На састанку Вршњачог тима о асертивној комуникацији

На првом састанку Вршњачог тима на почетку ове школске године, у петак, 8.септембра 2023.године тема је била АСЕРТИВНА КОМУНИКАЦИЈА.

Састанак је сазвала и водила проф. Бојана Станкић, а присуствовала је и педагог Слађана Ђурић Радовановић. Позвани су представници свих одељења школе, а као посебан гост присуствовала је и студенткиња Факултета политичких наука ( одсек за социјални рад) и волонтерка организације „Дај ми руку“,  Анђела Савић.

Након формирања тима и избора Јелене Матовић, ученице одељења IV/4 за представника свих ученика Тима, као и основних информација о почетку школске године и у вези са пројектима који ће ускоро бити покренути у школи, главни део састанка је био о стиловима комуникације и, посебно, асертивној  тј.емпатичној, ненасилној комуникацији, као најпожељнијем стилу комуникације који сви морамо неговати.

Приказан је кратак филм и објашњени стилови комуникације ( пасивни, агресивни, пасивно-агресивни и асертивни), а затим је уследила кратка дискусија.

Анђела Савић се представила, говорећи о својим активностима и на факултету и ван њега, говорећи о значају развијања различитих вештина, и асертивне комуникације, о волонтерском раду и омладинском активизму, предузетништву и др.

У радионичарском делу, ђаци су учествовали у активности „4 столице“, где су мењајући столице на којима седе, приказали и причали како се из различитих углова може сагледати нека ситуација, или проблем.

Први састанак тима био је користан, јасан , ефектан, јер су ученици, поред осталог, имали прилику и да размене своје идеје и ставове са једном младом, амбициозном студенткињом, будућом социјалном радницом.