МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ ЗА 10

Манифестација Музеји за 10 је понудила седам дана бесплатног програма у музејима широм Србије. Чланови секције „Креативна технологија“ су искористили ову прилику да посете неке изложбе у музејима у Београду.

Стари аутомобили изложени у Музеју аутомобила увек привлаче велико интересовање и имају посебан значај за упознавање развоја и техничког напретка аутомобилизма. За ова ретка возила су везане и интересантне приче, које смо чули од љубазних запослених у овом музеју. Најстарији аутомобил у овом музеју је Marot – Gardon (Француска), трицикл из 1897. године.  Ту је и Ford T (САД) из 1925. године, први аутомобил израђен у великој серији, на монтажној траци. Charron (Француска) из 1908. нас је одушевио својим дизајном. У њему се кратко време возио и краљ Петар I Карађорђевић. Посебно место заузима икона свог доба, црвени Ferrari 308 CTS (Италија) из 1978. Видели смо прве покретне бензинске пумпе, коришћене у Београду и прву возачку дозволу.

Посетили смо и Музеј примењене уметности. Стална поставка обухвата уметничке предмете – накит, намештај, гардеробу, керамику, стакло, порцелан, фотографије, графике, књиге.

Изложба посвећена нашој првој жени фотографу Камили Или Кофлер (1911 – 1955) нам је привукла велику пажњу. Ту су дивне фотографије животиња, ухваћене у невероватним моментима.

Посетили смо и Мајску изложбу „Светла будућност“ и видели интересантна уметничка дела од стакла, керамике, затим графике, цртеже, фотографије, скулптуре, као и дела из области архитектуре.