Рад на пројекту се заснива на раду у транснационалним и националним тимовима са наставницима – менторима који ће подржати и оснажити ученике да критички анализирају популарне дијете. Такође, ученици ће анализирати индустријске и природне прехрамбене производе, медијске чланке и донеће закључке о предностима и недостацима сваке дијете и колико су оне заиста здраве.
У оквиру пројекта ћемо се бавити и одговорити на неколико важних питања:
- Колико су популарне дијете заиста здраве?
- Шта је уравнотежена дијета?
- Да истраже значења као што су: хранљиве материје и енергија
- Да наведу неке популарне дијете
- Да критички размишљају : Колико су оне здраве за људе? Колико су оне здраве за нашу планету?
- И онда, да урадимо анализу исхране како би се направила нутритивна процена анализом образаца у смислу квантитета и нутритивног квалитета конзумиране хране и мерењем укупне потрошње енергије и отиска хране.
На крају ће развити интерактивну дигиталну књигу која ће укључити све њихове резултате и савете за здраву и уравнотежену исхрану.
Аутори пројекта:
Гордана Пешић, Хемијско-прехрамбена технолошка школа, Београд, Србија
Панајота Јеоргопуло, ЕПАЛ Напфактос, Напфактос, Грчка
Време реализације пројекта:
Током школске 2022/2023. године
Циљеви пројекта:
Током реализације овог пројекта, надамо се да ће наши ученици:
– унапредити своју основну и медијску писменост
– објединити знање кроз проналажење, одабир и евалуацију дигиталних извора
– подићи свест о здрављу повезаном са еколошким, економским и образовним аспектима
– донети свесне изборе у исхрани
– развити компетенције као што су критичко мишљење, креативност, комуникација, сарадња (4Cs)
– креирајте квалитетан садржај користећи ICTs and Web 2.00 tools
– постићи 21. Вештине.
План реализације пројекта:
Новембар:
- одабир ученика и њихово додавање нa Twinspace-у након потписивања родитељских уговора;
- прављење профила и представљање ко је ко;
- eSafety правила;
- конкурс за лого.
Децембар:
- дистрибуција задатака:
- креирање транснационалних тимова;
- листа популарних дијета које ће сваки тим анализирати од
јануара до марта: - анализа популарне дијете;
- анализа природних и индустријских производа, експериментални рад
Април:
- дизајнирање заједничке интерактивне дигиталне књиге са резултатима, савети
Мај:
- Коначна евалуација (од стране наставника и ученика), дисеминација
Евалуација и дисеминација ће такође учествовати током имплементације пројекта.
Састанци онлајн наставника и дискусије о WhatsApp-у ће се често одржавати како би се разговарало о могућим препрекама;
Састанци учесника (ученици и наставници) ће се одржавати сваког месеца како би присуствовали презентацијама стручњака или презентовали налазе или анализирали медијске чланке који се односе на наше теме.