ТРИБИНА О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ

Поводом 10.октобра – Међународног Дана менталног здравља, ученици – представници Вршњачког тима и Ученичког парламента школе окупили су се у петак, 6.октобра 2023. у учионици 53, да заједнички обележе овај дан и дискутују о резултатима спроведене анкете.  Ученици трећег и четвртог разреда наше школе, и други млади, попунили су анкету анонимно, а проф. Славка Љиљак, уз помоћ и подршку „Асоцијације младих волонтера“ и наше бивше ученице, а сада социјалне раднице, Монике Авазовић, анализирали и резултате протумачили. На састанку тимова, присуствовали су и психолог Снежана Павловић, педагог Слађана Ђурић Радовановић и координатори тимова проф. Бојана Станкић и проф. Славка Љиљак.

Истраживачки упитник је једна од активности кампање „Заједно смо јачи“, чији је циљ да се подигне свест о важности менталног здравља младих, као и да се пружи подршка младима да би превазишли потешкоће у области менталног здравља. Важно је да свака млада особа зна да није сама, а одговарајући на питања из анкете идентификују се кључни проблеми и изазови, као и како да се разумеју и протумаче емоције, те како да се даље реагује.

Истичући значај бриге о менталном здрављу међу младима, проф. Славка Љиљак је говорила о емоцијама које доминирају у нашим животима (љубав, радост, срећа, стрепња, страх, анксиозност, љутња, љубомора, стид, осећај кривице, паника, бес, , осећај мање вредности, депресивност), и потреби да се о томе разговара са другима, породицом и пријатељима, а ако  негативне емоције преовладају, потребно је потражити и стручну помоћ.

Ученицима се обратила и психолог школе, Снежана Павловић, позивајући их на разговор и сарадњу. А педагог Слађана Ђурић Радовановић информисала их је о могућности да се јаве и Саветовалишту за адолесценте у Дому здравља, као и на Новом Београду , Палилули, Звездари…

Резултати анкете указују на важност спољних фактора у изазивању како позитивних , тако и негативних емоција, да их морамо бити свесни и да је потребно ослушкивати своје тело и обратити пажњу на промене у понашању, како бисмо развили стратегије за очување здравља.

Анкета сугерише да постоји потреба за већом промоцијом разговора о менталном здрављу.

У наставку, приказан је и филм ” The Mistake”( „Грешка“), рад основаца и проф. Емине Милошевић ( настао у оквиру пројекта „Stories that Matter”)који можете видети на линку https://www.youtube.com/watch?v=k7vq3acoNDw&list=PLtNaobjz1VSJ-9uu_TZhHrcDHVKRbH3ol&index=2

Разговор је настављен и после филма, а закључак састанка је да морамо да више причамо о свему, превазиђемо стигму и страх, и покушамо да на време реагујемо када приметимо промене у сопственом понашању, као и понашању блиских особа.

 На крају, и изрека „ У здравом телу, здрав дух!“ и свакако, да се здрав дух мора  чувати и неговати у заједничким активностима, разговорима, уметности и култури.