САСТАНАК ВРШЊАЧКОГ ТИМА О ПРОЈЕКТНОМ УЧЕЊУ И ИСКУСТВИМА СА ПРОЈЕКАТА

У петак,12.маја 2023. године одржан је састанак на коме је било речи о многим лепим активностима ђака током рада на пројектима. Састанку су присуствовали чланови Вршњачког тима и ученици II- 9, Славка Љиљак, проф. социологије и грађанског васпитања, педагог Слађана Ђурић Радовановић и  координатор тима Бојана Станкић.

У одличној атмосфери, ученици су погледали неколико филмова- примере дигиталног приповедања из пројекта STORIES THAT MATTER TO US.

Ове школске године у оквиру пројекта било је многих инспиративних активности, и како се ближимо крају пројекта, задатак је да филмове-радове ђака поделимо са други ученицима у школи. ( то је фаза 4- ФАЗА ДЕЉЕЊА –  Share phase).

Гледали смо филмове који се баве образовањем, мотивацијом, срећом, здрављем, екологијом, спортом, смањењем сиромаштва и глади у свету.

Сви филмови су и анализирани, развила се дискусија о значају тема и порука филмова, као и о техничким добрим и лошим решењима. Своје утиске о најбољем филму ученици су забележили и на посебним папирима. Ево неколико утисака:

  • Срећа може бити све, за сваког је другачија.
  • У филму се говори и да материјална богатства нису главна за срећу, да и богати плачу.
  • Сви филмови су врло поучни, и сваки је јединствен, а сви нагоне на размишљање.
  • Филм о мотивацији и концентрацији има лошији звук, али одличну поруку.
  • Филмови нас наводе да размишљамо о вредностима у животу, и како можемо другима да помогнемо, на пр.
  •  Највећа срећа је наше здравље, породица и друштво. Богатство је кад имате љубав.
  • Филм о орјентирингу нам говори о значају рекреације, хобија, бављења спортом…колико је лепо и важно боравити више у природи. Концепт филма је добар, слике одличне, али звук је слабији.
  • Филмом о сиромаштву и глади у свету сазнали смо и како можемо да помогнемо, малим гестовима и донацијом.

Као закључак, овај састанак Вршњачког тима многима се допао, јер су у опуштеној атмосфери и на занимљив начин представљени филмови- радови ученика, којима су вршњаци аплаудирали због лепих идеја и великог уложеног труда.