The 2023 STEM Discovery Compaign

SDC2023 – the 2023 STEM Discovery Campaign је заједничка међународна иницијатива коју организује Scientix – заједница за научно образовање у Европи. У овој кампањи могу да учествују наставници, школе, библиотеке, универзитети, научни клубови. Сви заинтересовани широм Европе и света могу да поставе своје активности у области Науке, Технологије, Инжењерства и Математике –SТЕМ (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Кампања траје од 1. фебруара до 30. априла 2023. године. Тема овогодишње кампање је  СТЕМ идентитети, STEM Identities“.   

Развијањем СТЕМ идентитета повећава се вероватноћа да ће ученици развити научну писменост и следити СТЕМ каријеру. Свако ко је укључен у образовање може помоћи ученицима да негују своје СТЕМ идентитете тако што ће осмислити и омогућити им богата СТЕМ искуства.

ЖЕЛИТЕ ДА УЧЕСТВУЈЕТЕ?

Своју активност можете додати на мапу SDC2023! Ево корака како да региструјете своју активност:

  1. Региструјте се на сајту Scientix-a https://www.scientix.eu/home
  2. Пријавите се на свој налог на сајту Scientix-а,
  3. Изаберите „моје активности“ на страници SDC2023 кампање
  4. Изаберите „Пошаљи активност“
  5. Попуните обрасца са подацима о вашој активности
  6. И на крају притиснете „Пошаљи“

У овој кампањи су до сада узеле учешће две колегинице наше школе са по две активности:

Марија Ракић-Љубомировић, наставник технолошке групе предмета

  1. WOULD YOU LIKE A DRINK? Током ove СТЕМ активности ученици ће имати прилику да на другачији и занимљивији начин повежу и унапреде своја теоријска знања из предмета Прехрамбена технологија са практичним радом. Активност ће започети у хипермаркету, где ће ученици одабрати своје омиљено безалкохолно пиће а након тога га у школској лабораторији,  анализирати на „Присуство бензојеве киселине – као конзерванса“.
  2. THE EUROPEAN ETWINNING PROJECT „DIET INSPECTORS“! Aктивност је део Европског еTwinning пројекта „Diet Inspectors“. Ученици имају задатак да напишу кратак текст у виду дијалога на тему правилне исхране или описа једне врсте дијете.  Од овог текста креираће своју интерактивну причу уз помоћ програмског језика Scratch. Поред ученика из Србије, у активностима учествују и ученици партнерских школа из Грчке, Румуније, Јерменије, Пољске и Турске.

Гордана Пешић, наставник хемије и Scientix амбасадор

  1. IT’S TIME FOR TEA! Једна од активности у оквиру eTwinning пројекта „Natural is good, Chemical is bad!“ је СТЕМ активност под називом „It’s time for tea!“. У оквиру ове активности ученици ће проучaвати кисело-базна својства чајева и доказивати „Присуство танина у чају“. Поред ученика из Србије, у активностима учествују и ученици партнерских школа из Хрватске, Грчке и Турске.
  2. I CAN AND I WILL, WATCH ME! Током СТЕМ активности учења на отвореном, ученици II9 ће на другачији и занимљивији начин унапредити своја теоријска знања из Аналитичке хемије, Практичне наставе, Технологије воде са практичним радом на терену. Активност ће бити организована на Ади Циганлији, а ученици ће имати задатак да узму узорке воде са одређених места на језеру и анализирају их. У завршном делу СТЕМ активности, ученици ће кроз студију случаја анализирати:  добијене резултате, утицај великог броја посетилаца и угоститељских објеката на квалитет воде у језеру, одрживост доброг квалитета воде и мере које би предузели за очување квалитета и безбедности воде у језеру.

На линку можете погледати све активности у оквиру SDC2023 кампање https://www.scientix.eu/events/campaigns/sdc23/activities

#SDC2023 #Scientix #ScientixAmbassadors #scientixSerbian