Обележен Дан планете Земље

Дан планете Земље  обележава се 22. априла, а ова година је ипак посебна јер је обележена 50. јубиларна година.

Први пут овај догађај обележен је на тај дан 1970. у САД-у, с почетком буђења свести о очувању животне средине и утицаја људског деловања на природу. „Earth Day“ – Дан планете Земље 1970. покренуо је талас акција, укључујући доношење значајних закона о животној средини, недуго затим створена је и Агенција за заштиту животне средине (ЕПА). Пратећи Америку, бројне државе су недуго затим почеле да усвајају сличне законе.

Уједињене Нације су пре десет година овај дан прогласиле међународним, а обележава се у 190 земаља света, сваке године с посебним фокусом на одређени проблем, али увек једнаким циљем – размишљањем о човековом штетном учинку на животну средину и његовим смањивањем. 2016. година је била посебна, јер је баш тада ступио на снагу историјски Париски климатски споразум.

Овогодишња тема биле су климатске промене и акције које би требало да се  спроведу како би оне што мање утицале на животну средину и човечанство.

Последице климатских промена осећају се у свим деловима света. Поларне ледене санте топе се, а ниво мора расте. У неким регијама све чешће долази до екстремних временских услова и киша, док се у другима јављају све интензивнији топлотни таласи и суше. Због тога бројне биљке и животиње тешко се прилагођавају. Многе копнене, слатководне и морске врсте већ су се преселиле на нова станишта. Ако просечне температуре на светском нивоу буду и даље неконтролисано расле, неке биљне и животињске врсте биће изложене повећаном ризику од изумирања.

Постоји много малих ствари које свакодневно можемо да урадимо, а помажу очувању наше планете. Ево пар идеја:

  • Једите више локалну и еколошки узгајану храну
  • Одвајајте отпад и рециклирајте га
  • Пажљиво трошите воду
  • Гасите светла када вам нису потребна
  • Не бацајте смеће у природну средину
  • Више користите папирну амбалажу, а мање ону пластичну
  • Користите батерије које се могу поновно напунити
  • Мање трошите папир, нпр. рачуне плаћајте преко интернета
  • Мање се возите аутомобилом, а више користите бицикл.

Ученици првог разреда наше школе, кроз теме о екологији на енглеском језику, уз помоћ професорке Бојане Станкић, направили су постере и презентације, а креативци из одељења I/2  реп песмом придружили су се oбележавању Дана планете, са  другарима из других земаља у оквиру актуелног пројекта „ Наша планета Земља – наша одговорност“  (  “Our Earth – Our Responsibility“).Такође, 22.априла, имали су прилику  да се прикључе онлајн дружењу са волонтерима Дана планете Земље из разних делова света.