ПРОЈЕКАТ „ Girls can do IT – you and me in IT “

У току школске 2016/2017 и 2017/2018 године Хемијско-прехрамбена технолошка школа реализоваће пројекат под називом „Девојке то могу – Ја и ти у ИТ“ (Girls can do IT – you and me in IT) са партнерским организацијама Дриштво за информатику Србије (ДИС) и Организацојом Знање (ОЗ) из Београда. Пројекат ће се бавити питањима социјале инклизије, родне равноправности и каријерног вођења.

ИТ индустрија је и даље област у којој доминирају мушкарци. Предрасуде о томе како је област информационих технологија терен на ком се мушкарци боље сналазе, у мрачним и загушљивим просторијама за својим рачунарима, са мноштвом неразумљивих кодова, довеле су до тога да се младе жене све ређе опредељују за ову професију. Идеја је да мотивишемо девојке да се укључе у овај сектор, а оне које су већ у том сектору да још више оснажимо и охрабримо, да буду компетентније на тржишту рада. Ученици треба да преузму конкретне мере у циљу социјалне инклузије (укључивање девојака) девојака у ИТ сектор и то :

·         Да информишу младе о могућностима и бенефитима ИТ занимања

·         Да мотивишу девојчице од најранијег узраста да се укључе у  ИТ сектор

·         Да успоставе сарадњу са ИТ компанијама и пруже подршку девојчицама за улазак у “свет” ИТ-ја

·         Успоставе сарадњу са локалном заједницом и невладиним организацијама које пружају подршку у овој области

Својим активностима ученици траба да подстакну своје пријатеље, породицу и јавне институције да промовишу промене с циљем укључивања већег броја девојчица у ИТ занимања.

Живимо у 21. веку, и незамисливо је да још увек постоје разлике на нивоу родне равноправности. Сви имамо право на рад и избор занимања без озира на расну, верску и родну припадност.

Пројекат се одвија под покровитељством Академије центалноевропских школа (ACES – act local) уз материјалну помоћ Erste фондације (Erste Stiftung).Пројекат је један од око четрдесет пројеката које је међу више од 250 предлога изабрала организација ACES- act local  на свом редовном конкурсу. ACES- act local промовише пројекте школе и локалне заједнице у централној и југоисточној Европи у циљу решавања социјалних изазова и јачање младих.

Све активности пројекта можете пратити преко Facebook стране пројекта путем линка:

https://www.facebook.com/Girls-can-do-IT-you-and-me-in-IT-ACES-Project-1074720592659359

 

 

 

 

 

Покровитељ пројекта: