21.мај 2021. – МЕЂУНАРОДНИ ДАН КУЛТУРНЕ РАЗНОЛИКОСТИ ЗА ДИЈАЛОГ И РАЗВОЈ

Ђаци-учесници пројекта „A CULTURAL JOURNEY“( Путовање кроз културу) са проф. Бојаном Станкић обележили су данас Светски Дан културне разноликости за дијалог и развој, помињући УНЕСКО, организацију Уједињених Нација која се бави очувањем и заштитом културног наслеђа, како материјалних тако и нематеријалних вредности земаља света.

Према подацима, 75% свих сукоба у свету имају културну димензију.  Изузетно је важно да ученици током школовања имају прилику да се ангажују и уче о разликама и сличностима међу народима, различитим аспектима културе, да умеју да поштују и вредности свог народа, као и других народа света, да науче да буду толерантни, са циљем очувања мира и стабилности, и да би се подстакао развој.

Пројекат „A CULTURAL JOURNEY“( Путовање кроз културу)управо нам је омогућио да на  веома занимљив начин склопимо коцкице о народима и културама десетак европских земаља –учесница пројекта.Данашњи скуп била је и прилика да се заједнички погледају резултати и продукти различитих активности, у којима  су и ученици  наше школе самостално, или тимски, учествовали током бављења овим пројектом. Ту су приче,легенде, кулинарски специјалитети, традиционални плес, музика-песме и игре, народне ношње и др.
Такође, заједно смо проценили учинак и попунили  анкету- евалуацију пројекта, и већ почели да се договарамо за неке следеће пројекте!

Традиционалне игре и ношње

Песме и певачи

Традиционалне кухиње

Традиционална уметност и уметници