Пројекат „Отворено образовање у Србији“

И наша, ХПТШ укључила се у пројекат „Отворено образовање у Србији“ који има за циљ осавремењивање наставе у средњим школама, кроз коришћење отворених података и кроз учење о визуелизацији података.

Пројекат је подржан од страним министарства просвете, науке и технолошког развоја, Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Канцеларије за информационе технологију и електронску управе Републике Србије, британски амбасаде у Београду, Светске банке и Шведске амбасаде. Пројекат је добио признање „Шампион отворених података“ од УНДП-ја због иновативности у промоцији и коришћењу отворених података у образовању.

У оквиру пројекта омогућено је стручно усавршавање наставника у средњим школама Републике Србије. Стручно усавршаван је већ реализовано, у форми дводневног вебинара, 2. и 3. марта 2019. године. Наставнице Гордана Пешић, Бојана Станкић и Марија Ракић Љубомировић учествовале су на Вебинару.

Након вебинара и реализације часова о отвореним подацима наставници су позван да оформе ученичке тимове који ће се израдити презентације или инфографике о отвореним подацима и који користе отворене податке, за учешће на национални такмичењу. Три најбоља ученичка тима добиће и награде.

Otvoreno obrazovanje u Srbiji – propozicije takmičenja