МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ : „ШЕКСПИР И МИ“

Као и сваке године, и ове године 23.априла обележили смо Дан књиге. Повезали смо Шекспира и обележавање 180.годишњице од рођења Лазе Костића.

На већ традиционалној прослави, уз чај и колачиће, о Шекспиру и Лази Костићу говориле су ученице IV/4 : Валентина Јовић и Катарина Жарковић о великој креативности и универзалним темама које је Шекспир у својим делима обрађивао. Марија Ђурковић је припремила презентацију о првим преводима Шекспирових дела које је Лаза Костић приредио још 1859 године, као велики поштовалац његових дела. Одломке из „Ромеа и Јулије“ објављивао је у разним часописима, а на 300. годишњицу Шекспировог рођења, 1864.године, завршио је и превод „ Краља Ричарда  III”,а коју годину касније и „Хамлета“.  Шекспир  и Лаза Костић писали су љубавне сонете, најпознатији су Шекспиров 18.сонет  и  „Santa Maria della Salute”Лазе Костића.

На нашој прослави, уживали смо уз оригиналне композиције инспирисане Шекспировим делом, Милоша Божовића, ученика IV/7. Имали смо прилике да погледамо и видео-спот где  ученици наше школе говоре Сонет 18 и на енглеском језику и у преводу.

И ђаци и присутни професори уживали су у овој лепој активности овог пролећа у школи.