STEM activities „It’s time for tea!“

ДА ЛИ ЗНАТЕ?

Чај – црни, зелени, биљни или воћни је освежавајуће пиће и најстарији напитак на свету. Након воде, чај је најзаступљеније пиће у свакодневном животу. Употреба чаја има многобројне здравствене предности, а као помоћно средство може се користити код упала, као антиоксиданс или приликом мршављења. Од узгајања и производње чаја живи око милион малих узгајивача.

Сваког 21. маја обележава се Међународни Дан Чаја са циљем подизања свести код људи у свету о важности чаја за рурални развој и одрживост живота у тим подручјима, као и допринос чаја циљевима одрживог развоја.

„IT’S TIME FOR TEA!“

Да ли чај може да буде ацидо-базни индикатор? Да ли чај садржи тaнин?

Ово су само нека од питања која смо покушали да истражимо у СТЕМ активности „It’s time for tea“. У наставку следе слике и видео направљени током ових активности али и упуство како да сами изведете ове огледе.

Оглед бр. 1 – Чај као ацидо-базни индикатор

Опис огледа: Скувајте чај и сачекајте да се охлади. Након тога сипати исте количине чаја у четири стаклене чаше. У прву чашу додајте мало сирћета, у другу мало лимуновог сока, у трећу мало соде-бикарбоне, а четврту оставите као контролну пробу. Оглед можете поновити и са више врста чајева. Ми смо користили црни, зелени, ртањски чај и чај од камилице.

Запажања: Посматрајте промену боје чаја у односу на контролну пробу. Да ли се мења боја и како?

Објашњење:

Долази до промене боје чаја, при додавању сирћета, лимуновог сока или соде-бикарбоне.

Ове промене боје настају зато што чај садржи молекуле антоцијанина. Антоcијанини су пигменти који се налазе у биљкама, цвећу и воћу. Дају им ружичасту, црвену, плаву и љубичасту боју. Постоје у различитим хемијским формулама, обојеним и безбојним, што зависи од pH вредности. Лимунов сок садржи лимунску и друге киселине, тако да његовим додавањем у чај добија се киселији раствор pH<7  и видљива промена боје. Додавање слабе базе као што је амонијум хидроксид или натријум хидрогенкарбонат, раствор постаје базнији pH>7  и долази до друге промене боје.

Оглед бр. 2 – Доказивање тинина у црном чају

Опис огледа: Скувајте чај и сачекајте да се охлади. Сипајте исте количине чаја у две стаклене чаше. Прва чаша са чајем је контролна проба а у други додајте мало гвожђе(III)- хлорида.

Запажања: Да ли се променила боја чаја након додавања гвожђе(III)- хлорида и како?

Објашњење

У овој активности, чај потамни када су присутни joни гвожђа(III), прелазећи из бледо браон у црну, до појаве боје мастила. Једињења одговорна за ову промену су полифеноли, који реагују са јонима гвожђа(III). Чај садржи бројне полифеноле, укључујући танине који му дају горчину, а пример ових полифенола је гална киселина и њени деривати, који су део структуре неколико танина.  Гална киселина реагује са јонима гвожђа(III) да би се формирао гвожђе пирогалат, црни нерастворљиви комплексни јон.