GLOBAL WOMEN’S BREAKFAST

Несвакидашња прилика да се о хемији, плановима и активностима, изазовима у савременом свету науке, разговара уз доручак, кафу и чај, у добром друштву а повезани са женама које су заинтересоване за науку  широм света, указала се 12. фебруара 2019.године када се, на иницијативу Међународне организације за чисту и примењену хемију (IUPAC), и наша  школа прикључила Глобалном доручку жена  (Global Women’s Breakfast).

Тема за овај догађај била је унапред утврђена: Оснаживање жена у области хемије (Empowering Women in Chemistry).

Доручак у кабинету хемије у нашој школи почео је поздравом и обраћањем наставнице хемије Гордане Пешић, која се и ангажовала да све буде у најбољем реду и да се  присутне ученице, наставнице, педагог, директор и помоћник директора наше школе, друже и поделе лепу енергију уз разговор и осмишљен програм. После поздравног видеа добродошлице професорке Мери Гарсон, из IUPAC-a, уследило је и представљање новог пројекта у нашој школи: Периодни систем елемената – Дмитриј Иванович Медељејев. Детаље о циљевима и разноврсним активностима који ће бити организовани током 2019.године, изнела је наставница Бојана Станкић.

У наставку програма, наставница Јелена Мерџановић припремила је видео презентацију: „Доручак код Марије Кири“, те је о животу, раду ,Нобеловим наградама  Марије Кири говорила веома интересантно и кроз своје утиске о посети музеју  у Пољској, посвећеном славној научници.

Најзад, ово је била прилика да погледамо и два видео записа експеримената које су наши ученици , I/ 8 и  II/ 9 , припремили и послали на наградни конкурс под називом : „у твом елементу“.

О нашим активностима током доручка послали смо извештаје и организаторима овог глобалног догађаја, и успоставиле везу са колегиницама из неколико земаља света.

А на мапи света, закуцало је и срце наше школе! ( слика…)

Поносни смо јер смо на овом значајном међународном догађају били једини представници Србије и Београда!