Прво место на конкурсу за најбољи експериментални рад из физике ученика средњих школа

На VII међународној конференцији о настави физике у средњим школама одржаној од 15. до 17. марта 2019. године у Алексинцу учествовали су наш ученик Лука Крстић и наставник Миленија Јоксимовић.

Са својим радом  Принцип функционисања топлотне машине „Птица која пије“  Лука је освојио прво место на конкурсу за најбољи експериментални рад из физике ученика средњих школа.

 

Посета Удружењу Милутин Миланковић

Ученици свих одељења првог разреда хемијске смене имали су 14.марта 2019.године прилику да, у пратњи наставница Миленије Јоксимовић, Наташе Ђокић и Бојане Станкић, посете Удружење „Милутин Миланковић“ и уз филм и тумачење сталне поставке изложбе, сазнају  више појединости о животу и раду нашег свестраног научника Милутина Миланковића.

Домаћин скупа, Слободан Стојановић, потпредседник Удружења, надахнуто је говорио о значају и научном доприносу Миланковића.

Одржана пета ревија талената

На овогодишњој ревији школских талената одржаној 15.3.2019. видели смо шта све знају наши ученици: дивно певају и свирају, пишу поезију, баве се фотографијом, репују, компонују. Ко зна колико још скривених талената имамо међу оним мало стидљивијим ученицима…

Ове године, прво место и срца публике освојио је ученик првог разреда, Сретен, својим емотивним хип-хоп наступом. Истакао се и школски бенд који смело заузима своје место у животу наше школе. Награђен је и дует који су извеле Јана и Софија Наталија.

Храбри извођачи награђени су многим аплаузима публике, а добра атмосфера улепшала је завршетак радне недеље.

Обележена 150-та годишњица Периодног система елемената

На данашњи дан, 6. марта 1869. године, пред руским хемијским друштвом, први пут је представљен Мендељејевов пројекат „Зависност између релативне атомске масе и својстава елемената“.

Поводом 150 година постојања периодног система елемената у Хемијском кабинету одржана краћа свечаност на којој су ученици могли да се детаљније упознају са ликом и делом Дмитрија Ивановича Мендељејева.

Предавање о климатским променама у Културном центру Чукарица

У уторак, 5. марта 2019. године у Културном центру Чукарица, ученицима и професорима наше школе, гимназије Патријарх Павле, Техничке школе из Железника као и другим заинтересованим гостима, о климатским променама говорила је доцент др Јелена Луковић са Географског факултета.

Имали смо прилике да чујемо који фактори утичу на климу на нашој планети, како се мењала клима у прошлости, какве  су последице климатских промена и шта нас очекује у будућности.

У оквиру предавања, подсетила нас је и на   допринос нашег научника Милутина Миланковића  који је отпочео проучавање климе на начин који пре њега није постојао и, користећи математичке моделе, први објаснио периодизације настанка, развоја и смене ледених и међуледених доба  чиме и формално приступа заснивању своје чувене астрономске теорије промене климе.

7.САЈАМ ОБРАЗОВАЊА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ФИЛИП КЉАЈИЋ – ФИЋА“

Основна школа „Филип Кљајић – Фића“ је и ове године организовала Сајам образовања на коме се представило преко 25 београдских средњих школа. Наша школа је узела учешће у овој презентацији. Представили смо се огледима из хемије, експерименталним вежбама из хемијске и прехрамбене технологије, производима које израђују пекари и техничари за индустријску фармацеутску технологију, паноима, флајерима… Ученици завршних разреда основних школа су дошли у великом броју. Много су им се свидели огледи из хемије и пекарски производи. Распитивали су се о условима уписа у нашу школу, образовним профилима, перспективи запошљавања и наставку даљег школовања.