e- Twinning   пројекат: STORIES THAT MATTER TO US ( Приче које су нама важне)              

Наша школа, ученици и Вршњачки тим са проф. Бојаном Станкић, ментором и аутором пројекта, започели су рад на веома занимљивој и свеобухватној теми – ПРИЧЕ КОЈЕ СУ НАМА ВАЖНЕ . У пројекту  још учествују  и Турска, Италија, Португал, Румунија, Словачка, Хрватска и Јордан.

Пројекат је започет у септембру 2022. године и трајаће до маја 2023.године. Ово је пројекат наслољен на обуку за наставнике у оквиру Еразмус пројекта одржаног у Београду, у августу 2022. а којој је присуствовала и активно учествовала и проф. Б.Станкић.

У пројекту ћемо се бавити свим важним питањима одрастања, нашег окружења, образовања, здравља и сл. кроз технике и методологију Дигиталног приповедања и Design for Change. Ученици ће имати прилику да  осете, замисле, ураде и поделе своја искуства, знања, вештине са својим вршњацима.

Прве активности су већ реализоване. Имали смо Зум састанак –као увод и први договор са ученицима о правилима која се морају поштовати на платформи, путем интерактивних задатака. Ђаци и наставници су се представили на платформи, говорили о својим школама из којих долазе. Пре-евалуација, тј. анкета ђака и наставника имала је за циљ да се види колико сви знамо о теми и шта очекујемо од пројекта.

Радили смо на креативним идејама за лого, слоган  и постер пројекта. Од многих, веома лепих и креативних решења, гласовима свих учесника пројекта, путем анкете, изабрали смо лого пројекта- рад девојчице Терезе из италијанске екипе.

У децембру  почињемо да радимо на формирању мањих група-тимова-кругова где ће се ђаци најпре определити за тему која их највише занима. Направиће кратке филмове, са само 80ак речи и 5-6 слика, да осете како од сопствених прича могу да направе нешто што би занимало и друге! Све ове активности подстичу важне вештине : дигитално описмењавања, креативност, комуникативност, критичко и логичко мишљење и тимски рад. И притом, вежбамо и енглески језик.

Приче су универзалне, имају моћ да задрже нашу пажњу и подстакну нас на размишљање и мале кораке напред-промене које бисмо могли да начинимо код себе, у школи или нашем окружењу!