Erasmus+ project „Addressing Health and Well-being at schools“

Нашој школи одобрен је нови КА210 Еразмус+ пројекат „Addressing Health and Well-being at schools“, пројекат малих партнерства за сарадњу. Пројекат ће трајати 18. месеци, од 01.01.2024 године до 30.06.2025 године и у њему учествују школе

  1. Gymnázium Cyrila Daxnera, Vranov and Topľou, Slovakia – координатор пројекта
  1. 1st EPAL Nafpaktou, Nafpaktos, Greece – партнерска школа
  1. Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Belgrade, Serbia – партнерска школа
  1. Liceo Scientifico Statale Benedetto Croce, Palermo, Italy – партнерска школа

Еразмус пројекат „Решавање здравља и благостања у школама“ има три исхода: а) димензија здравља, б) улога исхране у здрављу и благостању, али и развоју одрживости животне средине и ц) сузбијање ширења лажних, намерно креираних или погрешних информација на интернету како би се омогућило тинејџерима широм Европе да не доводе своје здравље у опасност, пратећи све информације које прочитају.

Наши главни циљеви:

– Одредити димензије здравог/нездравог понашања у вези са храном и промовисати здравље и благостање у нашим школама и локалним заједницама.

– Подићи свест о потреби очувања здраве Планете, обезбеђујући здравље људи и животне средине.

– Оспособити ученике одговарајућим вештинама за 21. век које су им потребне за будућа академска достигнућа и живот.

– Побољшати основне вештине и знања ученика о различитим темама везаним за исхрану како би се избегле дезинформације.

– Оспособити наставнике и ученике дигиталним компетенцијама како би произвели дигиталне ресурсе и садржаје који ће бити прилагођени школским плановима и програмима.

– Анализирати доказе о ефикасности школских интервенција на храну, исхрану и здравље, директно повезаним са утицајем на животну средину.

Наш заједнички рад ће резултирати водичем који ће бити доступан другим наставницима који су заинтересовани да се баве сличном темом на својим часовима.