Анкета „Мој Здрав Оброк“

Током новембра 2023, ученици, учесници eTwinning пројекта „Храном до здравља“, учествовали су у радионици „Мој Здрав Оброк“. Радионица је реализована у три дела: 
Први део радионице – Дискусија и формирање анкетеДискусија на тему Здрав Оброк и формирање питања за анкету „Мој Здрав Оброк“. Одабрано је десетак питања од којих је направљена анкета у апликацији Google Forms. Анкету можете погледати али и попунити, на линку који следи:     

 https://forms.gle/xBuXdhTGwM1J1X6RA

Други део радионице –  Спровођење анкетеАнкетом су обухваћени ђаци основнe и средње школе као и њихови наставници. Анкета је реализована током VII Еколошког Фестивала Науке одржаног у Дечјем Културном Центру Београда. Поред спроведене анкете, у оквиру овог фестивала ученици су представили циљеве, задатке и активност еTwinning пројекта „Храном до здравља“.
Трећи део радионице – Анализа анкете – Анкетирано је 53 ученика основних и средњих школа и њихових наставника. Структура анкетираних: 28 ученика основне школе или 52,83% , 21 ученик средње школе или 39,62% и 4 наставника или 7,5%. Већина анкетираних истиче важност правилне исхране (94,3%) и конзумирања хране кроз три главна оброка и две ужине у току дана (75,5%) као и значај доручка у право време и пре одласка у школу или ваннаставне активности (56, 5%). – 90,6% анкетираних воли и једе воће а нешто мањи проценат ученика 71,7% једе поврћа. Након повратка из школе или са ваннаставних активности 50,9% ученика прво једе кувано јело, 20,8% воће, 13,2% слане грицкалице а 9,4% узме неки слаткиш док њих 5,7% сачека да мама дође са посла да би јело. – 77,4 % никад није било на дијети јер сматра да им није потребно а 20,8 % повремено користи неке облике дијете јер воде рачуна о својој тежини, нпр. избегавање слаткиша. Само један анкетирани ученик је рекао да је стално на дијети. – Анкета је показала да ученици основних и средњих школа имају свест о значају правилне исхране и конзумирања хране у оквиру три главна оброка и две ужине. У њиховој исхрани заступљена је разноврсна исхрана – кувана јела, воће и поврће. Резултати анкете показали су, али то је било и за очекивати, да ученицима основних и средњих школа још увек није потребна дијетална исхрана осим у случају здравствених проблема или смањене телесне тежине. Међу анкетираним ученицима није било ученика који имају проблема са прекомерном тежином.
Радионицу „Мој здрав оброк“ реализовали су ученици Нина II9, Софија III7 Емилија, Наташа и Милош III8, Нера, Николина и Теодора В. III9 и наставници Јелена Танасковић, Марија Ракић-Љубомировић и Гордана Пешић.