрживије будућности за све“. Циљеви одрживог развоја су постављени 2015. године од стране Генералне скупштине Уједињених нација и требало би да буду остварени до 2030. године.

4.дан: Посета PatrasОбишли смо цркву Светог Андреја, затим уз врло укусне залогаје посетили индустрију ратлука ΚΟΥΛΟΥ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ, и на крају обишли винарију Achaia Clauss
Winery, у коме су некада правили бурад и производили вино, а данас само производе вино. Након ових посета и обилазака, вратили смо се у школу за наставак реализације 
активности као што су: дизајнирање собе за бекство, уређивање е-часописа – преносећи своја искуства, осећања и најзанимљивији моменте у оквиру мобилности, затим је следила  евалуација мобилности и завршна церемонија на којој су додељени сертификати и поклони.


5. дан: Довољно је рећи – AthensПоследњи, пети дан наше мобилости је заиста био посебан по много чему. Као прво, наша драга ученица и учесница у мобилности Ана Јевтић је напунила 18 година у петак 27.5.2022. и улазак у „свет одраслих“ ће јој свакако остати у сећању по својој посебности. Уз честитке и пољупце у јутарњим часовима, кренули смо пут Атине.
Ни врели дан није нас омео да стигнемо до наше финалне дестинације, импозантног Акропоља који заштитнички надгледа град Атину. Стрмовит пут до врха није  нас спречио у нашем походу да обиђемо храм богиње Атине, Ерехтеон и Партенон. Потом смо посетили и музеј Акропољ. У касним послеподневним часовима кренули смо и у панорамско разгледање града, као и Парламента. Након поздрава са нашим партнерима из Грчкке, Турске, Аустрије, Француске и Италије кренули смо пут Србије.  Нико од нас није могао да поверује да је ово била последња мобилност у овом пројекту.
Али, како рече Аспа, имамо још много посла.У наставку можете погледати пар фотографија и видео 

https://youtu.be/-DJgK8wfAOgснимљени током ове мобилности али и два кратка видеа која су припремиле ученице Емилија и Јана из II8 под називом „Мобилност у Грчкој из ђачког угла“.  Видео припремилa Емилија: 

https://youtu.be/26z7JJ29iIQи Јана

Студијска посета удружења Зелена транзиција и Сокобањског еколошког друштва нашој школи

Удружење Зелена транзиција се бави агроекологијом, смањењем загађења земље, воде и емисије СО2. Сокобањско еколошко друштво активно ради на еколошкој едукацији грађана тог града, а посебно деце и младих у циљу одржавања чисте природе и насеља и живота у складу са природом. Чланови ових друштава су посетили нашу школу 10. Јуна 2022. поводом размене информација о компостирању и смањењу отпада. Активности наше школе су препознате као добар пример организовања и спровођења компостирања у јавним институцијама, а наш пројекат „Бирам да компостирам“ као подршка одрживом приступу природи. У дворишту наше школе је одржана едукација о компостирању и размена искустава на смањењу отпада. Радујемо се будућој сарадњи са члановима ових удружења.  

Values are Universal – завршетак пројекта

Values are Universal ( Вредности су универзалне) је међународни, интердисциплинарни пројекат у коме су чествовали ђаци из различитих школа из шест земаља света ( Турске, Јордана, Италије, Португала, Румуније и Србије). Девет ученика наше школе са задовољством су учествовали  у овом пројекту, и за свој труд и рад обезбедили похвале и сертификате, и мале поклоне које им је обезбедила проф. Бојана Станкић, у улози координатора и ментора пројекта.

Пројекат је трајао од септембра 2021. до краја школске године, а основни циљ је да млади постану свесни које су то универзалне вредности које треба неговати, а о којима ће се разговарати, и на креативан начин им се приближити, за бољи, срећнији живот. Очекивани исходи су, између осталог, да се ученици повежу, стекну увид о различитим културама земаља-учесника у пројекту, а све кроз учење енглеског језика, на забаван и оригиналан начин.

Овај пројекат је био и део плана и програма Вршњачког тима, а кроз интердисциплинарни приступ и пројектно учење, учење кроз игру, и савремене методе -другачије од традиционалног модела образовања ученици су развили многе вештине.

Због короне, део рада је био и хибридни начин учења, онлајн договори, а кад год смо могли, састајали смо се у школи,што је увек подстицало већу мотивисаност ђака. Кроз интерактивне игре, квизове,размену идеја,долазили смо до занимљивих и креативних, оригиналних решења.  

Ђаци су:

• припремили лого и постере пројекта,размишљали о најбољим решењима за слоган пројекта, бирали речи за облаке речи, инфографику са кључним речима о универзалним вредностима

• радили су интервјуе и кратке видео записе о томе шта је доброта и љубазност,

• припремали „пакетиће доброте“,

• представљали су своје школе, градове-земље , учествовали у „изазову“, квизу,

 • размењивали своје идеје, знања и искуства о људским правима

•снимали делове за заједнички видео о Декларацији љуских права • присуствовали и допринели састанцима на Зум-у, дописивали се са вршњацима,размењивали лепе жеље за празнике, међународни дан матерњег језика,

•писали делове за заједничку песму о вредностима у акро-стиху

• размишљали о јаким женама и одабрали приче за заједничку е-књигу,

 • учествовали у састављању и решавању игара, квизова…

 • разговарали-дискутовали о пројекту и евалуирали своја и туђа постигнућа.

 Ученици су у пројекту размењивали своје идеје и креације, постере, речи, поступке који су изазвали пажњу свих у школи, јер смо правили и изложбе радова и интервјуе са професорима и ђацима школе, а на састацима Тима то и представљали.

Стекли су говорне вештине и изражавање својих мисли пред публиком,

Радили смо и на рачунарима, често он-лајн, те тиме побољшали дигиталне компетенције и информатичке вештине ученика, с циљем да ђаци буду свесни важности безбедног коришћења интернета. Стекли су вештине за решавање свакодневних животних проблема. Интердисциплинарни приступ је био заступљен и врло ефикасан у нашем пројекту.

Сарадња између школа је била одлична, сви партнери су се трудили да својим идејама и активностима допринесу успеху пројекта.Поделили смо ђаке у комбиноване тимове, заједно су четовали и договарали се о заједничкој песми. С обзиром да је ово био мултидисциплинарни пројекат, сваки партнер покушао да из свог угла и предмета који предаје да неку информацију и користи различите Веб 2.0 алате за све активности у пројекту.

Ученици су радили заједно у школи кад год је било могуће, размењивали су идеје и решења, бирали најбоља решења за лого-постер пројекта, за избор речи и питања за квиз, заједно су састављали текст за песму, који су вежбали и сами снимали, итд. Са другим ђацима су размењивали идеје,запажања преко чета и на сатанцима Зум-а. Постепено и кроз интерактивност, тимски рад, ученици су допринели и коначним резултатима пројекта.

https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/2163053
https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/1934600


https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/2273694
https://twinspace.etwinning.net/188835/pages/page/2239555

Овај пројекат је веома позитивно утицао на рад ученика и рада Вршњачког тима, а што је значајно и за укупни рад школе. Осим тога, школу и наш рад смо промовиосили код партнерских школа кроз различите промотивне материјале школе,града,земље. Пројекат је био врло динамичан, пун различитих информација,те је корист школе и да ђацима буде занимљиво док уче и да могу да сазнају нове појединости о својим вршњацима-ђацима из других народа, а такође и о ученицима из партнерских школа из наше земље.

Међународни e – Twinning пројекат :MY JOB, MY FUTURE  ( Мој посао, моја будућност)

Крај маја и почетак јуна је обележио и крај рада на пројекту  у коме је учествовало 14 партнерa ( из 7 земаља: Турске, Хрватске, Србије, Француске, Шпаније Пољске и Италије). Ученици наше школе ужурбано су завршавали последње планиране активности, писало се о жељама, плановима, амбицијама за будућност. Својим укупним учешћем заслужили су и све похвале, а сертификате су са радошћу дочекали 21.маја 2022. када смо имали и финални састанак тима.

Стручне школе из 7 различитих земаља које су одлучиле  да се заједнички баве  темом професионалног развоја и размене своја знања и искуства са другим ученицима широм Европе, користећи енглески као радни језик,  језик за комуникацију у стварној ситуацији са другим ученицима како би учење било смислено, могу да буду задовољни резултатима које смо током рада заједнички остварили.

Сви ученици , старости од 15 до 19 година , углавном су се  бавили начином на који живе током свог програма стручног оспособљавања,те су једни другима откривали „будуће“ послове, жеље и стремљења, као и културе једни других.

Педагошка иновација и креативност

  • Интерактивни приступ, пројектно учeње, учење кроз игру, савремене методе које су другачије од традиционалног модела образовања. Мултидисциплинарност, повезивање знања и искустава из различитих области (енглески језик, српски језик, екологија, социологија, грађанско васпитање),развијање креативности.

 Циљеви пројекта су:

 · да ученици користе енглески као језик комуникације у стварним ситуацијама како би побољшали усмене и писмене способности (разумевање читања и слушања + писмено и усмено изражавање + усмена интеракција)

 · размена информација, идеја, знања и искуства о стручним обукама и будућим каријерама, и другим темама које занимају младе.

 · тимски рад са различитим партнерима на сличним темама. · да ученици открију и науче о другим земљама и културама.

 · развију ИКТ вештине (користе Веб 2. алате, неколико медија (е-пошту, видео записе, аудио записе – презентације, игре и интервјуе).

 Ђаци су:

• припремили лого и постере пројекта, облаке речи, инфографику са кључним речима за активност “ Ко је ко?“

• радили су видео презентације о својим школама, градовима-земљама

• радили на саморефлексији, креативно објашњавали своја имена кроз придеве

• Разматрали своје и туђе вештине и развијали тзв, „меке вештине“

• научили како да саставе свој први CV, • како да се припреме за свој први пословни интервју,

• размењивали своје идеје, знања и искуства о својим професијама, вештинама и потребним припремама за завршне или пријемне испите за факултете

• присуствовали и допринели састанцима на Зум-у, дописивали се са вршњацима, попуњавали своје „bucket lists“, размишљали о својим жељама и амбициајма

• учествовали у састављању завршног заједничког производа пројекта, разматрали еколошка питања

• разговарали-дискутовали о пројекту и евалуирали своја и туђа постигнућа

Интеграција у наставни план и програм

 Овај пројекат је инициран да би наши  ученици имали прилику да на смислен и креативан начин размишљају о својој професионалној будућности и развоју, да притом развијају своје језичке вештине: вештине разумевања, читања, писања, комуникације, да стекну самопоуздање за јавни наступ, да се повежу са младима других земаља и виде како они размишљају, шта раде,како се школују и какве проблеме и идеје имају ( а то су управо теме и циљеви наставе, који су саставни део нашег плана и програма за енглески језик трећег и четвртог разреда).

 Ученици су у пројекту истраживали своје потребе, теме о разним занимањима, вештинама и знањима , те смо о томе и разговарали на часовима-састанцима тима. Радили смо на рачунарима, често он-лајн, те тиме побољшали дигиталне компетенције и информатичке вештине ученика, а притом да ђаци буду свесни важности безбедног коришћења интернета. Стекли су говорне вештине и изражавање својих мисли пред публиком, вештине писања, критичко мишљење које су циљеви учења енглеског језика.Тако су стекли и вештине за решавање свакодневних животних проблема. Интердисциплинарни приступ је био заступљен и врло ефикасан у нашем пројекту. Један део рада је урађен на часовима током онлајн школе, а уз помоћ тима и наставника, многи ђаци су стекли вештине аутономног рада, одговорности, поштовање рокова…

Окупљали смо се у школи кад год смо могли.На крају, у школи смо непосредно разменили искуства о раду, процењујући допринос и резултате настале током пројекта, појединачним или тимским радом. Сарађивали смо са другим секцијама школе(Вршњачки тим ,новинарска секција) и наставницима српског језика, екологије, грађ. васпитања, социологије,информатике итд.

Сарадња између партнерских школа.

Сарадња школа је била врло добра. Сви учесници су желели и трудили се да допринесу процесу рада и учења, кроз различите идеје и активности које смо и планом предвидели. Ово је био мултидисциплинарни пројекат, па је сваки партнер покушао да користи различите Веб 2.0 алате за све активности у пројекту и током наших предавања. Имали смо неколико корисних Зум састанака, и за ђаке и за наставнике.

• Пројекат је био врло динамичан.Ђацима је било веома занимљиво да сазнају нове појединости о својим вршњацима-ђацима( њиховим школама и професијама за које се припремају) из других народа, а такође и о ученицима из партнерских школа из наше земље. током састанака у школи, а понекад и преко др.мрежа, размењивали су своје утиске и оцене о ономе што су радили и сазнавали.

• Многи ученици се баве екологијом и у другим пројектима у школи, те су нас обаштавали и учили о рециклажи, компостирању, пренами производа итд.

На линку: https://www.storyjumper.com/book/read/129017722/6282a15395da4

  може се видети и наш финални, заједнички производ .

WRITING TRADITIONAL POSTCARDS ( Писање традиционалних разгледница)  

Последњи састанак тима одржан је крајем маја, када су подељени и сертификати свим учесницима пројекта. Добра атмосфера током рада , заједнички допринос да пројекат успе, и сви су врло задовољни.

У пројекту су ђаци и наставници из 14 школа из 10 европских земаља (Словачке, Пољске, Италије, Португалије, Француске, Немачке, Хрватске, Румуније, Србије,Турске). Из наше школе 16 ђака првог, трећег и четвртог разреда проф. Бојане Станкић се ангажовало у пројекту.

Овај пројекат пружио је  прилику за побољшање  вештине писања на енглеском језику, и упознавање различитих навика, обичаја, традиција земаља које учествују у пројекту.У данашње време писање традиционалних разгледница нестаје. Зато је током пројекта планирано да4 ручно написане разгледнице буду послате поводом Европског дана језика, за Божић, за Ускрс, те на крају школске године.

Педагошка иновација и креативност

-Интердисциплинарни приступ. Током рада, користили смо пројектно учење, заједничко учење, учење кроз игру, савремене методе које су другачије од традиционалног модела образовања.

Због короне, део рада је био и хибридни начин учења, онлајн договори, а кад год смо могли, састајали смо се у школи,што је увек подстицало већу мотивисаност ђака. Заједно смо правили и писали разгледнице и честитке, правили ситне поклоне и са љубављу их паковали и слали вршњацима. кад стигну пошиљке из иностранства, заједно смо се радовали , читали поруке.

-Кроз интерактивне игре, квизове,размену идеја,долазили смо до занимљивих и креативних, оригиналних решења.

 Ђаци су:

• припремили лого и постере пројекта,

•размишљали о најбољим решењима за слоган пројекта, бирали речи за облаке речи, инфографику са кључним речима,

•писали традиционалне рецепте, правили презентације

•снимали гласовне поруке другарима

•писали стихове за песму у акро-стиху „Writing Postcards is Exciting!“

•бавили се својим обичајима и традицијом, откривали различите обичаје и традиције других народа.

•договарали се и учествовали у Зум састанцима, чету на нету… учествовали у састављању и решавању игара, квизова…

• разговарали-дискутовали о пројекту и евалуирали своја и туђа постигнућа.

Интеграција у наставни план и програм

 Ученици су у овом пројекту имали прилику да на смислен и креативан начин уче да пишу на енглеском језику, и да притом развијају своје језичке вештине: вештине разумевања, читања, писања, комуникације, да вежбају самопоуздање, да се повежу са младима других земаља и виде како они размишљају, шта раде,како се школују и какве проблеме и идеје имају ( а то су управо теме и циљеви наставе, који су саставни део нашег плана и програма за енглески језик првог, трећег и четвртог разреда).

 Ученици су у пројекту размењивали своје идеје и креације, постере, речи, поставили изложбу разгледница у холу школе,које су изазвале пажњу свих у школи, а на састанцима Тима то и представљали. Радили смо и на рачунарима, често он-лајн, те тиме побољшали дигиталне компетенције и информатичке вештине ученика, с циљем да ђаци буду свесни важности безбедног коришћења интернета. Стекли су вештине за решавање свакодневних животних проблема. Интердисциплинарни приступ је био заступљен и врло ефикасан у нашем пројекту. Многи ђаци су стекли вештине аутономног рада, одговорности, поштовање рокова…

Окупљали смо се у школи кад год смо могли, а за завршни део у школи смо непосредно разменили искуства о раду, процењујући допринос и резултате настале током пројекта, појединачним или тимским радом. Сарађивали смо са секцијама школе ( Вршњачки тим , новинарска секција) .

На линку:
https://docs.google.com/document/d/1FKd9z7X8j_1m_le7oTJnpMwz9GIZ6U_wUfMRUTjhwWw/edit
https://www.storyjumper.com/book/read/127381312/6223d7f78fe60

Сви учесници пројекта су били врло посвећени, постојала је јака жеља да сви допринесу успеху пројекта, те су се трудили да користе различите алате током рада и припремили смо више финалних производа. За дизајнирање плаката и слогана користили смо Canva, Postermywall, Blocposter…

 Овај пројекат  је веома позитивно утицао на рад и општу мотивисаност ученика, и боље резултате рада на редовним часовима, а што је и значајно за укупни рад школе. Осим тога, школу и наш рад смо промовиосили код партнерских школа кроз различите промотивне материјале школе,града,земље. Пројекат је био врло динамичан, пун различитих информација,те је корист школе и да ђацима буде занимљиво док уче и да могу да сазнају нове појединости о својим вршњацима-ђацима из других народа.

« од 3 »

Пријављивање испита за ванредне ученике у августовском испитном року

АВГУСТОВСКИ

   ИСПИТНИ РОК   

ШКОЛСКА 2021/2022. ГОДИНА

Од 10.6.2022. године до 27.6.2022. године

      ПРИЈАВЉИВАЊЕ ИСПИТА

(убацивањем пријаве и 

ОРИГИНАЛ уплатнице у сандуче у холу школе)

НАКНАДНЕ ПРИЈАВЕ СЕ НЕЋЕ ПРИМАТИ !!!

Распоред полагања матурских испита за ванредне ученике у јунскм испитном року

РАСПОРЕД  ПОЛАГАЊА  ВАНРЕДНИХ ИСПИТА У    __ЈУНСКОМ__ИСПИТНОМ  РОКУ   шк. 2021/2022.год

ПОДРУЧЈЕ РАДА : ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ  : _четири___ године  ;     

РАЗРЕД : ДОКВАЛИФИКАЦИЈА

МАТУРСКИ ИСПИТ

ПРЕДМЕТ  ДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАБРОЈ КАНДИДАТАИСПИТИВАЧСТАЛНИ ЧЛАН
Српски језик и књижевност15.06.2022. у 14h (писмени)1Весна Митровић ИвановИвана Манојловић
Органска хемијска технологија (изборни)16.06.2022. у 11h1Даница ДруловићСнежана Жужа
Органска хемијска технологија (матурски практични рад)17.06.2022. у 8.451Даница ДруловићСнежана Жужа
     

Председник комисије Даница Друловић

Сарадња наше школе са организацијом „ Достигнућа младих Србије“

Ове школске године, ученици наше школе учествовали су на неколико активности које   „Достигнућа младих“  организује.

Девојчице су се укључиле у пројекат „ Girls Go Circular”, где су кроз различите модуле училе о циркуларној економији. Најактивније су биле Марија Јовановић, III/1, Сашка Першић и Анђела Матасаревић, III/3, те су за сваку област добиле посебан сертификат.

У томе су их подржале и  неке области и саме проучиле и професорке Биљана Чеврљаковић и Бојана Станкић, у улози њихових ментора.

Поред тога, пет девојчица из одељења III/3: Александра Богданов, Анђела Аврамовић; Ања Величковић, Сашка Першић и Анђела Матасаревић учествовале су у догађају : „Изазов специјал – за нову генерацију предузетника која води рачуна о заштити животне средине“. Догађај је трајао два дана, и обухватио је обуку и такмичење средњошколаца.  Догађај је реализовала организација Достигнућа младих у оквиру програма „ Млади иноватори“ који спроводи Climate KiC испред Европског института за науку и технологију, а уз партнерску подршку организавције ХАБ за климатске иновације, Connecting и Научно-технолошког парка Ниш.

Сетфикати су подељени, још  само да кажемо: Браво за учешће и труд!

Од старог правимо  ново у  Београду од 29.5. до 2.6. 2022.

Разлог за промену намене неког предмета некада и није неопходан, али клима нас опомиње да треба рационалније да размишљамо и  чувамо место у којем живимо. Спремамо се да угостимо наше пријатеље и партнере из Словеније и Румуније  и да заједно научимо оно што нисмо знали, али и  направимо нове и креативније употребне предмете. У оквиру пројекта Надциклирам – околину санирам који је подржао Еразмус+, биће  реализоване разне радионице, предавања, али и један еко-пикник. На нашем сајту, као и на нашој Фејсбук страници школе, али и на званичној Инстаграм страници пројекта, моћи ћете да видите и пратите ток програма размене ученика. Линкови су у наставку.

https://www.facebook.com/hemijskaskolabeogradhttps://

www.instagram.com/overcycling2021/