Уметност запошљавања

Двадесет ученика завршних разреда наше школе присуствовало је целодневној радионици “Уметност запошљавања”, коју је организовало удружење грађана Регионална акција за уметност, културу и унапређење здравља (REACH) 2. априла у Културном центру Рекс у Београду. Радионица је била намењена младима и незапосленим, ургоженим групама којима су се представили предавачи из различитих сегмената друштва, укључујући цивилни, бизнис и јавни сектор.

3

Радионичарски дан отпочео је позоришном радионицом у реализацији REACH организације са циљем да се учесници опусте, међусобно упознају али и да увиде како уметност и позоришна методологија могу да оснаже, улију самопоуздање и допринесу исказивању потенцијала и неопходних вештина на путу ка тражењу посла. На овај начин учесници су се упознали и са радом саме организације а предочена им је и могућност волонтирања као добар вид стицања искуства и праксе.

Кроз занимљиву презентацију “Како се постаје предузетник” и причу из личног искуства, власник хостела Монтана на Копаонику упутио је учеснике у тајне предузетништва а оно што је наше ученике највише интересовало јесте шта је још поред добре идеје потребно да би се кренуло тим путем, који су ризици…остати овде или окушати срећу негде у иностранству?

4

Након паузе за ручак, искусан тим компаније Делез Србија, под чијим покровитељством је и реализован пројекат, кроз практичну обуку пружио је помоћ у саствљању биографије за посао и пропратног писма, показао како се треба припремити за интервју и открио многе друге тајне које ће нашим ученицима бити значајне приликом првог запошљавања.

Дан се завршио радионицом ромске ГРУББ организације чији су чланови показали како из угрожене групе стићи до успешног и задовољног човека и колико су на том путу важни тим и подршка.

На овај начин, ученици су и ван школских клупа провели један инспиративан и користан дан, упознајући се са могућностима запошљавања, кроз дељење вештина, знања и праксе и направили корак ка будућности која следи.