БИЛИ СМО НА „ГЛУМИЈАДИ“: „ДРАМА О ДРАМИ“ и „ НЕМИР У ДУШИ“

Фестивал „ГЛУМИЈАДА“ одржан је од 2.до 5.јуна 2023.године у ДКЦБ-у. То је међународни фестивал ревијалног карактера, на коме се представљају школе глуме из Србије и региона, са циљем развијање интересовања за позориште и књижевност код младих. Млади глумац Лука Грбић отворио је фестивал.

Уз богат програм представа, одржане су и радионице које су водили стручњаци из света театра, телевизије и филма.

И ученици наше школе имали су прилику да у суботу, 3.јуна виде неколико представа: „Импровизације“, „ Принцеза фина Жозефина“ и

„Воз“.

Затим,  посебан утисак оставили су КУД Абрашевић „Медењаци“ из Смедеревске Паланке који су извели представу „ Драма о драми“- својеврстан каламбур на тему Шекспирове трагедије „Ромео и Јулија“. Глумачка дружина је на духовит начин приказала апсурд сукоба две породице, а уз аутентичне костиме, карактер ликова и необичне обрте, у потпуности дочарала доба барока, а трагедију претворила у урнебесну комедију.

У понедељак, 5.6.2023.  по препоруци уредника програма, погледали смо и учествовали у представи „Немир у души“. Ђачка сцена из Новог Сада „ Шарене искрице“ извели су представу са тематиком вршњачког насиља, огроман проблем у школама и данашњем друштву уопште. Представа је на мађарском језику, са српским титлом.

На врло занимљив начин, са пуно информација и уз јаке поруке и деци и родитељима, ђацима и наставницима, глумци су у представи приказали како се млади боре са проблемима, демонима, изазовима у животу. Публика је на сцени, и прати сваку болни уздах, плач али и подршку заједнице – другара. Подршка која је неопходна да би се појединци и друштво у целини избавили од мука, да би са оптимизмом и љубављу пришли једни другима и помогли да се излечимо. Представа заиста има терапијску моћ.

https://www.glumijada.com/