БИЛИ СМО У КИНИ

Други међународни научни омладински камп и радионица за наставнике у оквиру иницијативе „Један појас –један пут“

Леонора Лепојевић, ученица одељења I /3 и наставница Бојана Станкић, имале су изузетну прилику и част да путују у Пекинг и представљају нашу школу, град и Србију. У српском тиму били су још и ученици неколико основних школа из Београда, и представници удружења „Далеки исток“ преко кога је позив нашој школи и прослеђен.

Позив и повод за пут био је Други међународни научни омладински камп и Форум за наставнике у оквиру иницијативе „Један појас –један пут“ .
Тема и мото скупа: „ Наука уједињује – иновација одлучује“.
Овај скуп, на коме је учествовало око 230 ученика и наставника из 29 земаља, одржан је у Пекингу од 15. до 21. новембра 2018. Организатори су били Друштво за науку и технологију и
Министарство за науку и технологију Народне Републике Кине. Основни циљеви били су популаризација науке код младих, интеркултурална размена и разумевање међу народима, развијање вештина комуникације, тимског рада итд.

Паралелно са секцијама и пројектима за младе који су се бавили различитим темама од роботике, ласера, дизајна, виртуелне реалности , биологије и хемије, и наставници су имали радионице и Форум на коме се врло живо одвијала размена знања, идеја и искустава кроз презентације и примере добре праксе наставника из различитих земаља.

Леонора је изабрала секцију хемије „Хемија и живот: Разнобојна хемија“, где је са искусним наставницима и другарима из других земаља радила у лабораторији, експериментисала и правила мицеларну воду, крему за руке и лабело, бавила се отисцима прстију и форензиком.На завршним скупу и презентацији онога што су научили током кампа, Леонора је добила и медаљу за најбољег тимског радника!

Изузетно богат програм, интензиван рад у 80. пекиншкој средњој школи, која , како домаћини  истичу, важи за једну од најуспешнијих у велелепном граду, посета значајним институцијама и знаменитостима , формални скупови али и дружење кроз неформалне разговоре, оставио је јак утисак на нас. Ово је путовање којег ћемо се сигурно дуго радо сећати!

Позив  да   oформимо тим који  ће представљати Србију стигао је преко Дечјег културног центра Београд и удружења „Далеки исток“, којима се искрено захваљујемо на позиву, подршци и
сарадњи. Захвалност дугујемо и КУД-у „ Димитрије Туцовић“, Туристичкој организацији Србије, Ани и Дејану за предивна лицидерска срца, јер смо се, уз њихову помоћ, добро припремили за пут и достојно презентовали нашу земљу.
Наравно, и наша Хемијско прехрамбена технолошка школа препознала је значај учешћа наших  представника на оваквим манифестацијама, те се захваљујемо на подршци.

bojana-stankic1

О овом догађају извештавао је и дневни лист   Политика: