ПОСЕТА ДКЦБ-у , изложби „ЕСТЕТИКА ИГРЕ“ и учешће на креативној радионици

На позив ликовног уредника ДКЦБ-а , Лидије Сеничар, 8.маја 2023. године група ученика наше школе

, у пратњи проф. Снежане Лилић и проф. Бојане Станкић,  посетила је ДКЦБ и изложбу „ ЕСТЕТИКА ИГРЕ“.

„Уметност је лековита“- речи Лидије Сеничар уз добродошлицу, увеле су нас у чудесан свет изложбе удружења „Пиктум“, које се годинама бави изучавањем, очувањем и обучавањем старих заната и уметности.

Кроз изложбу су нас водиле Сузана  Стаматовић, ликовни педагог и Дина Грујичић, вајар. Представиле су нам радове ученика њиховог атељеа –као визуелни документ о животу и одрастању. Могли смо видети и чути појединости о мотивима –од флоре, фауне до портрета, како су истраживали и примењивали одређене ликовне технике поступно, кроз игру.

На изложби је представљен и посебан пројекат који је трајао 5 дана за полазнике од 12 до 17 година- кроз креативну драму, где  је стављен акценат на недостатак фокусираности у раду и на тренутну дигиталну еру у којој млади живе и стварају.

Дина Грујичић нам је врло мотивисано говорила о вајарским техникама и радовима ученика, од којих су многи били и награђивани у нашој земљи али и у иностранству.

Затим су ученици имали дивну прилику да учествују у креативној радионици под називом : „Путовање“. Ликовни педагог, Сузана Стаматовић, им је све поступно објашњавала и кроз путовање возом, у коме су читали писма и имали посебне улоге, они су на папиру стварали ликовно дело… Резултати рада су изузетни.

  • Видело се да ученици уживају у раду, у посебном приступу и размени идеја и стваралаштву- сложиле су се у оцени и Снежана Лилић и Бојана Станкић.
  • Било ми је веома занимљиво, остао сам без речи пред мини скулптурама глава, и портретима који су били неки апстрактни, неки реалистични, али сваки другачији. Иако нисам баш љубитељ модерне уметности, морам признати да су ови радови веома креативни. – утисци су Луке Вукашиновића, ученика IV/7.

Овај излазак у ДКЦБ, сви учесници програма доживели су као прави мелем за душу, после немилих догађаја који су обележили почетак маја.    „Уметност је лековита!“

Радионица „Путовање“ и стручно вођење кроз изложбу „Естетика игре“ – Дечји културни центар Београд