ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКАТ: “Youth work as a key enabler to self –employability”

О запошљивости младих, предузетничким вештинама, развоју ИКТ вештина, тимском раду и самопоуздању…и још много тога

Програм Еразмус + под називом : “Youth work as a key enabler to self –employability” одржан је у Бриселу од 20. до 25.јуна 2023.године.

Наша проф. Бојана Станкић, као и социјалне раднице и активисткиње удружења „Дај ми руку“, Марија Вуковић и Анђела Савић, представљале су Србију на међународном пројекту о запошљивости младих. Осим њих, из удружења „Интектултуралис“ из Ниша, Ивана, Милица и Миона сачињавале су српски тим, који је заиста доминирао – по знању језика, темама у којима су активно партиципирале итд. Обуке се одвијала у  интеркултуралном окружењу, уз 9 земаља које учествују ( Белгија, Турска, Румунија, Албанија, Србија, Словенија, Литванија, Јерменија, Шпанија).

У оквиру обуке покренуте су многе теме које се тичу младих-о предузетништву, како до посла, како искористити „start up“ фондове на локалном и европском нивоу, о развоју дигиталних вештина, безбедности на интернету, пројектима који се тиме баве, о грађанском васпитању и еколошким темама – врло садржајно и информативно, уз пуно детаља и гостију-стручњака који су нам о свим темама исцрпно говорили.

Сваког дана, почетак обуке је био у 9.30  и то уз игрице / Ice breaking activities/ које су допринеле да се чланови екипа боље упознају, тимски сарађују, ослободе за јавни наступ итд. А онда би уследиле теме и активности које су нас заокупљле, уз кратке паузе за кафу и ручак, све до 17,30.

Првог дана обуке сви смо представили удружења и школе из којих долазимо. Разговарало се и о значају оваквих тема и обука за све оне који се баве младима, колико је важан наш однос према онима који по први пут траже посао, како да напишу свој први CV, као и како да стекну сигурност и превазиђу страх од неуспеха.

Низ занимљивих радионица, активности од којих је убедљиво  најбоља  била Студија случаја: свака земља је добила задатак да у пола сата начини SWOT анализу за младу особу са одређеним карактеристикама. Уз опис личности, и интересовања, дати су и ограничавајући фактори ( напр. особе са посебним потребама, или они који не знају страни језик…), а потребно је било истражити могућности и шансе, као и претње које вребају при тражењу првог посла младе особе. На крају вежбе, све екипе су поделиле до чега су у свом истраживању дошле, те је то једно значајно искуство и пуно информација о различитим фондовима и институцијама које могу помоћи.

Још једна радионица је оставила утисак – Пословни изазов и такмичење екипа са члановима из различитих земаља. Три екипе су на креативан начин представиле своје бизнис идеје, а жири је постављао питања, и на крају решио победника. Сви такмичари –учесници овог програма били су задовољни.

Посета Парламентаријуму, заокруживање пројекта и заједнички одлазак за ручак – евалуација постигнутих резултата – врхунац је петодневних активности и дружења са учесницима.

Окупљени око заједничких активности, циљева и на тренингу и ван њега, учесници су се зближили, упознајући заједно и земљу домаћина -Белгију, и град Брисел. Брисел је диван европски град, са великим тргом, много паркова и лепих места за изласке. А и тајминг је био савршен- од 21. јуна –Светског дана музике- сваког дана је свуда било бесплатних концерата у парковима, на улицама…

Учешће у Еразмус пројектима пружа изузетну прилику да се види град, и да се садржајно проведе време уз квалитетне људе и да се доживе незаборавни тренуци, а многе фотографије и искуства подсећаће нас на дане проведене на обуци.

Такође, успостављене везе и контакти допринеће даљој сарадњи и будућим активностима, новим акцијама, радионицама,  обукама, пројектима.