Новинарска секција

Историјат часописа „Пипета и бирета“

Две колегинице, Кристина Рајић и Весна Митровић Иванов разговарале су о покретању часописа крајем 2008. године. Весна Митровић Иванов предложила је да се часопис зове „Пипета“ јер се ради о школском часопису Хемијско-прехрамбене технолошке школе. Кристина Рајић додала је назив „Бирета“ јер су часопис покренуле две колегинице. „Пипета и бирета“ је постао назив часописа. Одлучиле су се за ово име јер су пипета и бирета инструменти којима се врши узорковање на часовима хемије, а преко часописа врши се узорковање најуспешнијих актуелности и дешавања у Хемијско-прехрамбеној технолошкој школи.

У школској 2009/2010 години изашла су три броја и тако све до школске 2015/2016 године.

За ових седам година колико часопис излази добили смо и награду. То је друго место у Србији у категорији свих средњошколских часописа који су послати на такмичење Друштву за српски језик и књижевност.

Поред  поменутих наставница српског језика и књижевности, за покретање часописа заслужна је и наставница технолошке групе предмета Драгана Ранковић. Она је од самог почетка технички уредник часописа „Пипета и бирета“. Наставница Драгана Ранковић води Рачунарску секцију, захваљујући којој је наш часопис припреман за штампу.

Од школске 2012/2013 године, уредник часописа је и колегиница Ивона Ђукић која је заменила наставницу Кристину Рајић.

О часопису

 Сталне рубрике у нашем часопису су: Актуелности, Драга Савета, Књижевност (лирика и епика), Из ђачке радионице и Шарене стране. Првих пар страна броја увек је посвећено теми броја. До сада су обрађиване разне теме: историјат школе, екологија, друштвене мреже, адолесценција…

Позивамо вас овим путем да се придружите раду новинарске секције и својим идејама допринесете да наш школски часопис настави са успешним радом.

Весна Митровић Иванов

Наставница српског језика и књижевности

Неке бројеве часописа можете преузети овде.