КРЕАТИВНА НЕДЕЉА 2024. године

Од 22.до 26.априла 2024. одржане су многе активности које су обухватиле различите групе ученика и наставника наше школе. Било је све врло занимљиво, пуно креативних идеја и дружења. Проф. Бојана Станкић, уз помоћ многих наставника, координисала је све активности.

Последње недеље априла, планирана Креативна недеља је и реализована.

ПРВИ ДАН – понедељак, 22.4.2024.

 У оквиру пројекта „Stories and Values“, са проф. Бојаном Станкић, погледали смо филмове које су ђаци у пројекту урадили а тичу се екологије, савета и предлога како да оставимо мањи еколошки траг, као и како да учимо у и из природе. Својим коментарима после пројекције сваког филма, дали смо и критички осврт, и предлоге како да се филмови усаврше. То је и суштина тзв. SHARE фазе рада на пројекту, након чега ћемо почети и рад на финалном производу – електронској књизи најбољих филмова из сваке партнерске школе.

Дан планете Земље, 22.4. обележили смо у дворишту наше школе, где смо посадили цвеће и уредили простор у предњем делу дворишта. Проф. Марија Ракић Љубомировић и проф. Златица Алемпијевић, са групом ђака, вредно су плевиле и уређивале простор.

ДРУГИ ДАН – уторак, 23.4.2024.

Светски дан књиге : Планирана Шекспирова чајанка и концерт школског бенда отказани су због лошег времена и премештају се за петак 26.4. Овај дан смо искористили да припремимо изложбу од пристиглих радова са конкурса, и бирали најуспешније које ћемо наградити и похвалити јавно у петак, 26.4.

ТРЕЋИ ДАН – среда, 24.4.2024.

Група ученика ( Мартиновић Огњен, Ристановић Миљана и Ћетковић Андреа) са проф. Бојаном Станкић учествовала је на такмичењу средњошколаца из енглеског језика, на „Сингидунуму“, где су у конкуренцији 25 средњих школа из целе Србије, представили наш Подстрек тим и кроз два кратка филма говорили о значају омладинског активизма. Тема је била : „ Прича из наше школе која инспирише“. Иако нису међу прве три награде, наши ученици се нису обрукали, већ су са пуно самопоуздања позвали и другу децу да размишљају како да допринесу да се ствара бољи свет за све нас.

Истовремено, у школи су се одвијале две радионице- креативна, са проф. Златицом Алемпијевић, и шаховска, са проф. Славком Љиљак. Обе су одржане у кабинету за Грађанско васпитање, тј. у простору нашег Подстрек тима, где су ученици у пријатној атмосфери и мозгали, логички закључивали ,  и својим рукама правили украсе од папира и рециклажног материјала, за изложбу ђачких рукотворина.

ЧЕТВРТИ ДАН – четвртак,25.4.2024.

Од 13,15 – 14,15 часова, проф. Катарина Марковић провела је и ђаке и професоре кроз основне драмске технике на радионици која је била врло занимљива и забавна. Проф. Љиљана Галовић,са ученицима II9,  проф. Небојша Петрушић, проф. Бојана Станкић, помоћница директора Слађана Вукосављевић, учествовало је на овој радионици. Неколико задатака нас је покренуло да боље мислимо, памтимо, да научимо како да покажемо и глумимо неке емоције, како да асоцијацијама прикажемо глаголе, придеве, прилоге…

 Од 14,30 до 17,30 у простору КЦ Чукарица одржала се изложба Ђачких рукотворина. За ову изложбу припремили смо шаренолику понуду онога што наша школа ради: група ученика –пекара из IIIп2 ( Марина, Александра, Маја и Слободан)са својом проф. Смиљом Марковић, као и ученици проф. Данијеле Петровић и проф. Јелена Рибар, потрудили су се да својим слатким и лепо украшеним производима привуку пажњу посетилаца. Такође, били су ту и мини сапуни, украсно цвеће од папира и блокчићи, фотографије и ликовни радови са секција, прелепе радне кецељице ,дело руку наше проф. Тихане Гојковић, и многе друге ситнице… Многи професори као и ђаци посетили су изложбу и оставили симболичан прилог за наставак рада ПОДСТРЕК ТИМА.

У 17,30 је представљен наш последњи број часописа који за тему има СТЕМ и друге пројектне активности, где су уз уреднике школског листа, проф. Весне Митровић Иванов и проф. Бојане Станкић, говориле и проф. Гордан а Пешић и проф. Марија Ракић Љубомировић. Представиле су се и ученице Нера, Теодора, Софија  и Николина, које су се недавно вратиле са мобилности у Италији, те су публици говориле о Италији, свом путовању и шта су тамо училе и доживеле. Дискутовали смо о вештинама и компетенцијама потребним за свет рада, и оно што се кроз пројекте од тих вештина развија.

Веома саджајан дан у коме се много наставника  и ђака укључило.

ПЕТИ ДАН – петак,26.4.2024.

Од 13часова у Топчидерском парку – историјска шетња са проф. Витом Станковић, где смо могли чути појединости из наше историје 19.и 20.века. испред Милошевог конака, говорили смо о династији Обреновић, а затим мало даље кроз шетњу парком, дошли смо и до споменика Швајцарцу Арчибалду Рајсу.

У наставку, проф. Кристинка Марковић покренула је ученике на „No stress“ програм – у природи смо вежбали и уживали уз звуке музике, покрећући добру енергију и делећи осмехе свима.

Од 17,30 у Студентском парку, у Арт зони, а у оквиру „Београдских дана породице“ , представили смо се програмом “SHAKESPEARE’S TEA PARTY” и концертом нашег школског бенда „Гербери“. У сарадњи са ДКЦБ-ом, програм је обухватио и представљање креативних ученика који су рецитовали своју поезију , као и  Шекспирове сонете. Подељене су и награде за радове на конкурсу.

Све у свему, интензивна недеља са прегршт разноврсних активности, завршена је рокененрол концертом, где су сви присутни могли да уживају.

Подстрек тим ученика, као и професори укључени и ове активности, изразили су задовољство што смо се и на овај начин мало више повезали, зближили, и обележили последње дане пред пролећни распуст.

ЖЕЛИМО ВАМ СРЕЋАН РАСПУСТ И УСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ!