Учешће наше школе на овогодишњoj CodeWeek2020 манифестацији

Ученици III разреда наше школе учествовали су у манифестацији CodeWeek2020, тако што су у програму Scratch програмирали кратки едукативни анимирани видео под геслом Let’s Stop Waste of Food, у оквиру активности која се зове Eat Smart Save Your Land Belgrade. Активност се одвијала под менторством професорке Весне Јевтић.

Браво за Тамару, Адама, Николу и Едина, наше искусне „кодере“!

👏👏👏

Видео можете погледати на https://scratch.mit.edu/projects/435279566

Распоред полагања испита за ванредне ученике у новембарском року

ПОДРУЧЈЕ РАДА : ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО      ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ  : __четири__ године  ;       РАЗРЕД : IV

ПРЕДМЕТДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАУЧИОНИЦАБр. канд.И С П И Т И В А ЧСТАЛНИ ЧЛАН
Српски језик и књижевностПисмени:  2.11.2020. у 12:30 Усмени:    5.11.2020. у  9:45431Виолета УнковићИвана Манојловић
ЕнглескиПисмени:  4.11.2020. у 12:30 Усмени: 12.11.2020. у 18:00531Бојана СтанкићМилена Тасић
Филозофија13.11.2020 у 14:00542Светозар ЈованчићАлександар Стевановић
Физичка хемија5.11.2020 у 10:00501Нина ЕрцегВучковић Милка
Испитивање у технолошкој производњи  12.11.2020. у 16:1550  2  Лела Ивановић  Даница Друловић
Електроаналитичке методе5.11.2020 у 10:00  501Вучковић МилкаНина Ерцег
Органска хемијска технологија12.11.2020. у 16:45501Даница ДруловићЛела Ивановић
Аутоматска контрола процеса10.11.2020.  у 15:30501Драгана РанковићДејан Милојковић
Организација пословања17.11.2020. у 11:40501Марија ЂуровићГордана Вујадиновић
Верска настава18.11.2020. у 16:00541Срећко ПантелићКостић Славиша
Биологија4.11.2020. у 12:20541Славица АвељићАнита Сарка Пауновић
Општа и неорганска хемија2.11.2020. у 10:00591Љиљана СпарићЈелена Димитријевић Станојковић

Председник комисије Анита Павковић                  

ПОДРУЧЈЕ РАДА: ПОЉОПРИВРЕДА,ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА ХРАНЕ                  ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ: ____3 и 4 ___године

РАЗРЕД: _други______

ПРЕДМЕТДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАУЧИОНИЦАБр. канд.И С П И Т И В А ЧСТАЛНИ ЧЛАН
Обрада меса5.11.2020. 13чКланица1Палић ДраганаВукосављевић Слађана
Операције и мерење у пекарству6.11.2020. 16 ч501Лемаић НаташаНовковић Предраг
Физика9.11.2020. 12 ч601Остојић ВеснаЈоксимовић Миленија
Аналитичка хемија12.11.2020. 9.40 ч591Пешић ГорданаДодик Соња
Грађанско васпитање17.11.2020. 13 ч541Љиљак СлавкаСтанковић Витомир
Органска хемија19.11. 2020. 15.40 ч591Додик СоњаПешић Гордана

ПРЕДСЕДНИК  КОМИСИЈЕ Катарина Марковић

ПОДРУЧЈЕ РАДА: ПОЉОПРИВРЕДА,ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА ХРАНЕ                              ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ: ____IV__________године

РАЗРЕД: ___IV____

ПРЕДМЕТДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАУЧИОНИЦАБр. канд.И С П И Т И В А ЧСТАЛНИ ЧЛАН
Српски језик и књижевностПисмени 2.11.2020. у 12:30431Јанковић МајаЖунић Ивана
Српски језик и књижевностУсмени 12.11.2020. у 12:10431Јанковић МајаЖунић Ивана
Енглески језикПисмени 4.11.2020. у 12:30532Јевтић ВеснаГаловић Љиљана
Енглески језикУсмени 9.11.2020. у 12:15532Јевтић ВеснаГаловић Љиљана
МатематикаПисмени 3.11.2020. у 12:30601Митровић МирјанаМаринковић Драгана
МатематикаУсмени 5.11.2020. у 15:30601Митровић МирјанаМаринковић Драгана
Физичко васпитање3.11.2020. у 14:30Фиск.сала1Јоксимовић ЗорицаВукелић Горан
Верска настава4.11.2020. у 16:00541Пантелић СрећкоКостић Славиша
Филозофија13.11.2020. у 14:00541Јованчић СветозарСтевановић Александар
Устав и права грађана17.11.2020. у 13:00541Љиљак Славка 
Прехрамбена технологија17.11.2020. у 14:30502Љубомировић МаријаМарковић Оливера
Машине и апарати са аутоматиком10.11.2020. у 10:00542Новковић ПредрагЈовановић Слободан
Физичка хемија5.11.2020. у 9:40542Марковић БогданкаВучковић Јасмина

       ПРЕДСЕДНИК  КОМИСИЈЕ         Лончар Душица

ПОДРУЧЈЕ РАДА : ПОЉОПР. ПРОИЗВ. И ПРЕРАДА ХРАНЕ      ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ  :___4__ године  ;    РАЗРЕД : СВИ (ДОКВАЛИФИКАЦИЈА)

ПРЕДМЕТДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАУЧИОНИЦАБр. канд.И С П И Т И В А ЧСТАЛНИ ЧЛАН
Верска настава  18.11 2020.  у  15:55  541Пантелић СрећкоНакнадна информација
Устав и права грађана  17.11.2020. у 13:00541Љиљак СлавкаНакнадна информација
Хемија  20.11.2020. у 15:30591Додиг СоњаПешић Гордана  
Прехрамбена технологија10.11 2020. у  8:30501Ракић- Љубомировић МаријаМарковић Оливера
Математика ( писмени ) ( усмени )3.11.2020. у 12: 30 Инфо на  писменом601Митровић МирјанаМаринковић Драгана
Практична настава 2. год.  12.11.2020. у  9:10501Ракић- Љубомировић МаријаМарковић Оливера
Српски јези и књижевност ( писмени) ( усмени )  2.11.2020. у 12: 30 Инфо на  писменом431Јанковић МајаНакнадна информација
Филозофија  13.11.2020 . у  14:00541Јованчић СветозарНакнадна информација

                                                                                                                                       ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ      Ивана Павловић       

ПОДРУЧЈЕ РАДА: ПОЉОПРИВРЕДА,ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА ХРАНЕ                       ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ: ___3 и 4___________године

РАЗРЕД: ___3____

ПРЕДМЕТДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАУЧИОНИЦАБр. канд.И С П И Т И В А ЧСТАЛНИ ЧЛАН
Српски језик и књижевностПисмени 2 .11.у 12,30 Усмени 12.11. у12,00432Јанковић МајаЖунић Ивана
Математика Писмени 3.11.у12,30 Усмени 5.11.у15,30612Мирјана МитровићДрагана Мариновић
Енглески језикПисмени 3.11. у 12,30 Усмени 9.11. у 12,40533Весна ЈефтићЉиљана Галовић
Прехрамбене технологије17.11. у 14,30501Марија Ракић-ЉубомировићОливера Марковић
Микробиологија3.11 у 15,45501Златица АлемпијевићНаташа Милошевић
Биохемија10,11 у 10,30501Наташа МилошевићЗлатица Алемпијевић
Грађанско васпитање17.11 у 13,00502Славица ЉиљакВитомир
Машине и апарати са аутоматиком3.11 у 15,45501Слободан ЈовановићПредраг Новаковић
Практична настава13.11 у 11,15501Прех.Марија Ракић-Љубомировић Машине Слободан ЈовановићОливера Марковић   Предраг Новковић
Географија11.11 у 9,30541Миљан МићуновићДрагана Беара-Митић
Производња и прерада хлеба6.11 у 14,00Пекара1Смиљана МаринковићДанијела Петровић
Верска настава4.11 у 15,45542Срећко ПантелићСлавенка Ностић
Прерада меса5.11 у 13,00Кланица1Слађана ВукосављевићДрагана Палић
Социологија са правима грађана17.11 у 13,00541Славица ЉиљакВиолета Тодоровић
Екологија4.11 у 12,30541Славица АвејићАнита Паунковић

 ПРЕДСЕДНИК  КОМИСИЈЕ  Алемпијевић Златица

 

        

ПОДРУЧЈЕ РАДА : ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО          ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ  : _четири___ године  ;    

 РАЗРЕД : доквалификација

ПРЕДМЕТ  ДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАУЧИОНИЦАБРОЈ КАНДИДАТАИСПИТИВАЧСТАЛНИ ЧЛАН
Српски језик и књижевностписмени 02.11.2020. у 12.30 усмени 05.11.2020. у 10h431Унковић Митровић ВиолетаМанојловић Ивана
Веронаука *04.11.2020. у 15.45541Пантелић Срећконаставник из друге школе
Физичка хемија*17.11.2020. у 9.40502Ранђић ЗорицаПеровић Миланка
Хемијска технологија*12.11.2020. у 16.30501Друловић ДаницаИвановић Лела
Физика09.11.2020. у 12.30604+1усл.Јоксимовић МиленијаОстојић Весна
Примена рачун. у тех. процесима06.11.2020. у 9.10501Ранковић ДраганаРадовановић Злата
Организација производње17.11.2020. у 11.40501Ђуровић МаријаВујадиновић Гордана
Организација пословања17.11.2020. у 11.40501+1усл.Ђуровић МаријаВујадиновић Гордана
Биологија04.11.2020. у 12.20541Авејић СлавицаАнитаС.Пауновић
Аналитичка хемија *17.11.2020. у 9.10593Митровић ТатјанаЖикић Вишња
Социологијапо договору/3 условноЉиљак СлавкаТодоровић Виолета

*Председник комисије има замену                                          

Председник комисије  Даница Друловић

ПОДРУЧЈЕ РАДА: ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО                                    ШКОЛОВАЊЕ ТРАЈЕ: три и четри године

РАЗРЕД: III

ПРЕДМЕТДАТУМ И ВРЕМЕ ОДРЖАВАЊА ИСПИТАУчионицаБр. канд.И С П И Т И В А ЧСТАЛНИ ЧЛАН
СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТПисмени  2.11.2020. у 12 и 30 Усмени    5.11.2020. у 10432            Виолета УнковићИвана Манојловић
  ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИКПисмени  3.11.2020. у 12 и 30 Усмени    12.11.2020. у 18532Милена ТасићБојана Станкић
  МАТЕМАТИКАПисмени  4.11.2020. у 12 и 30 Усмени    17.11.2020. у 11 и 30611Весна УрошевићЗорица Миросављевић
  БИОХЕМИЈА (тифт)Усмени  5.11.2020. у 12591Тања МитровићЈелена Димитријевић
  ЕЛЕКТРОТЕХНИКАУсмени  9.11.2020. у 13601Миленија ЈоксимовићВесна Остојић
  ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕУсмени  9.11.2020. у 15Фиск.сала1Зденка ЛатиновићКристинка Марковић
ТЕХНОЛОШКЕ ОПЕРАЦИЈЕ    (хтт)Усмени 5.11.2020. у 9 и 30501Дејан МилојковићМарица Вучуровић
МАШИНЕ, АПАРАТИ И ОПЕРАЦИЈЕ С АУТОМАТИКОМУсмени 19.11.2020. у 9 и 30501Дејан МилојковићГоца Вујадиновић
НЕОРГАНСКА ХЕМИЈСКА ТЕХНОЛОГИЈА (хтт)Усмени 18.11.2020. у 10501Злата РадовановићГоца Вујадиновић

                                                   ПРЕДСЕДНИК  КОМИСИЈЕ Милка Вучковић

                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                 

e-Twinning
Пројекат: A CULTURAL JOURNEY (ПУТОВАЊЕ КРОЗ КУЛТУРУ)

 Пројекат нуди сјајну прилику ученицима да сазнају и прихвате разлике између различитих култура. Омогућиће им да постану свесни сопствених вредности и вредности које припадају партнерским земљама.Пројекат траје до јуна 2021.Координатор и ментор ученицима у нашој школи је професорка Бојана Станкић.
 
Главни циљеви пројекта: Развијати свест о сопственој култури, као и култури других народа, упознати и доживети културе различитих земаља, проширити поглед ученика на свет који има различите културне елементе,промовисати културне отворености, подстаћи жељу за познавањем традиција и обичаја специфичних за сваки регион, приступати с поштовањем и толеранцијом различитим културама, захваљујући препознавању културног богатства и различитости, видећи културу као подручје за развој креативности.
Развијајући језичке и ИКТ вештине и креативност, представљајући нашу културу,обичаје и традицију,наши ученици ће имати прилику да се на овом пројекту упознају са вршњацима-тинејџерима из Турске, Грчке,Румуније Италије, Шпаније, Потугала, Пољске, Албаније и Грузије.

Додела eTwinning награда – Национална ознака квалитета

Фондација Темпус је 13.10.2020. године, организовала конференцију „Сарадња Србије и ЕУ – Стварање могућности за унапређивање образовања кроз Ерасмус+ програм“ са жељом да укажу на значај сарадње Србије и ЕУ кроз Ерасмус + програме и њихов утицај на развој институција и организација у Србији.

Том приликом, Фондација Темпус доделила је Националне ознаке квалитета као јавно признање за рад на eTwinning пројектима. Од 303 пројеката, који су добили ознаку квалитета,  награђено 5  који су добили највише оцене као примери добре праксе.Међу награђеним пројектима је и пројекат „Healthy Generations“ у коме су учествовали ученици III7 и III8 наше школе под менторством Гордане Пешић, наставнице хемије.

Циљ пројекта је да се, кроз проучавање различитих аспеката хране и хранљивих материја, побољшају прехрамбене навике тинејџера.
Видео снимак је преузет са YouTube канала Фондације Темпус.

https://youtu.be/JSXyqRDhDXk

EU Code Week – од 10. до 25. октобра 2020

EU Code Week је иницијатива која има за циљ да свима на забаван и занимљив начин приближи кодирање и дигиталну писменост. Учење кодирања помаже нам да схватимо свет који се брзо мења али и да  развијамо вештину кодирања и рачунарског размишљања уз помоћ којих бисмо  истражили нове идеје и иновирали за будућност.
Тим поводом, у нашој школи  12. октобра 2020. године, биће организован догађај под називом „Eat Smart Save Your Land Belgrade“.

Ђаци ће у Scratch app, кодирати кратку причу уз менторство наставнице Весне Јевтић. Кроз причу и кодирање, ученици ће  се позабавити проблемом расипања хране и подизању свести о неопходности паметног и штедљивог руковања храном, доброг планирања оброка, куповине хране, поновне употребе остатака и донирања хране. 

Erasmus+ Days

Прослава програма Еразмус+ у Европи и шире током #ErasmusDays  биће обележена  15., 16. и 17. октобар 2020.
У нашој школи, у току  Erasmus+ Days, биће организован догађај 16. октобра 2020. године у 12h под називом „We Grow With Erasmus+“. Догађај ћемо започети презентацијом о прошлогодишњем eТвининг пројекту „Healthy Generations“ и изложбом постера насталих током овог пројекта. У наставку ће бити приказан филм о Ерасмус+ пројекту „Young people say yes to health“ у којем је наша школа учествовала као партнер и о пројектима „Skills4Jobs“, „Skills4Learners“, „Learning to Support Inclusion“, где смо били координатори..

Најважнији део овог догађаја је представљање ново одобреног КА229 Ерасмус + пројекта „Eat Smart.Save Your Land“ ученицима, родитељима, локалним властима и заинтересованим странама. У оквиру овог пројекта, ђаци ће унапредити своје знање о храни и правилној исхрани, такође ће ову тему повезати са одрживим развојем и супроставити се климатским променама.Током пројекта примениће се Stem и CLIL методе, као и учење кроз експериментални рад.
Ђаци ће бити информисани и о  новим  еТвининг пројектима.

Обележавање International Day of Awareness of Food Loss and Waste

Догађај је организован 29.9.2020. године, као eTwinning live event, поводом обележавања „International Day of Awareness of Food Loss and Waste“, у оквиру пројекта „Eat Smart. Save your land“. Смањење губитка и отпада хране је од суштинске важности у свету, у којем је све већи број људи погођен глађу, а тоне и тоне јестиве хране свакодневно се губе или расипају. У оквиру овог  догађаја ђаци, под менторством наставнице Данице Друловић,   направили су презентацију о губицима и отпаду хране у Србији, као и о начинима на које би они могли да се смање.  
У наставку можете погледати рецепте ученика на тему „Како искористити бајати хлеб?“

Покренут нови Erasmus + пројекат „Eat Smart. Save your Land“

„Храни се правилно, сачувај своју Планету“ је КА229 Ерасмус + пројекат где партнери из Грчке, Турске, Аустрије, Србије, Италије и Француске препознају следеће:
а) Ако желимо да нахранимо будуће генерације здравом храном унутар планетарних граница, морамо трансформисати прехрамбене навике, побољшати производњу хране и смањити расипање хране,
б) Школе су идеална окружења за подршку европском зеленом договору јер су оне одговорне за образовање младих и њихову способност да се понашају као одговорни грађани који у потпуности учествују у грађанском и друштвеном животу, али постоје велике разлике у начину на који их тумаче и баве се њима „Зелени раст“ (образовање о одрживости и исхрани),
в) Заједничким радом свих партнера помоћи ученицима да се стекну потребну „писменост“ о храни (како и где се храна узгаја и производи, од којих састојака / супстанци је направљена, како се преноси, да ли је безбедна и здрава, итд.) како би могли повезати обавезну тему исхране са одрживошћу и супротставити се климатским променама.